Ful medames Toma Sarafiana
Recept iz: Shane Delia
Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Spajajući svoj klasični trening i svoju strast za iskrenom, svježom i inovativnom bliskoistočnom kuhinjom, Shaneovo "maha kuhanje" oduševljava.
Sastojci
- Ful:
- 1 kg mladog boba u mahunama
- 10 velikih listova vinove loze
- ½ vezica mladog luka, narezana na komade od 3 cm
- 1 vezica metvice, grubo nasjeckani listići
- 1 vezica kopra, grubo nasjckanog
- 1 žlica sjemenki kumina
- Prstohvat morske soli i crnog papra
- Prstohvat šećera
- 3 limuna, sok
- 125 ml maslinova ulja
- Toum:
- 150 g oljuštenog češnjaka
- Prstohvat morske soli
- 150 ml soka od limuna
- 800 ml suncokretovog ulja, ohlađenog
- ¼ šalice kockica leda
- Tarator:
- 400 g tahinija
- 3 žlice touma
- 150 ml soka od limuna
- 100 ml soka od naranče
- Prstohvat morske soli
- 1 žlica maslinova ulja
- Salata:
- ½ vezice peršina, nasjeckanog
- ½ šalice cherry rajčica, nasjeckanih
- ¼ šalice kiselih krastavaca, nasjeckanih
- 3 dugačka zelena čilija, tanko narezanih
- Prstohvat maras papra
- Prstohvat morske soli
- Prstohvat crnog papra
- Prstohvat mljevene dimljene paprike
- Prstohvat mljevenog kumina
Priprema
- Za ful, stavite posoljenu vodu u veću posudu da zakipi. Operite bob i ubacite ga u kipuću vodu neka se kuha tri minute. Ocijedite i stavite po strani.
- Obložite tavu debelog dna lišćem vinove loze, i ostavite koji list za prekrivanje kasnije. Stavite pola količine boba u tavu, kao i mladi luk, začinsko bilje i kumin. Dodajte preostali bob, začinite solju, paprom i šećerom. Prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna i 125 ml vode. Prekrijte sve preostalim listovima vinove loze. Izrežite papir za pečenje na veličinu tave i stavite na vrh. Na to stavite malu ploču otpornu na vrućinu kako bi pritisnula sadržaj tave. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri jedan sat ili dok ne omekša. Sipajte bob u veliku zdjelu.
- U međuvremenu, za toum stavite češnjak, sol i pola limunova soka u blender i miksajte oko jednu minutu. Pokupite sve što se primilo za stijenke spatulom. Nastavite miksati još pet minuta, polako dodajući hladno suncokretovo ulje u tankom ujednačenom mlazu (kao kad radite majonezu) dok ulje sve ne prožme. Dodajte ostatak soka limuna i kockice leda. Miksajte još jednu minutu dok se sve ne sjedini. Kušajte i dodajte začina ako je potrebno.
- Za tarator, stavite sve sastojke u zdjelu i miješajte mlatilicom dok smjesa ne postane glatka. Kušajte i dodajte začina ako je potrebno.
- Za posluživanje, stavite sastojke za salatu u veliku zdjelu i lagano ih promiješajte. Dodajte tarator i dobro sve promiješajte. Kad je bob gotov, dodajte salatu s preljevom i lagano promiješajte. Stavite bob na veliki pladanj i poslužite toplo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima
Recepti Adam Liaw
Ondeh ondeh
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla
Recepti Shane Delia
Slanutak s kurkumom, krumpirima, zelenim povrćem i zhoughom
Recepti Shane Delia
Pržena cvjetača i tahini