Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Spajajući svoj klasični trening i svoju strast za iskrenom, svježom i inovativnom bliskoistočnom kuhinjom, Shaneovo "maha kuhanje" oduševljava.

Sastojci

  • 50 ml maslinova ulja
  • 3 luka, nasjeckana
  • 5 češnjeva češnjaka, tanke ploške
  • 1 žlica mljevene kurkume
  • 1 žlica touma (umaka od češnjaka)
  • 3 vezice špinata, opranog i iskidanog
  • 5 zrelih rajčica, nasjeckanih,
  • 1½ žlica limunova soka
  • Pahuljice morske soli, po želji
  • 80 g tostiranih pinjola
  • Grčki jogurt, za posluživanje
  • Za pirjani slanutak:
  • 300 g osušenog slanutka koji se namakao preko noći, ocijeđenog i ispranog
  • 5 češnjeva češnjaka, usitnjenog
  • 1 luk, grubo nasjeckanog
  • 2 mrkve, grubo nasjeckane
  • 2 stabljike celera, grublje nasjeckane
  • 3 lista lovora
  • Zhough:
  • 100 g korijandera, opranog (dvije vezice)
  • 2 dugačka crvena čilija
  • ½ limuna za sok
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • ¼ žličice mljevenog kardamoma
  • 3 češnja češnjaka, krupnije nasjeckana 
  • 50 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja

Priprema

  • Ovaj recept se treba početi pripremati dan ranije.
  • Za pirjanje slanutka, stavite sve sastojke u veliku tavu i prelijte vodom. Pustite da zakipi na jakoj vatri pa je smanjite i neka lagano kipi oko jedan sat dok nije kuhano. Uklonite s vatre i iscijedite, ali ostavite oko litru tekućine u kojoj se pirjalo. Uklonite kuhani češnjak, povrće i listove lovora.
  • Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak pa pržite dok ne postanu prozirni i počnu se karamelizirati. Dodajte kurkumu i toum pa neprekidno miješajte dvije minute ili dok ne otpusti mirise.
  • Dodajte slanutak i špinat pa miješajte dok špinat ne uvene. Ulijte sačuvani temeljac od slanutka pa pustite da zakipi. Neka lagano kipi dok se ne zgusne i tekućina ispari. Dodajte rajčice i kuhajte još pet minuta, dok se ne počnu raspadati. Uklonite s vatre, umiješajte limunov sok pa začinite prstohvatom soli i pinjolima.
  • Za pripremu zhougha, stavite sve sastojke u blender ili u mužar pa ih usitnite da dobijete pastu. Dodajte malo vode ako je pregusta.
  • Sipajte slanutak u zdjelu za posluživanje i pospite ga zhoughom. Dodajte žlicu jogurta za malo kiselosti i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve