Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima
Recept iz: Ainsley Harriott

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.
Sastojci
- 2 veća pileća prsa, bez kože
- 40 g glatkog brašna
- 20 g sitno ribanog parmezana ili sira pecorino
- 2 limuna, sok i korica
- 2 žlice kapara, opranih i ocijeđenih
- 2 češnja češnjaka, ribana
- maslinovo ulje, za tavu
- 30 g maslaca
- 140 g jezgri artičoka, ocijeđenih i narezanih na četvrtine
- 100 ml suhog bijelog vina
- 150 ml pilećeg temeljca
- 150 g mladog boba (svježeg ili smrznutog), blanširanog i bez kožica
- 3 žlice vrhnja za kuhanje (po želji)
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Pileća prsa položite na dasku za rezanje i pritisnite dlanom. Prsa oštrim nožem prerežite po širini, na 2 tanja odreska. Odreske prekrijte papirom za pečenje pa valjkom za tijesto ili batom za meso istucite na 1/2-1 cm debljine. Sve ponovite s drugim prsima. Posolite ih i odložite dok vam ne zatrebaju.
- 2. Na tanjuru pomiješajte brašno, naribani sir i prstohvat papra. Pileće odreske uvaljajte u brašno da ih ravnomjerno obložite s obje strane.
- 3. U zdjelici pomiješajte limunov sok, koricu polovice limuna, kapare i češnjak. Odložite ih dok vam ne zatrebaju.
- 4. Dno veće tave dobro zalijte uljem pa ga na umjerenoj vatri zagrijte s maslacem. Kad se zapjene, dodajte piletinu i zapecite je 2-4 minute sa svake strane (ovisno o debljini odrezaka) da porumeni korica. Po potrebi je pecite u više navrata. Izvadite je iz tave i odložite sa strane.
- 5. Smanjite vatru na umjerenu pa u istu tavu dodajte artičoke. Minutu ih pirjajte uz miješanje. Ulijte vino i ostavite ih minutu krčkati da ispari alkohol i otpustite preostale mrvice s dna tave. Za bogatiji ih okus kuhačom dodatno ostružite s dna. Umiješajte pileći temeljac, mješavinu limuna i kapara te prstohvat svježe mljevenog papra. Pirjajte ih dvije minute da isparavanjem pojačate okus temeljca. Smanjite vatru, dodajte bob i umiješajte vrhnje (rabite li ga). U tavu vratite piletinu. Sve krčkajte još 2-3 minute ili dok ne dovršite kuhati piletinu. Provjerite jesu li dovoljno slani. Poslužite ih posute peršinom i koricom limuna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Piletina s hosini umakom i indijskim orahom
Recepti Mark Moriarty
Pita od piletine i gljiva
Recepti Mark Moriarty
Klasični coq au vin
Recepti Justine Schofield
Pileći curry
Recepti Nadiya Hussain
Piletina u kikirikiju zapečena s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Pečena piletina sa sortiranim krumpirima
Recepti Donal Skehan
Shawarma od piletine i zelenja
Recepti Donal Skehan
Konfitirana piletina s 20 češanja češnjaka
Recepti Donal Skehan
Nostalgično pileće varivo
Recepti Donal Skehan
Piletina s maslacem iz sporog kuhala