Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Spajajući svoj klasični trening i svoju strast za iskrenom, svježom i inovativnom bliskoistočnom kuhinjom, Shaneovo "maha kuhanje" oduševljava.

Sastojci

  • Ful:
  • 1 kg mladog boba u mahunama
  • 10 velikih listova vinove loze
  • ½ vezica mladog luka, narezana na komade od 3 cm
  • 1 vezica metvice, grubo nasjeckani listići
  • 1 vezica kopra, grubo nasjckanog
  • 1 žlica sjemenki kumina
  • Prstohvat morske soli i crnog papra
  • Prstohvat šećera
  • 3 limuna, sok
  • 125 ml maslinova ulja
  • Toum:
  • 150 g oljuštenog češnjaka
  • Prstohvat morske soli
  • 150 ml soka od limuna
  • 800 ml suncokretovog ulja, ohlađenog
  • ¼ šalice kockica leda
  • Tarator:
  • 400 g tahinija
  • 3 žlice touma
  • 150 ml soka od limuna
  • 100 ml soka od naranče
  • Prstohvat morske soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • Salata:
  • ½ vezice peršina, nasjeckanog
  • ½ šalice cherry rajčica, nasjeckanih
  • ¼ šalice kiselih krastavaca, nasjeckanih
  • 3 dugačka zelena čilija, tanko narezanih
  • Prstohvat maras papra
  • Prstohvat morske soli
  • Prstohvat crnog papra
  • Prstohvat mljevene dimljene paprike
  • Prstohvat mljevenog kumina

Priprema

  • 1. Za ful, stavite posoljenu vodu u veću posudu da zakipi. Operite bob i ubacite ga u kipuću vodu neka se kuha tri minute. Ocijedite i stavite po strani.
  • 2. Obložite tavu debelog dna lišćem vinove loze, i ostavite koji list za prekrivanje kasnije. Stavite pola količine boba u tavu, kao i mladi luk, začinsko bilje i kumin.
  • 3. Dodajte preostali bob, začinite solju, paprom i šećerom. Prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna i 125 ml vode. Prekrijte sve preostalim listovima vinove loze.
  • 4. Izrežite papir za pečenje na veličinu tave i stavite na vrh. Na to stavite malu ploču otpornu na vrućinu kako bi pritisnula sadržaj tave. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri jedan sat ili dok ne omekša. Sipajte bob u veliku zdjelu.
  • 5. U međuvremenu, za toum stavite češnjak, sol i pola limunova soka u blender i miksajte oko jednu minutu. Pokupite sve što se primilo za stijenke spatulom. Nastavite miksati još pet minuta, polako dodajući hladno suncokretovo ulje u tankom ujednačenom mlazu (kao kad radite majonezu) dok ulje sve ne prožme.
  • 6. Dodajte ostatak soka limuna i kockice leda. Miksajte još jednu minutu dok se sve ne sjedini. Kušajte i dodajte začina ako je potrebno.
  • 7. Za tarator, stavite sve sastojke u zdjelu i miješajte mlatilicom dok smjesa ne postane glatka. Kušajte i dodajte začina ako je potrebno.
  • 8. Za posluživanje, stavite sastojke za salatu u veliku zdjelu i lagano ih promiješajte.
  • 9. Dodajte tarator i dobro sve promiješajte. Kad je bob gotov, dodajte salatu s preljevom i lagano promiješajte.
  • 10. Stavite bob na veliki pladanj i poslužite toplo.

Povezani recepti

Vidi sve