Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 300g mliječne čokolade visoke kvalitete
  • 150g slatkog vrhnja 35% udio masti
  • 30g sitni (kotač) šećer
  • ½ žličice paste od vanilije
  • 12 malina

Priprema

  • 1. Spužve narežite na pojedinačne kocke veličine otprilike 3 x 3 cm (spužvu možete kupiti u bilo kojoj trgovini ili hobi trgovini).
  • 2. Narežite pravokutne komade plastične folije dovoljno velike da mogu omotati kocku spužve i imati ostatak na vrhu za koji ćete moći primiti.
  • 3. Otopite čokoladu visoke kvalitete i temperirajte je ako sadrži kakao maslac.
  • 4. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  • 5. Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  • 6. Ravan lim obložite papirom za pečenje. U otopljenu čokoladu umočite jednu po jednu spužvu umotanu u foliju, tako da su sve strane umočene, osim one strane za koju držite foliju. Stavite ih na pripremljeni lim.
  • 7. Ostavite ih 10 minuta na sobnoj temperaturi, zatim ih opet umočite. Stavite ih u hladnjak na otprilike 5-10 minuta. Uštipnite spužvu na vrhu kako biste je izvadili.
  • 8. Pripremljene čašice mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 4 tjedna.
  • 9. U zdjelu stavite sve sastojke i miješajte ručno ili u samostojećem mikseru, dok ne poprimi teksturu za istiskivanje.
  • 10. Na dno svake čašice stavite po jednu svježu malinu, te preko nje istisnite pripremljenu Chantilly kremu od vanilije i napunite do vrha.
  • 11. Čašice možete puniti kremom uz pomoć žlice ili istisnuti koristeći dresir vrećicu s nastavkom u obliku zvijezde.

Povezani recepti

Vidi sve