Piletina s maslacem iz sporog kuhala

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.

Sastojci

  • 8 pilećih bedara iz slobodnog uzgoja (s kosti), bez kože
  • 120ml slatkog vrhnja
  • Parena riža, za prilog
  • Naan kruh
  • Šaka svježeg korijandra, za prilog
  • Za marinadu:
  • 400g punomasnog prirodnog jogurta
  • Sok i korica pola limuna
  • 1 žličica mljevenog korijandra
  • 1 žličica dimljene paprike
  • Sol i papar
  • Za kari umak
  • 40g umaka
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 veliki luk, sitno narezan
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i narezana
  • 3cm svježeg đumbira, oguljenog i naribanog
  • 1 zeleni čili, očišćen od sjemenki i narezan
  • 1 žličica mahuna kardamoma, očišćenih
  • 1 žlica garam masale
  • 1 žličica sjemenki piskavice
  • 1 žličica Kashmiri čili praha
  • 3 žlice pirea od krumpira
  • 100ml pilećeg temeljca
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Stavite piletinu u zdjelu sa sastojcima za marinadu i pustite da se marinira bar sat vremena ili preko noći.
  • 2. Zagrijte ulje u tavi ili sotirajte u sporom kuhalu. Blago pržite luk, češnjak, đumbir i čili 5 do 10 minuta dok ne postane jako mekano. Dodajte maslac i začine te pržite minutu dok se ne rastopi i zamiriši.
  • 3. Iskrenite u sporo kuhalo (ako ste pržili u tavi) i dodajte pileća bedra u marinadu, pire od krumpira i temeljac. Dobro začinite i kuhajte na niskoj temperaturi šest sati.
  • 4. Pažljivo prebacite piletinu u ugrijanu zdjelu (bit će vrlo mekana te će se raspadati). Umak će izgledati malo razdvojen, ali ne brinite, spojit će se.
  • 5. Sotiranjem na sporom kuhalu ili na tavi nad srednje jakom vatrom, reducirajte umak 5-6 minuta dok se ne zgusne, pa umiješajte slatko vrhnje. Pustite još par minuta dok ne dobijete bogati kremasti umak. Vratite piletinu u umak i poslužite s rižom i mnogo svježeg korijandra.
  • 6.Tostirajte kupovni naan kruh i poslužite s korijandrom.

Povezani recepti

Vidi sve