Sendviči s goveđim fileom
Sastojci
- maslinovo ulje za prženje
- 700 g goveđeg filea
- 1 cijela glavica glavica češnjaka prerezana na pola horizontalno
- 3 grančice timijana
- maslac
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 mala rimska salata za serviranje
- 0.5 crvenog luka oguljenog i sitno sjeckanog
- 2 crvene čili papričice bez sjemenki nasjeckane
- 250 g miješanih crvenih i žutih minirajčica prerezanih na pola
- 1.5 žličice sherry octa po želji
- mala šaka natrganih listova bosiljka
- 3 žlice kvalitetne majoneze
- 3 žličice senfa u zrnu
- 12 kriški ciabatte debljine 15 cm
- 2.5 žlice maslinova ulja
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- 2. Zagrijte veliku tavu za prženje koja može u pećnicu te dodajte dvije velike žlice ulja. Ploču pospite s dosta soli i papra te uvaljate filee u začine. Pržite na jakoj vatri 1 do 2 minute sa svake strane dok lagano ne dobiju boju sa svih strana, uključujući i krajeve. Dodajte češnjak i grančice timijana, zagrijte jednu minutu te na to stavite govedinu. Dodajte nekoliko kockica maslaca te njime prelijevajte odrezak.
- 3. Stavite govedinu u zagrijanu pećnicu te pecite 15 do 17 minuta dok ne bude slabije ili srednje pečena. Treba biti elastična kada se pritisne. Izvadite iz pećnice, prekrijte folijom i pustite da odstoji 15 minuta, povremenu polijevajući tekućinom iz tave.
- 4. U međuvremenu napravite ajvar. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i čili-papričice te pržite 5 minuta na srednjoj temperaturi dok ne omekša. Umiješajte rajčice, zatim začinite te kuhajte 6 do 8 minuta dok rajčice ne omekšaju. Dodajte ocat te pirjajte na srednjoj temperaturi oko 6 minuta dok se smjesa ne reducira na grubu teksturu ajvara. Maknite s vatre, umiješajte bosiljak i dobro začinite. Prebacite u zdjelu za serviranje i odložite sa strane.
- 5. Pomiješajte sastojke za majonezu sa senfom. Začinite, prebacite u zdjelu za serviranje i odložite sa strane.
- 6. Da biste napravili tost, zagrijte roštilj-tavu dok ne bude jako vruća. Poškropite narezanu ciabattu maslinovim uljem, začinite te pecite na tavi 1 do 2 minute dok ne porumeni s obje strane. Ponovite dok ne istostirate sav kruh te stavite na pladanj za serviranje.
- 7. Kod serviranja, narežite goveđi file na deblje kriške, stavite na pladanj te iznesite na stol zajedno s tostom, majonezom, ajvarom i listovima salate da si vaši gosti mogu slagati sendviče.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjani goveđi obrazi sa zvjezdastim anisom
Recepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste