Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.

Sastojci

  • 2 veća pileća prsa, bez kože
  • 40 g glatkog brašna
  • 20 g sitno ribanog parmezana ili sira pecorino
  • 2 limuna, sok i korica
  • 2 žlice kapara, opranih i ocijeđenih
  • 2 češnja češnjaka, ribana
  • maslinovo ulje, za tavu
  • 30 g maslaca
  • 140 g jezgri artičoka, ocijeđenih i narezanih na četvrtine
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 150 ml pilećeg temeljca
  • 150 g mladog boba (svježeg ili smrznutog), blanširanog i bez kožica
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje (po želji)
  • 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Pileća prsa položite na dasku za rezanje i pritisnite dlanom. Prsa oštrim nožem prerežite po širini, na 2 tanja odreska. Odreske prekrijte papirom za pečenje pa valjkom za tijesto ili batom za meso istucite na 1/2-1 cm debljine. Sve ponovite s drugim prsima. Posolite ih i odložite dok vam ne zatrebaju.
  • 2. Na tanjuru pomiješajte brašno, naribani sir i prstohvat papra. Pileće odreske uvaljajte u brašno da ih ravnomjerno obložite s obje strane.
  • 3. U zdjelici pomiješajte limunov sok, koricu polovice limuna, kapare i češnjak. Odložite ih dok vam ne zatrebaju.
  • 4. Dno veće tave dobro zalijte uljem pa ga na umjerenoj vatri zagrijte s maslacem. Kad se zapjene, dodajte piletinu i zapecite je 2-4 minute sa svake strane (ovisno o debljini odrezaka) da porumeni korica. Po potrebi je pecite u više navrata. Izvadite je iz tave i odložite sa strane.
  • 5. Smanjite vatru na umjerenu pa u istu tavu dodajte artičoke. Minutu ih pirjajte uz miješanje. Ulijte vino i ostavite ih minutu krčkati da ispari alkohol i otpustite preostale mrvice s dna tave. Za bogatiji ih okus kuhačom dodatno ostružite s dna. Umiješajte pileći temeljac, mješavinu limuna i kapara te prstohvat svježe mljevenog papra. Pirjajte ih dvije minute da isparavanjem pojačate okus temeljca. Smanjite vatru, dodajte bob i umiješajte vrhnje (rabite li ga). U tavu vratite piletinu. Sve krčkajte još 2-3 minute ili dok ne dovršite kuhati piletinu. Provjerite jesu li dovoljno slani. Poslužite ih posute peršinom i koricom limuna.

Povezani recepti

Vidi sve