Zelena salata sa sušenim žumanjcima

Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 4 žumanjka
  • 200 g soli
  • 200 g šećera
  • 1 grančica majčine dušice
  • 200 g smokava
  • 100 g pršuta
  • 100 g sira brie
  • ocat od malina
  • 1 krastavac
  • ½ avokada
  • 1 vezica rotkvica
  • 100 g mješavine salata – baby špinat, valerijana, zelena salata, potočarka
  • 100 g pečenih lješnjaka
  • 200 g crvenoga graha
  • 100 g steriliziranoga graška
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • Za dresing
  • 2 bjelanjka
  • 1 žlica senfa
  • ½ avokada
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i bijeli papar

Priprema

  • 1. Za sušene bjelanjke u manji lim isipajte šećer i sol i dodajte listiće majčine dušice. Promiješajte i razvucite u jedan ravnomjerni sloj. Oblikujte 4 udubine i u svaku stavite po 1 žumanjak. Žumanjke oprezno prekrijte smjesom od soli i šećera i stavite u hladnjak na 6-12 sati dok se ne osuše. Možete upotrijebiti i žumanjke od prepeličjih jaja za koje su dovoljna 3-4 sata sušenja. Zatim izvadite sušene žumanjke i oprezno ih operite pod tankim mlazom tekuće vode. Odmah ih osušite kuhinjskom salvetom.
  • 2. U lim pokriven papirom za pečenje poredajte smokve prerezane na polovice. Pospite prstohvatom soli, prstohvatom smeđeg šećera i malo octa od maline. Stavite po jedan komad sira brie na svaku smokvu i donji dio umotajte u krišku pršuta. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 15-20 minuta.
  • 3. Za dresing dodajte bjelanjke, senf i oguljeni i narezani avokado u veliku posudu. Miješajte dok ne bude glatka smjesa i dodajte malo maslinova ulja. Začinite solju i paprom i ponovno izmiješajte.
  • 4. Narežite rotkvice i krastavce na tanke ploške, a žutu ciklu i avokadu na kockice. Stavite u posudu i prelijte s malo dresinga i promiještajte. U drugoj posudi pomiješajte listove baby špinata, valerijane, zelene salate i potočarke. Pospite s malo maslinova ulja i oprezno promiješajte.
  • 5. U duboku posudu stavite malo zelenih salata. Na njih dodajte začinjeno povrće. Pospite zrnima prethodno ocijeđenoga crvenoga graha i graška. Posložite zapečene smokve i pospite pečenim lješnjacima i sušenim žumanjcima.

Povezani recepti

Vidi sve