Svinjetina s majčinom dušicom i češnjakom na naglo s raspucanim rajčicama i krumpirom pečenim na malteški

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.

Sastojci

  • Za svinjetinu
  • 4 žlice bijelog vina
  • 2 žlice maslinovog ulja, dodatno ulje za tavu
  • 3 grančice majčine dušice
  • 3 češnja češnjaka, 1 nariban i 2 zgnječena
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 4 svinjska kotleta s kosti debljine 2,5 cm, sobne temperature
  • 2 žlice neslanog maslaca, plus dodatni grumen
  • 250 g cherry rajčica, cijelih
  • tekući med, za prelijevanje (po želji)
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 200 g šparoga, za prilog
  • Za krumpir
  • 1 kg krumpira, oguljenog i narezanog na tanke ploške
  • 2 osrednje glavice luka, oljuštene i narezane na tanke ploške
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice sjemenki koromača, lagano zdrobljenih
  • 3 češnja češnjaka, naribana
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 250 ml vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka.
  • 2. U velikoj plitkoj posudi pomiješajte vino, 1 žlicu maslinovog ulja, listiće jedne grančice majčine dušice i naribani češnjak pa ih obilno popaprite. Dodajte svinjske kotlete pa protresite posudu da ih dobro obložite. Ostavite ih marinirati sat vremena. Prekrijete li ih, na hladnom ih možete marinirati i dulje (iz hladnjaka ih izvadite 30 minuta prije kuhanja).
  • 3. U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir, ulje, sjemenke koromača i češnjak pa ih dobro posolite i poparite.
  • 4. Krumpir i luk u slojevima redajte u veliku vatrostalnu posudu, a završite sa slojem krumpira. Krumpir zalijte temeljcem i pokrijte aluminijskom folijom. Pecite ga 40 minuta pa sklonite foliju i još 20-25 minuta zapecite da porumeni.
  • 5. Svinjetinu izvadite iz marinade, osušite papirnatim ubrusom pa s obje strane obilno posolite i popaprite. Veliku tavu s debljim dnom stavite na jaku vatru. Prekrijte je 1 žlicom ulja pa kada postane vruće dodajte svinjetinu. Vatru smanjite na umjerenu pa je 2-3 minute zapecite sa svih strana, uključujući masnoću. U tavu zatim dodajte maslac, cijele češnjeve češnjaka i grančice majčine dušice. Pecite ih još 8-10 minuta, okrećući i često podlijevajući ispuštenim sokom da skuhate svinjetinu. Svinjetinu izvadite iz tave, po vrhu razbacajte grančice majčine dušice i češnjak, lagano je prekrijte aluminijskom folijom i ostavite 4-5 minuta odstajati. U isu tavu istresite rajčice. Prve ih 2 minute ne dirajte pa ih tek potom promiješajte i kuhajte još 2 minute da omekšaju, počnu pucati i lagano se zapeku. Po želji ih prelijte s malo meda i lagano protresite tavu. Začinite ih s malo morske soli i sklonite s vatre.
  • 6. U međuvremenu na umjerenu vatru stavite tavu sa šparogama i grumenom maslaca. Podlijte ih vodom i posolite dobrim prstohvatom soli. Pirjajte ih 4-5 minuta da omekšaju. Čuvajte ih na toplom.
  • 7. Svinjske kotlete poslužite uz krumpir i šparoge pa po kotletima žlicom razbacajte raspucane rajčice. Pospite ih nasjeckanim peršinom.

Povezani recepti

Vidi sve