Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • Kikiriki maslac karamel
  • 150ml vrhnja
  • 60g maslaca od kikirikija, sa ili bez komadića
  • 100g sitnog šećera
  •  Krema od čokolade
  • 125ml vrhnja
  • 1 žlica glukoznog sirupa
  • 110g tamne čokolade, nasjeckane
  • 25g maslaca, sobne temperature
  • 8 kriški kruha ili pince, debljine 1 cm
  • 1 banana
  • po potrebi, krupna morska sol – za slaganje
  • po potrebi, mekani maslac

Priprema

  • 1. Vrhnje prokuhajte, maknite s vatre i dodajte maslac od kikirikija. Miješajte da se sjedine i ostavite sa strane.
  • 2. Na srednje jaku vatru stavite veliki lonac da se jako zagrije. Postupno dodajte šećer u tri faze. Miješajte drvenom žlicom ili lopaticom otpornom na vrućinu, sve dok se šećer u svakoj fazi ne otopi i dobije duboku jantarnu boju.
  • 3. Kada se šećer otopi i imate zlatni karamel, dodajte prokuhanu kremu od vrhnja i maslaca od kikirikija. BUDITE OPREZNI! Mješavina će brzo nabubriti, a para je ekstremno vruća. Miješajte smjesu i postupno lijevajte preostalu kremu.
  • 4. Smjesa neka proključa s glukozom, zatim je prelite po čokoladi.
  • 5. Ostavite da odstoji 30 sekundi prije nego dodate maslac, miješajte dok se maslac ne otopi, a krema postane glatka i sjajna.
  • 6. Prekrijte površinu kreme plastičnom folijom i nekoliko sati je hladite dok ne dosegne sobnu temperaturu.
  • 7. Na radnu površinu posložite kriške kruha ili pince, te svaku krišku obilno premažite čokoladnom kremom. Nožem ili lopaticom premažite svaku krišku sve do rubova, pokušajte mazati ravnomjerno i u jednakom sloju. Po vrhu pospite s malo morske soli.
  • 8. Kriške banane posložite na četiri kriške kuha, zatim te kriške poklopite s preostalim namazanim kriškama. Nježno pritisnite, pa vrh premažite s maslacem.
  • 9. Na zagrijanu tavu ili toster stavite sendvič, maslacem namazanom stranom prema dolje, namažite i drugu stranu maslacem i pospite šećerom u prahu. Pecite dvije minute prije okretanja na drugu stranu, zatim pecite još dvije minute.
  • 10. Maknite s tave i ostavite par minuta, prerežite na dva dijela svaki sendvič, pospite šećerom u prahu i malo karamele od kikiriki maslaca.

Povezani recepti

Vidi sve