Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!

Sastojci

  • 500 g tanko narezane svinjske potrbušine
  • 4 kobasice
  • 4 jaja
  • 2 crvene paprike
  • 8 ploški nadjeva za krvavice bez crijeva
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 zelene jabuke
  • 1 luk
  • 50 g tamnijeg smeđeg šećera
  • 200 g datulja bez koštica
  • 2 žlice sjemenki žute gorušice
  • 500 ml octa od slada
  • 4 češnja češnjaka, naribana
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 2 žlice umaka Worcestershire
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 cm korijena svježeg đumbira, naribanog
  • 4 pšenična bijela ili druga meka peciva
  • maslac

Priprema

  • Smeđi umak:
  • 1. Ogulite jabuke, raspolovite ih i uklonite jezgre. Luk raspolovite, ali ostavite u ljusci.
  • 2. Jabuke omekšajte na roštilju. Luk zapecite blizu ugljena, pa na 10-15 minuta poklopite roštilj da omekša.
  • 3. U manjem loncu zagrijte ocat, pa toplim octom u zdjeli prelijte datulje da im vratite vlagu.
  • 4. U tavi na neizravnoj toplini prepecite sjemenke gorušice. Dno lonca prekrijte uljem pa gore istresite gorušicu.
  • 5. Pirjajte ih 5 minuta s češnjakom, đumbirom i koncentratom rajčice.
  • 6. Kad jabuke i luk omekšaju, luku uklonite ljusku i narežite ih na kockice.
  • 7. Jabuke i luk umiješajte u češnjak, đumbir i koncentrat rajčice, zalijte ih umakom Worcestershire i 3 minute propirjajte.
  • 8. Zakuhajte ih sa šećerom, kajenskim paprom, namočenim datuljama i octom. Kad zavru smanjite vatru i 30 ih minuta nastavite krčkati, pa štapnim mikserom usitnite u glatku pastu.
  • 9. Umak u zatvorenoj staklenki možete do 3 mjeseca čuvati u hladnjaku.
  • Doručak sa žara:
  • 1. Svinjsku potrbušinu posolite i popaprite crnim paprom. Uz neprestano je okretanje 15 minuta pecite na neizravnoj toplini.
  • 2. Kobasice oko 20 minuta pecite na neizravnoj toplini, pa rastvorite po duljini. Središte zapecite na izravnoj toplini da postane hrskavo.
  • 3. Ploške od nadjeva krvavica 5-6 minuta pecite na izravnoj toplini. Na polovici ih pečenja okrenite.
  • 4. Paprike razrežite po duljini pa uklonite sjemenke da napravite posudice za jaja. Polovice paprika stabilno smjestite na neizravnu toplinu pa unutra razbijte po jaje. Dobro ih nasolite i popaprite. Jaja u paprici pecite oko 10 minuta ili dok ne dobijete jaja no oko po vlastitom ukusu.
  • Posluživanje:
  • 1. Razrežite pecivo i namažite ga maslacem. Na pecivo zgnječite nadjev krvavice pa gore naslažite potrbušinu, rastvorenu kobasicu i smeđi umak.
  • 2. Jaja pospite vlascem i poslužite uz pecivo nadjeveno mesom sa žara.

Povezani recepti

Vidi sve