Pržena cvjetača i tahini
Recept iz: Shane Delia
Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Spajajući svoj klasični trening i svoju strast za iskrenom, svježom i inovativnom bliskoistočnom kuhinjom, Shaneovo "maha kuhanje" oduševljava.
Sastojci
- 1 manja cvjetača, izrezana na veće cvjetove
- Biljno ulje, za prženje
- Obično brašno, za posipanje
- Pahuljice morske soli, za posluživanje
- Umak tahini:
- 3 žličice limunova soka
- 3 žličice verjusa (soka od nezrelog grožđa)
- 3 žličice bijelog vinskog octa
- 50 ml soka od naranče
- 2 žličice maslinova ulja
- 1 žličica touma (umaka od češnjaka)
- 1 žličica soli
- 80 ml tahinija
Priprema
- Za umak tahini, stavite sve sastojke u zdjelu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Stavite u veliku posudu posoljenu vodu i pustite na zakipi na jačoj vatri. Dodajte cvjetaču pa kuhajte oko 6-7 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite je i neka se malo osuši.
- Zagrijte biljno ulje u velikoj i dubokoj tavi na 180ºC. Pospite cvjetaču brašnom, otresite višeak pa stavite da se prži u puno ulja oko 3 minute ili dok ne postane tamnosmeđe boje. Zatim je izvadite na papirnati ubrus.
- Složite prženu cvjetaču na pladanj, začinite pahuljicama morske soli pa odmah poslužite uz umak tahini.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima
Recepti Adam Liaw
Ondeh ondeh
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Kisela repa
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla