Malteški punjeni patlidžani
Recept iz: Ainsley Harriott

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.
Sastojci
- 2 veća ili 3 osrednja patlidžana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, naribana
- 1/4-1/2 žličice ljuskica čilija
- 1/2 žličice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- 400 g mljevene govedine (ili svinjetine)
- 1 žlica koncentrata rajčice (ili malteške kunserve)
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 lovorov list
- 1 veće jaje, umućeno
- 80 g tvrdog sira (ġbejna, parmezan ili pecorino), naribanog
- 8 listića bosiljka, nasjeckanih, dodatni listići za posluživanje
- 30 g oraha, prepečenih, nasjeckanih (po želji)
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka.
- 2. Patlidžane prerežite po duljini i 5 minuta prokuhajte (ili pecite u pećnici dok ne omekšaju). Ocijedite ih i osušite papirnatim ubrusom. Žličicom izdubite meso, a koru sačuvajte za nadijevanje. Izdubljeno meso sitno nasjeckajte.
- 3. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na slaboj do umjerenoj vatri 8-10 minuta pirjajte luk i nasjeckani patlidžan da omekšaju. Dodajte češnjak, ljuskice čilija, cimet i muškatni oraščić. Miješajte ih 30 sekundi pa dodajte govedinu. Vatru pojačajte na umjerenu pa ih pirjajte dok ne porumeni meso, grumene mesa drobite stražnjom stranom kuhače. Umiješajte koncentrat rajčice pa nakon 1 minute dodajte pasiranu rajčicu i lovorov list te ih posolite i popaprite. Krčkajte ih 15-20 minuta dok se ne zgusnu pa sklonite s vatre i odložite da se potpuno ohlade. Izvadite lovorov list.
- 4. U ohlađenu govedinu umiješajte jaje, polovicu sira i bosiljak.
- 5. Patlidžane nadjenite mljevenim mesom i pospite preostalim naribanim sirom. Pecite ih 30-35 minuta da omekšaju i porumene.
- 6. Poslužite ih vruće, posute prepečenim orasima (rabite li ih) i što svježijim bosiljkom, uz brzu salatu od rukole za prilog.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjane tikvice s limunom i češnjakom
Recepti Justine Schofield
Pirjane tikvice s limunom i češnjakom
Recepti Mary Berry
Mini dauphinoise krumpiri
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo