Valjušci od kozica i svinjetine (mi sui cao)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 300 g očišćenih kozica, krupno narezanih
- 1 žličica mljevenog bijelog papra
- 1 žličica Shaoxing vina
- 1 žlica ulja od sezama
- 1 žličica šećera
- 500 g mljevene svinjetine, s malo masnoće
- 70 ml umaka od kamenica
- ½ žličice soli
- 1 jaje
- 20 g sušenih gljiva judino uho, prethodno namočenih 20 minuta u vrućoj vodi
- 100 g jicame, oguljene i narezane na kockice
- 100 g mrkve
- 34 svježe kore sui cao
- 1 l začinjenog pilećeg temeljca
- 6 velikih listova iceberg salate
- 1 vezica choy suma, narezanog i blanširanog
- 2 - 3 mlada luka
- 2 dugačka crvena čilija
- Umak sate, za posluživanje
Priprema
- U zdjeli začinite kozice bijelim paprom, prelijte sezamovim uljem i vinom, uspite šećer i sve dobro promiješajte. U drugu zdjelu stavite svinjetinu i umak od kamenica, posolite pa promiješajte.
- Pomiješajte kozice i svinjetinu u velikoj zdjeli, dodajte jaje i sve promiješajte. Stavite gljive, jicamu i mrkvu pa rukama dobro sve promiješajte da dobijete nadjev.
- Stavite papir na dlan pa na njega žlicu nadjeva u sredinu. Nemojte staviti previše kako papir ne bi popucao. Presavinite ga i utisnite rubove s malo vode. Zatvorite dlan i stisnite. Stavite na pladanj obložen papirom za pečenje i ponovite postupak s preostalim valjušcima sui cao i nadjevom.
- Zakuhajte vodu u velikoj posudi. U drugoj posudi zakuhajte pileći temeljac.
- Valjuške sui cao stavite kuhati u zavrelu vodu 5 minuta. Dok se kuhaju, blanširajte listove salate u zavrelom temeljcu pa svaki list prebacite u zdjelice za posluživanje. Kad se valjušci skuhaju, izvadite ih i rasporedite u zdjelice pa prelijte pilećim temeljcem. Odozgo stavite blanširani choy sum i ukrasite nasjeckanim mladim lukom, čilijem i malo umaka sate i odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Dimljena patka sa zelenim čajem (vit hom khoi)
Recepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli