Slanutak s kurkumom, krumpirima, zelenim povrćem i zhoughom
Recept iz: Shane Delia
Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Spajajući svoj klasični trening i svoju strast za iskrenom, svježom i inovativnom bliskoistočnom kuhinjom, Shaneovo "maha kuhanje" oduševljava.
Sastojci
- 50 ml maslinova ulja
- 3 luka, nasjeckana
- 5 češnjeva češnjaka, tanke ploške
- 1 žlica mljevene kurkume
- 1 žlica touma (umaka od češnjaka)
- 3 vezice špinata, opranog i iskidanog
- 5 zrelih rajčica, nasjeckanih,
- 1½ žlica limunova soka
- Pahuljice morske soli, po želji
- 80 g tostiranih pinjola
- Grčki jogurt, za posluživanje
- Za pirjani slanutak:
- 300 g osušenog slanutka koji se namakao preko noći, ocijeđenog i ispranog
- 5 češnjeva češnjaka, usitnjenog
- 1 luk, grubo nasjeckanog
- 2 mrkve, grubo nasjeckane
- 2 stabljike celera, grublje nasjeckane
- 3 lista lovora
- Zhough:
- 100 g korijandera, opranog (dvije vezice)
- 2 dugačka crvena čilija
- ½ limuna za sok
- ½ žličice mljevenog kumina
- ¼ žličice mljevenog kardamoma
- 3 češnja češnjaka, krupnije nasjeckana
- 50 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
Priprema
- Ovaj recept se treba početi pripremati dan ranije.
- Za pirjanje slanutka, stavite sve sastojke u veliku tavu i prelijte vodom. Pustite da zakipi na jakoj vatri pa je smanjite i neka lagano kipi oko jedan sat dok nije kuhano. Uklonite s vatre i iscijedite, ali ostavite oko litru tekućine u kojoj se pirjalo. Uklonite kuhani češnjak, povrće i listove lovora.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak pa pržite dok ne postanu prozirni i počnu se karamelizirati. Dodajte kurkumu i toum pa neprekidno miješajte dvije minute ili dok ne otpusti mirise.
- Dodajte slanutak i špinat pa miješajte dok špinat ne uvene. Ulijte sačuvani temeljac od slanutka pa pustite da zakipi. Neka lagano kipi dok se ne zgusne i tekućina ispari. Dodajte rajčice i kuhajte još pet minuta, dok se ne počnu raspadati. Uklonite s vatre, umiješajte limunov sok pa začinite prstohvatom soli i pinjolima.
- Za pripremu zhougha, stavite sve sastojke u blender ili u mužar pa ih usitnite da dobijete pastu. Dodajte malo vode ako je pregusta.
- Sipajte slanutak u zdjelu za posluživanje i pospite ga zhoughom. Dodajte žlicu jogurta za malo kiselosti i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima
Recepti Adam Liaw
Ondeh ondeh
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji