Falafeli s baba ganoushem

John Torode i Lisa Faulkner pozivaju gledatelje u svoju udobnu, slatku kuhinju na sat pripreme ukusnih obroka i dobru zabavu. Uz svoju prirodnu srdačnost i kemiju, vrhunski šef i nagrađena kuharica svima žele dobrodošlicu - od profesionalnih kuhara do početnika i onih koji vole kuhati kod kuće.
Sastojci
- 250 g slanutka, namočenog preko noći u vodi
- ½ žličice sode bikarbone
- 1 i ½ žličica kumina
- Prstohvat kajenskog papra
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 stabljika celera
- 1 mali zeleni čili
- Vezica svježeg korijandra
- Vezica svježeg peršina
- Vezica svježe metvice
- 1 žličica kajenskog papra ili sumaka
- Sol i papar
- 100 ml biljnog ulja, za prženje
- Tahini i limunov sok, za posluživanje
- 2 patlidžana
- 2 češnja češnjaka
- 4 žlice tahinija
- Sok od 2 limuna, malo naribane korice
- 2 žličice kumina, mljevenog
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
Priprema
- Falafeli
- 1. Ocijeđeni slanutak, celer, luk, češnjak i zeleni čili kratko miksajte u blenderu.
- 2. Izvadite dvije žlice mješavine i ostavite za kasnije.
- 3. Dodajte sodu bikarbonu, kumin, kajenski papar i svježe začinsko bilje pa miksajte još minutu dok mješavina ne postane jarko zelena.
- 4. Vratite preostalu mješavinu u zdjelu i promiješajte.
- 5. Zagrijte biljno ulje u dubokoj posudi.
- 6. Žlicom pažljivo stavljajte manje količine smjese u vruće ulje.
- 7. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane. Falafeli su gotovi kad počnu plutati u ulju.
- 8. Poslužite uz baba ganoush, lepinje, zeleni čili i crveni kupus, po želji.
- Baba ganoush
- 1. Pecite patlidžane dok im koža ne pocrni. Ostavite da se ohlade pa im pažljivo skinite kožu.
- 2. Stavite ih u blender zajedno s češnjakom, tahinijem, maslinovim ulje, sokom i naribanom koricom limuna, kuminom, peršinom i malo soli i papra pa kratko miksajte da dobijete pastu.
- 3. Stavite na na pladanj za posluživanje, pokapajte s malo maslinova ulja i pospite peršinom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Quiche lorraine
Recepti Kedgeree
Recepti Michel Albert Roux
Francuski topli sendviči Croque Monsieur
Recepti Curtis Stone
Omlet od dimljenog lososa i kozjeg sira sa salatom od svježe cikle
Recepti Nico Reynolds
Doručak sa žara i smeđi umak
Recepti Nadiya Hussain
Kaša od manga i limete
Recepti Nadiya Hussain
Tost s avokadom cevicheom od rotkvica
Recepti Donal Skehan
Pikantna migas jaja
Recepti Justine Schofield
Tost od čokolade i banana s kikiriki maslac karamelom
Recepti Donal Skehan
Endivija sa slaninom i jajima