Čokoladne kocke s Chantilly kremom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 300g mliječne čokolade visoke kvalitete
- 150g slatkog vrhnja 35% udio masti
- 30g sitni (kotač) šećer
- ½ žličice paste od vanilije
- 12 malina
Priprema
- 1. Spužve narežite na pojedinačne kocke veličine otprilike 3 x 3 cm (spužvu možete kupiti u bilo kojoj trgovini ili hobi trgovini).
- 2. Narežite pravokutne komade plastične folije dovoljno velike da mogu omotati kocku spužve i imati ostatak na vrhu za koji ćete moći primiti.
- 3. Otopite čokoladu visoke kvalitete i temperirajte je ako sadrži kakao maslac.
- 4. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
- 5. Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
- 6. Ravan lim obložite papirom za pečenje. U otopljenu čokoladu umočite jednu po jednu spužvu umotanu u foliju, tako da su sve strane umočene, osim one strane za koju držite foliju. Stavite ih na pripremljeni lim.
- 7. Ostavite ih 10 minuta na sobnoj temperaturi, zatim ih opet umočite. Stavite ih u hladnjak na otprilike 5-10 minuta. Uštipnite spužvu na vrhu kako biste je izvadili.
- 8. Pripremljene čašice mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 4 tjedna.
- 9. U zdjelu stavite sve sastojke i miješajte ručno ili u samostojećem mikseru, dok ne poprimi teksturu za istiskivanje.
- 10. Na dno svake čašice stavite po jednu svježu malinu, te preko nje istisnite pripremljenu Chantilly kremu od vanilije i napunite do vrha.
- 11. Čašice možete puniti kremom uz pomoć žlice ili istisnuti koristeći dresir vrećicu s nastavkom u obliku zvijezde.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća