Mini dauphinoise krumpiri
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 30g maslaca, rastopljenog
- 300ml slatkog vrhnja
- 1 češanj češnjaka, smrvljeni
- 115g zrelog čedara, naribanog
- 700g krumpira srednje veličine, oguljenih i narezanih na tanke kriške
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 200°C. Rastopljenim maslacem premažite osam metalnih kalupa za puding. Izrežite papir za pečenje na osam malih kvadrata te ih stavite u kalupe.
- 2. U vrču pomiješajte slatko vrhnje i češnjak i začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
- 3. Pola sira rasporedite po kalupima. Stavite krišku krumpira na vrh, pa izlijte malo vrhnja s češnjakom. Nastavite redati krumpire i vrhnje, pritom dodajući malo soli i papra između slojeva.
- 4. Kalupe čvrsto prekrijte folijom. Stavite kalupe na pliticu za pečenje s folijom prema gore i pecite 30 minuta.
- 5. Uklonite foliju i pospite preostali sir po vrhu. Pecite bez folije još 15-20 minuta dok se krumpiri ne ispeku, a sir ne bude zlatnosmeđ.
- 6. Ostavite ih u kalupu par minuta dok krčkanje ne stane, pa lopaticom prođite po rubu kako biste mogli iskrenuti. Uklonite kalup i papir. Poslužite toplo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama