Fatteh
Recept iz: Shane Delia
Sastojci
- 1 libanonski kruh, prepolovljen i razrezan na kriške
- 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 400 g slanutka iz limenke
- Morska sol
- ½ limuna
- 390 g grčkog jogurta
- 1½ žlica tahinija
- 1 žličica touma (ili jedna žličica sitno nasjeckanog češnjaka)
- 1 žlica ghee maslaca
- 65 g komadića badema
- ½ vezice vlasca, sitno nasjeckanog
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 200°C.
- Stavite kriške libanonskog kruha na lim za pečenje, pospite uljem, začinite solju i pecite 10–15 minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju.
- U međuvremenu, izlijte slanutak s tekućinom u malu tavu. Istisnite sok limuna i dodajte ½ žličice soli pa miješajte na laganoj vatri dok se ne zagrije potpuno.
- Stavite jogurt, tahini, toum i ½ žličice soli u zdjelu i dobro promiješajte.
- Zagrijte ghee u maloj tavi na srednjoj vatri. Dodajte bademe pa neprekidno miješajte dok ne poprimi zlatnu boju.
- Stavite tostirani kruh na dno velikog pladnja pa poprskajte s malo tekućine od slanutka. Stavite žlicu mješavine jogurta, pa slanutka i još malo prelijte sve tekućinom. Pospite bademima i maslacom ghee.
- Pospite vlascem i iscijedite po svemu još malo limunova soka pa odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom
Recepti Adam Liaw
Odvjetnikov ručak (Smorrebrod)