Opis

Ovaj recept treba započeti jedan dan unaprijed.

  1. Koristeći mužar, zdrobite mastiku i pola žličice sitnog šećera u prah, zatim ih stavite i srednje veliku tavu. Dodajte preostali šećer, mlijeko i sahlab. Stavite na srednje jaku vatru i pecite, miješajući bez prestanka 10–15 minuta ili dok ne postane glatko i gusto. Dodajte vodu cvijeta naranče i miješajte dok se ne sjedini. Bazu za sahlab sladoled ravnomjerno raspodijelite na dvije zdjele i stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta, dok se ne ohladi.
  2. Ulje zagrijte u fritezi ili dubokoj tavi na 160°C. Pržite kuhanu moghrabiehu, povremeno miješajući, 3–4 minute ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ocijedite na kuhinjskom ručniku i pospite s malo šećera u prahu. Stavite moghrabiehu u mužar i tucite dok se ne stvore malo veće mrvice. Dodajte jagode i pistacije, te nastavite tuči dok se sve ne razlomi i sjedini. Dodajte sumac i pucketavi slatkiš i miješajte da se sve sjedini. Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane.
  3. Kako biste napravili sladoled, izvadite bazu za sahleb sladoled iz hladnjaka i stavite u mužar. Tucite 5–10 minuta ili dok ne dobijete glatku smjesu. Polako dodajte tekući dušik, jednu po jednu kutlaču. To radite brzo, jer tekući dušik brzo isparava, nastavite tuči sve dok se sladoled ne zamrzne. Dodajte kiselo vrhnje i miješajte do se ne sjedini.
  4. Stavite kuglicu sladoleda na mrvice od jagode i moghrabieh, uvaljajte kuglicu dok se cijela ne obloži. Odmah poslužite ukrašeno čokoladnom mentom.

 

Bilješka

  • Zrnca mastike su osušena smola drveta mastike i mogu se pronaći u trgovinama koje prodaju delikatese s Bliskog istoka.
  • Sahlab je mljeveni krojen orhideje i dostupan je u trgovinama koje prodaju delikatese s Bliskog istoka.
  • Čokoladna menta je vrsta mente koja ima okus, iznenađujuće, kao čokolada. Dostupna je u vrtnim centrima.
  • Moghrabieh je tip velikog kus kusa koju također zovu i Izraelski kus kus ili perle kus kus. Trebat će vam 50–60 g suhih perlica kako biste dobili 150 g kuhane moghrabieh.

Sastojci

  • ½ žličice kuglica mastike
  • 250 g sitnog šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 250 g sahlab praha
  • 2 žlice vode cvijeta naranče
  • 3 litre tekući dušik
  • 100 g kiselog vrhnja
  • čokoladna menta ili obični listovi mente, za posluživanje
  • Mrvice od jagoda i moghrabieh:
  • biljno ulje, za duboko prženje
  • 150 g kuhane moghrabieh
  • šećer u prahu, za posipanje
  • 80 g dehidriranih jagoda
  • 50 g pistacija
  • 40 g sumac (vidi bilješku)
  • 30 g pucketavi slatkiš od jagode

Povezani recepti