Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 1 manje crno pile, rastvoreno
  • riža jasmin, za posluživanje
  • Marinada
  • 1 žličica morske soli
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 4 azijske ljutike, sitno nasjeckane
  • 1 stabljika limunske trave, samo bijeli dio, sitno nasjeckana
  • 3 žlice ribljeg umaka
  • 2 žličice mljevenog čilija
  • 1 žlica prepečenih sjemenki sezama
  • 4 lista limuna, tanko narezana
  • 3 žlice sapskog meda (ili dostupnog meda)
  • 50 g galangala, oguljenog i zgnječenog u mužaru
  • Vrijeme mariniranja: 2 sata

Priprema

  • 1. U velikoj zdjeli dobro pomiješajte sol, papar, azijsku ljutiku, limunsku travu, riblji umak, mljeveni čili, sjemenke sezama, listove limuna, med i galangal.
  • 2. Uronite pile pa marinadu dobro utrljajte iznad i ispod kože. Pokrijte ga i 2 sata ili, za bolji ishod, preko noći marinirajte u hladnjaku.
  • 3. Zapalite roštilj ili na umjerenoj vatri zagrijte roštilj-tavu. Gore smjestite pile i pecite ga 15 minuta sa svake strane. Pečeno pile premjestite na dasku za rezanje s kožom prema gore pa prsa i batake teškom sjekiricom nasijecite na ukupno osam komada.
  • 4. Pile poslužite na pladnju s jasmin rižom.

Povezani recepti

Vidi sve