Quesadille od tikvica, za'atara i bigille sa salsom od sušenih rajčica
Recept iz: Ainsley Harriott

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.
Sastojci
- Za quesadillu
- 2 tikvice, oguljene, tanko narezane gulilicom
- svjetlije maslinovo ulje, za tavu
- 4 osrednje kukuruzne tortilje
- 4-8 žlica malteške bigille, prženog graha ili hummusa
- 4 žlice svježeg ġbejna ili mekog kozjeg sira
- 2 žlice pinjola, prepečenih
- 8 crnih maslina, bez koštica, narezanih
- za'atar, za posipanje
- ljuskice papričice pul biber ili čilija, za posipanje
- manja šaka listića metvice i korijandra, grubo narezanih
- 60 g cheddra ili sličnog tvrdog sira koji se dobro topi, naribanog
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za salsu od sušenih rajčica
- 6-7 sušenih rajčica (otprilike 50 g) u ulju, ocijeđenih, osušenih od viška ulja
- 1 pečena crvena paprika (otprilike 85 g), iz staklenke (ili je ispecite sami, ogulite kožicu i uklonite sjemenke), grubo narezana
- 1/2-1 umjereno ljut crveni čili, bez sjemenki i nasjeckan
- 1 manji češanj češnjaka, zgnječen
- manja šaka listića korijandra
- 1/2 limuna, sok za kapanje
Priprema
- 1. Prvo napravite salsu. Sušene rajčice, pečenu papriku, čili, češnjak, korijandar, šećer i prstohvat soli u sjeckalici usitnite u grubi umak. Umiješajte malo maslinovog ulja i limunov sok pa ga dosolite po ukusu. Odložite ga dok vam ne zatreba.
- 2. Na umjerenoj vatri zagrijte tavu. Trakice tikvica stavite u zdjelu pa ih prelijte s malo maslinovog ulja. Zapecite ih 1 minutu sa svake strane ili dok ih ne zapečete. Sklonite ih s vatre pa malo posolite i popaprite.
- 3. Na radnu površinu ili dasku za rezanje rastvorite 4 tortilje. Na svaku tortilju žlicom rasporedite 1-2 žlice bigille, kružeći žlicom od središta tortilje, a uz rub ostavite mali razmak. Preko polovice kruga nanesite ili razbacajte pola žlice svježeg ġbejna ili kozjeg sira. Preko kozjeg sira pospite pinjole i masline, a po vrhu posložite trakice tikvica. Pospite ih za'atarom, ljuskicama papričice pul biber i začinskim biljem. Tortilju dovršite razbacanim ribanim sirom preko čitave površine. Preklopite je pa vrh preklopljene tortilje lagano premažite uljem.
- 4. Tavu vratite na umjerenu vatru pa s nauljenom stranom prema dolje 2-3 minute zapecite po jednu ili dvije quesadille odjednom. Gornji dio tortilje lagano premažite uljem, pažljivo je preokrenite pa 2-3 minute zapecite drugu stranu da porumeni, postane hrskava i otopite sir. Držite ih na toplom dok ne zapečete preostale quesadille.
- 5. Quesadille prerežite na dva dijela i poslužite uz salsu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina alla trapenese s mollicom od crnih maslina
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Janjetina s pistacijama i fetom, pire od pečene tikve i malteška salata od bijelog graha
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Ainsley Harriott
Riblji ražnjići na žaru s oštrom salsom od limuna i salatom od komorača i naranče
Recepti Ainsley Harriott
Bruskete s kapunatom
Recepti Ainsley Harriott
Svinjetina s majčinom dušicom i češnjakom na naglo s raspucanim rajčicama i krumpirom pečenim na malteški
Recepti Ainsley Harriott
Malteški punjeni patlidžani
Recepti Ainsley Harriott
Velikolučka morska plata s oštrim tartarom