Sendviči s goveđim fileom

Sastojci

  • maslinovo ulje za prženje
  • 700 g goveđeg filea
  • 1 cijela glavica glavica češnjaka prerezana na pola horizontalno
  • 3 grančice timijana
  • maslac
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 mala rimska salata za serviranje
  • 0.5 crvenog luka oguljenog i sitno sjeckanog
  • 2 crvene čili papričice bez sjemenki nasjeckane
  • 250 g miješanih crvenih i žutih minirajčica prerezanih na pola
  • 1.5 žličice sherry octa po želji
  • mala šaka natrganih listova bosiljka
  • 3 žlice kvalitetne majoneze
  • 3 žličice senfa u zrnu
  • 12 kriški ciabatte debljine 15 cm
  • 2.5 žlice maslinova ulja

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  • 2. Zagrijte veliku tavu za prženje koja može u pećnicu te dodajte dvije velike žlice ulja. Ploču pospite s dosta soli i papra te uvaljate filee u začine. Pržite na jakoj vatri 1 do 2 minute sa svake strane dok lagano ne dobiju boju sa svih strana, uključujući i krajeve. Dodajte češnjak i grančice timijana, zagrijte jednu minutu te na to stavite govedinu. Dodajte nekoliko kockica maslaca te njime prelijevajte odrezak.
  • 3. Stavite govedinu u zagrijanu pećnicu te pecite 15 do 17 minuta dok ne bude slabije ili srednje pečena. Treba biti elastična kada se pritisne. Izvadite iz pećnice, prekrijte folijom i pustite da odstoji 15 minuta, povremenu polijevajući tekućinom iz tave.
  • 4. U međuvremenu napravite ajvar. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i čili-papričice te pržite 5 minuta na srednjoj temperaturi dok ne omekša. Umiješajte rajčice, zatim začinite te kuhajte 6 do 8 minuta dok rajčice ne omekšaju. Dodajte ocat te pirjajte na srednjoj temperaturi oko 6 minuta dok se smjesa ne reducira na grubu teksturu ajvara. Maknite s vatre, umiješajte bosiljak i dobro začinite. Prebacite u zdjelu za serviranje i odložite sa strane.
  • 5. Pomiješajte sastojke za majonezu sa senfom. Začinite, prebacite u zdjelu za serviranje i odložite sa strane.
  • 6. Da biste napravili tost, zagrijte roštilj-tavu dok ne bude jako vruća. Poškropite narezanu ciabattu maslinovim uljem, začinite te pecite na tavi 1 do 2 minute dok ne porumeni s obje strane. Ponovite dok ne istostirate sav kruh te stavite na pladanj za serviranje.
  • 7. Kod serviranja, narežite goveđi file na deblje kriške, stavite na pladanj te iznesite na stol zajedno s tostom, majonezom, ajvarom i listovima salate da si vaši gosti mogu slagati sendviče.

Povezani recepti

Vidi sve