Zlatna marmelada

Ako nikada dosada niste radili marmeladu, ovo je recept koji će vam uvijek uspjeti. Ne rabite aluminijski lonac jer zbog kiseline u voću može doći do korozije. Ja obično dodam malo viskija kako bih dobila puniji okus, ali vi ne morate ako ne želite. 


Prepolovite citruse i narežite ih što je tanje moguće. Stavite u veliki lonac od nehrđajućeg čelika ili emajla, dodate vodu i pustite da se namače preko noći. Idući dan zatim uzavrite, zatim smanjite temperaturu, pokrijte i pustite da lagano vrije oko sat vremena ili dok citrusi ne omekšaju.

 

Dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi. Zatim pustite da uzavre, neka vrije 40 minuta. Dodajte viski, ako ga rabite, te pustite da i dalje vrije dok se ne zgusne (oko 40 minuta). Kako biste provjerili je li se dovoljno zgusnulo, žlicom prebacite malu količinu na tanjur. Ako se na površini napravi korica, gotovo je. Dok je još vruće ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite steriliziranim poklopcima. Tako može trajati mjesecima.

 

Savjeti

Uživajte u marmeladi na tostu ili je upotrijebite kako biste njome premazali svinjske kotlete ili napravili kiselkasti preljev za salatu.

 

Za više sjajnih recepata Annabel Langbein posjetite www. annabel-langbein.com


Sastojci

  • Zlatna marmelada2 grejpfruta 6 šalica vode 6 šalica šećera ½ šalice viskija (nije obvezno) 2 naranče 1 limun

Priprema