Hrskavi cvjetići tikvice
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 12 cvjetova tikvice
- 120 g samodizajuće brašno + dodatnih 20 g za posipanje
- 1,5 dl ledeno hladnog piva (ili vode)
- malko morske soli
- 1 l ulja za prženje (70% suncokretovo, 30% ekstra djevičansko maslinovo ulje)
Priprema
- 1. Nježno otvorite cvjetove tikvice i uklonite unutarnji tučak ili peteljku. Uklonite nečistoće sa cvijeta vlažnim papirnatim ručnikom. Ne perite cvijeće! Cvjetovi trebaju ostati suhi.
- 2. Prosijte brašno u veliku zdjelu i lagano umiješajte u pivo ili vodu dok se potpuno ne izmiješa i nema grudica.
- 3. Zagrijte ulje za prženje na 180°C. Pospite cvjetove u dodatno brašno, a zatim lagano umočite u tijesto. Otresite višak tijesta. Alternativno, možete upotrijebiti slastičarski kist da nježno nanesete tijesto na cvjetove, oblažući cvijet tankim slojem tijesta. Polovicu peteljki tikvica, ako su velike, izrežite na manje i umočite u tijesto; višak otresite. Pržite ih ne više od četiri odjednom. Pecite 1-2 minute sa svake strane ili dok ne postane hrskavo i zlatno. Ocijedite i postavite na papirnate ubruse.
- 4. Poslužite u zdjelici kao međuobrok uz malo soli i hladno pivo!
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama
Recepti Tom Kerridge
Cezar salata od proljetnog kelja na grilu