Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 300 g očišćenih kozica, krupno narezanih
  • 1 žličica mljevenog bijelog papra
  • 1 žličica Shaoxing vina
  • 1 žlica ulja od sezama
  • 1 žličica šećera
  • 500 g mljevene svinjetine, s malo masnoće
  • 70 ml umaka od kamenica
  • ½ žličice soli
  • 1 jaje
  • 20 g sušenih gljiva judino uho, prethodno namočenih 20 minuta u vrućoj vodi
  • 100 g jicame, oguljene i narezane na kockice
  • 100 g mrkve
  • 34 svježe kore sui cao
  • 1 l začinjenog pilećeg temeljca
  • 6 velikih listova iceberg salate
  • 1 vezica choy suma, narezanog i blanširanog
  • 2 - 3 mlada luka
  • 2 dugačka crvena čilija
  • Umak sate, za posluživanje

Priprema

  • U zdjeli začinite kozice bijelim paprom, prelijte sezamovim uljem i vinom, uspite šećer i sve dobro promiješajte. U drugu zdjelu stavite svinjetinu i umak od kamenica, posolite pa promiješajte.
  • Pomiješajte kozice i svinjetinu u velikoj zdjeli, dodajte jaje i sve promiješajte. Stavite gljive, jicamu i mrkvu pa rukama dobro sve promiješajte da dobijete nadjev.
  • Stavite papir na dlan pa na njega žlicu nadjeva u sredinu. Nemojte staviti previše kako papir ne bi popucao. Presavinite ga i utisnite rubove s malo vode. Zatvorite dlan i stisnite. Stavite na pladanj obložen papirom za pečenje i ponovite postupak s preostalim valjušcima sui cao i nadjevom.
  • Zakuhajte vodu u velikoj posudi. U drugoj posudi zakuhajte pileći temeljac.
  • Valjuške sui cao stavite kuhati u zavrelu vodu 5 minuta. Dok se kuhaju, blanširajte listove salate u zavrelom temeljcu pa svaki list prebacite u zdjelice za posluživanje. Kad se valjušci skuhaju, izvadite ih i rasporedite u zdjelice pa prelijte pilećim temeljcem. Odozgo stavite blanširani choy sum i ukrasite nasjeckanim mladim lukom, čilijem i malo umaka sate i odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve