Tost od čokolade i banana s kikiriki maslac karamelom
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- Kikiriki maslac karamel
- 150ml vrhnja
- 60g maslaca od kikirikija, sa ili bez komadića
- 100g sitnog šećera
- Krema od čokolade
- 125ml vrhnja
- 1 žlica glukoznog sirupa
- 110g tamne čokolade, nasjeckane
- 25g maslaca, sobne temperature
- 8 kriški kruha ili pince, debljine 1 cm
- 1 banana
- po potrebi, krupna morska sol – za slaganje
- po potrebi, mekani maslac
Priprema
- 1. Vrhnje prokuhajte, maknite s vatre i dodajte maslac od kikirikija. Miješajte da se sjedine i ostavite sa strane.
- 2. Na srednje jaku vatru stavite veliki lonac da se jako zagrije. Postupno dodajte šećer u tri faze. Miješajte drvenom žlicom ili lopaticom otpornom na vrućinu, sve dok se šećer u svakoj fazi ne otopi i dobije duboku jantarnu boju.
- 3. Kada se šećer otopi i imate zlatni karamel, dodajte prokuhanu kremu od vrhnja i maslaca od kikirikija. BUDITE OPREZNI! Mješavina će brzo nabubriti, a para je ekstremno vruća. Miješajte smjesu i postupno lijevajte preostalu kremu.
- 4. Smjesa neka proključa s glukozom, zatim je prelite po čokoladi.
- 5. Ostavite da odstoji 30 sekundi prije nego dodate maslac, miješajte dok se maslac ne otopi, a krema postane glatka i sjajna.
- 6. Prekrijte površinu kreme plastičnom folijom i nekoliko sati je hladite dok ne dosegne sobnu temperaturu.
- 7. Na radnu površinu posložite kriške kruha ili pince, te svaku krišku obilno premažite čokoladnom kremom. Nožem ili lopaticom premažite svaku krišku sve do rubova, pokušajte mazati ravnomjerno i u jednakom sloju. Po vrhu pospite s malo morske soli.
- 8. Kriške banane posložite na četiri kriške kuha, zatim te kriške poklopite s preostalim namazanim kriškama. Nježno pritisnite, pa vrh premažite s maslacem.
- 9. Na zagrijanu tavu ili toster stavite sendvič, maslacem namazanom stranom prema dolje, namažite i drugu stranu maslacem i pospite šećerom u prahu. Pecite dvije minute prije okretanja na drugu stranu, zatim pecite još dvije minute.
- 10. Maknite s tave i ostavite par minuta, prerežite na dva dijela svaki sendvič, pospite šećerom u prahu i malo karamele od kikiriki maslaca.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Quiche lorraine
Recepti Falafeli s baba ganoushem
Recepti Kedgeree
Recepti Michel Albert Roux
Francuski topli sendviči Croque Monsieur
Recepti Curtis Stone
Omlet od dimljenog lososa i kozjeg sira sa salatom od svježe cikle
Recepti Nico Reynolds
Doručak sa žara i smeđi umak
Recepti Nadiya Hussain
Kaša od manga i limete
Recepti Nadiya Hussain
Tost s avokadom cevicheom od rotkvica
Recepti Donal Skehan
Pikantna migas jaja
Recepti Donal Skehan
Endivija sa slaninom i jajima