Riz al djaj (poširano pile s dimljenom rižom i tahini jogurtom)
Recept iz: Shane Delia
Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Spajajući svoj klasični trening i svoju strast za iskrenom, svježom i inovativnom bliskoistočnom kuhinjom, Shaneovo "maha kuhanje" oduševljava.
Sastojci
- 3 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckanih
- 200 g mljevene piletine
- 1 žličica sjemenki kumina, tostiranih
- 1 žlica sabaha baharata
- Morska sol za začin
- 80 g vermicelli rezanaca s jajima, iskidanih
- 500 g dimljene basmati riže, isprane dok se ne dobije čista voda
- ½ vezice peršina, opranog
- Sok limuna
- ½ vezice korijandera, opranog
- Poširano pile:
- 1 cijelo pile (oko 1 kg)
- 3 češnja češnjaka
- 3 lista lovora
- 5 grančica timijana
- Prstohvat morske soli
- Prženi luk:
- 300 ml repičinog ulja
- 2 mala koktel luka, kriške
- Tahini jogurt:
- 200 ml jogurta
- 2 žlica tahinija
- ½ limuna, sok
- Obilan prstohvat soli
- Prženi pinjoli:
- 100 g neslanog maslaca
- 30 g pinjola, tostiranih
- 30 g cijelih blanširanih badema, tostiranih
- 30 g indijskih oraščića, tostiranih
- 1 žličica crvenog alepskog papra
Priprema
- Za poširanje pileta, stavite sve sastojke u veliku posudu i prelijte hladnom vodom da ih pokrije. Neka zakipi na srednje jakoj vatri pa je smanjite i neka krčka 10 minuta. Ugasite vatru pa ostavite da odstoji još 15 minuta. Izvadite pile, sačuvajte malo temeljca, pa stavite pile sa strane da se malo ohladi. Skinite sve meso s kosti i stavite ga u zdjelu sa jednom zaimačom pilećeg temeljca pa ostavite sa strane.
- Dotad, stavite jednu žlicu ulja, luk i češnjak u veću tavu na srednju jačinu pa pržite dok luk ne omekša. Dodajte pileće mljeveno meso pa ga rastavite na sitno. Dodajte sjemenke kumina, baharata i prstohvat soli pa pržite dok meso ne posmeđi. Prebacite ga u zdjelu i stavite s astrane..
- Ulijte još dvije žlice maslinova ulja u tavu i jako zagrijte. Dodajte rezance i tostirajte ih tako što ćete ih stalno okretati dok ne potamne ali ne smiju zagorjeti. Vratite meso u tavu zajedno s rižom i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte 600 ml pilećeg temeljca kojeg ste sačuvali (trebalo bi biti dovoljno da prekrije rižu 2 cm iznad, ali možda ćete morati dodati još). Pustite da zakipi na jakoj vatri, pa je smanjite na slabu, poklopite i ostavite da se krčka 14 minuta. Uklonite s vatre i pustite da se 10 minuta hladi. Nakon toga, vilicom promiješajte rižu i dodajte nasjeckanog peršina, soli i limunova soka.
- Za prženi luk, stavite kriške luka na hladno ulje u malu tavu i zagrijte na srednju jačinu. Pržite dok ulje ne počne stvarati mjehuriće a luk postane zlaćane boje (temperatura ne bi smjela biti viša od 180°C). Uklonite ga perforiranom žlicom, iscijedite na papirnamom ubrusu i začinite solju.
- Za tahini jogurt stavite sve sastojke u zdjelu i miješajte dok se ne sjedine. Dodajte 100 ml vode i miješajte dok se umak ne zgusne, ali se može izlijevati, pa dodajte još vode ako je potrebno.
- Za pržene pinjole, zagrijte tavicu na srednje jakoj vatri. Stavite maslac i pržite dok se ne zapjene. Dodajte pinjole, alepski papar i obilan prstohvat sol pa miješajte neprekidno dok maslac ne poprimi zlatnu boju.
- Stavite rižu na veliki pladanj a na nju složite piletinu, tahini jogurt, tostirane oraščiće i prženi maslac, peršin, korijandar i prženi luk.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa