Doručak sa žara i smeđi umak
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- 500 g tanko narezane svinjske potrbušine
- 4 kobasice
- 4 jaja
- 2 crvene paprike
- 8 ploški nadjeva za krvavice bez crijeva
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 2 zelene jabuke
- 1 luk
- 50 g tamnijeg smeđeg šećera
- 200 g datulja bez koštica
- 2 žlice sjemenki žute gorušice
- 500 ml octa od slada
- 4 češnja češnjaka, naribana
- 1 žličica kajenskog papra
- 2 žlice umaka Worcestershire
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 cm korijena svježeg đumbira, naribanog
- 4 pšenična bijela ili druga meka peciva
- maslac
Priprema
- Smeđi umak:
- 1. Ogulite jabuke, raspolovite ih i uklonite jezgre. Luk raspolovite, ali ostavite u ljusci.
- 2. Jabuke omekšajte na roštilju. Luk zapecite blizu ugljena, pa na 10-15 minuta poklopite roštilj da omekša.
- 3. U manjem loncu zagrijte ocat, pa toplim octom u zdjeli prelijte datulje da im vratite vlagu.
- 4. U tavi na neizravnoj toplini prepecite sjemenke gorušice. Dno lonca prekrijte uljem pa gore istresite gorušicu.
- 5. Pirjajte ih 5 minuta s češnjakom, đumbirom i koncentratom rajčice.
- 6. Kad jabuke i luk omekšaju, luku uklonite ljusku i narežite ih na kockice.
- 7. Jabuke i luk umiješajte u češnjak, đumbir i koncentrat rajčice, zalijte ih umakom Worcestershire i 3 minute propirjajte.
- 8. Zakuhajte ih sa šećerom, kajenskim paprom, namočenim datuljama i octom. Kad zavru smanjite vatru i 30 ih minuta nastavite krčkati, pa štapnim mikserom usitnite u glatku pastu.
- 9. Umak u zatvorenoj staklenki možete do 3 mjeseca čuvati u hladnjaku.
- Doručak sa žara:
- 1. Svinjsku potrbušinu posolite i popaprite crnim paprom. Uz neprestano je okretanje 15 minuta pecite na neizravnoj toplini.
- 2. Kobasice oko 20 minuta pecite na neizravnoj toplini, pa rastvorite po duljini. Središte zapecite na izravnoj toplini da postane hrskavo.
- 3. Ploške od nadjeva krvavica 5-6 minuta pecite na izravnoj toplini. Na polovici ih pečenja okrenite.
- 4. Paprike razrežite po duljini pa uklonite sjemenke da napravite posudice za jaja. Polovice paprika stabilno smjestite na neizravnu toplinu pa unutra razbijte po jaje. Dobro ih nasolite i popaprite. Jaja u paprici pecite oko 10 minuta ili dok ne dobijete jaja no oko po vlastitom ukusu.
- Posluživanje:
- 1. Razrežite pecivo i namažite ga maslacem. Na pecivo zgnječite nadjev krvavice pa gore naslažite potrbušinu, rastvorenu kobasicu i smeđi umak.
- 2. Jaja pospite vlascem i poslužite uz pecivo nadjeveno mesom sa žara.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Quiche lorraine
Recepti Falafeli s baba ganoushem
Recepti Kedgeree
Recepti Michel Albert Roux
Francuski topli sendviči Croque Monsieur
Recepti Curtis Stone
Omlet od dimljenog lososa i kozjeg sira sa salatom od svježe cikle
Recepti Nadiya Hussain
Kaša od manga i limete
Recepti Nadiya Hussain
Tost s avokadom cevicheom od rotkvica
Recepti Donal Skehan
Pikantna migas jaja
Recepti Justine Schofield
Tost od čokolade i banana s kikiriki maslac karamelom
Recepti Donal Skehan
Endivija sa slaninom i jajima