Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recept iz: Michel Albert Roux
Michel Albert Roux, poznatiji kao Michel Roux Jr. je englesko-francuski kuhar te vlasnik restorana Le Gavroche u Londonu. Kuhar je s dvije Michelinove zvjezdice, a s nama dijeli ukusne francuske regionalne recepte koji će oduševiti svakoga!
Sastojci
- 1 patlidžan
- 2 tikvice
- 1 crvena paprika, bez sjemenki
- 1 veći luk, oljušten
- 2 rajčice, bez kože i sjemenki
- Maslinovo ulje
- 1 glavica mladog luka, nasjeckana
- 1 grančica timijana
- 2 lista lovora
- 2 žlice koncentrata rajčice
- Sol
- Crni papar
- Još 3 ploške patlidžana za omatanje
Priprema
- 1. Za suhi ratatouille – ocijedite rajčice ili ih stavite manje.
- 2. Na kockice narežite patlidžane i tikvice i napravite zasebne hrpice, a isto učinite s paprom, lukom i rajčicom.
- 3. Ulijte 1 centimetar maslinovog ulja u tavu i zagrijte ga na jakoj vatri. Stavljajte svaki sastojak posebno da se isprži, osim rajčica, pa ih ocijedite u cjediljki.
- 4. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- 5. Stavite povrće u vatrostalnu posudu pa mu dodajte sjeckane rajčice, češnjak, timijan, listove lovora i koncentrat rajčice. Začinite i prekrijte papirom za pečenje. Stavite u zagrijanu pećnicu na 20 minuta ili dok povrće ne omekša. Umjesto u pećnici, povrće možete ispeći i na štednjaku na laganoj vatri.
- 6. Narežite tikvice na tanke kriške, posolite ih i kasnije ocijedite. Pržite ih na maslinovu ulju.
- 7. Zdjelice obložite ploškama tikvica i patlidžana.
- 8. Stavite peći rajčice u pećnici s češnjakom, začinite ih, prelijte maslinovim uljem i pospite ružmarinom ili timijanom. Izvadite ih iz pećnice, malo ohladite i kratko izmiksajte.
- 9. Poslužite uz salatu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Mini dauphinoise krumpiri
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama