Falafeli s baba ganoushem

John Torode i Lisa Faulkner pozivaju gledatelje u svoju udobnu, slatku kuhinju na sat pripreme ukusnih obroka i dobru zabavu. Uz svoju prirodnu srdačnost i kemiju, vrhunski šef i nagrađena kuharica svima žele dobrodošlicu - od profesionalnih kuhara do početnika i onih koji vole kuhati kod kuće. 

Sastojci

  • 250 g slanutka, namočenog preko noći u vodi
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 1 i ½ žličica kumina
  • Prstohvat kajenskog papra
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 stabljika celera
  • 1 mali zeleni čili
  • Vezica svježeg korijandra
  • Vezica svježeg peršina
  • Vezica svježe metvice
  • 1 žličica kajenskog papra ili sumaka
  • Sol i papar
  • 100 ml biljnog ulja, za prženje
  • Tahini i limunov sok, za posluživanje
  • 2 patlidžana
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 žlice tahinija
  • Sok od 2 limuna, malo naribane korice
  • 2 žličice kumina, mljevenog
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice svježe nasjeckanog peršina

Priprema

  • Falafeli
  • 1. Ocijeđeni slanutak, celer, luk, češnjak i zeleni čili kratko miksajte u blenderu.
  • 2. Izvadite dvije žlice mješavine i ostavite za kasnije.
  • 3. Dodajte sodu bikarbonu, kumin, kajenski papar i svježe začinsko bilje pa miksajte još minutu dok mješavina ne postane jarko zelena.
  • 4. Vratite preostalu mješavinu u zdjelu i promiješajte.
  • 5. Zagrijte biljno ulje u dubokoj posudi.
  • 6. Žlicom pažljivo stavljajte manje količine smjese u vruće ulje.
  • 7. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane. Falafeli su gotovi kad počnu plutati u ulju.
  • 8. Poslužite uz baba ganoush, lepinje, zeleni čili i crveni kupus, po želji.
  • Baba ganoush
  • 1. Pecite patlidžane dok im koža ne pocrni. Ostavite da se ohlade pa im pažljivo skinite kožu.
  • 2. Stavite ih u blender zajedno s češnjakom, tahinijem, maslinovim ulje, sokom i naribanom koricom limuna, kuminom, peršinom i malo soli i papra pa kratko miksajte da dobijete pastu.
  • 3. Stavite na na pladanj za posluživanje, pokapajte s malo maslinova ulja i pospite peršinom.

Povezani recepti

Vidi sve