Piletina s maslacem iz sporog kuhala
Recept iz: Donal Skehan

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.
Sastojci
- 8 pilećih bedara iz slobodnog uzgoja (s kosti), bez kože
- 120ml slatkog vrhnja
- Parena riža, za prilog
- Naan kruh
- Šaka svježeg korijandra, za prilog
- Za marinadu:
- 400g punomasnog prirodnog jogurta
- Sok i korica pola limuna
- 1 žličica mljevenog korijandra
- 1 žličica dimljene paprike
- Sol i papar
- Za kari umak
- 40g umaka
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 veliki luk, sitno narezan
- 2 češnja češnjaka, oguljena i narezana
- 3cm svježeg đumbira, oguljenog i naribanog
- 1 zeleni čili, očišćen od sjemenki i narezan
- 1 žličica mahuna kardamoma, očišćenih
- 1 žlica garam masale
- 1 žličica sjemenki piskavice
- 1 žličica Kashmiri čili praha
- 3 žlice pirea od krumpira
- 100ml pilećeg temeljca
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Stavite piletinu u zdjelu sa sastojcima za marinadu i pustite da se marinira bar sat vremena ili preko noći.
- 2. Zagrijte ulje u tavi ili sotirajte u sporom kuhalu. Blago pržite luk, češnjak, đumbir i čili 5 do 10 minuta dok ne postane jako mekano. Dodajte maslac i začine te pržite minutu dok se ne rastopi i zamiriši.
- 3. Iskrenite u sporo kuhalo (ako ste pržili u tavi) i dodajte pileća bedra u marinadu, pire od krumpira i temeljac. Dobro začinite i kuhajte na niskoj temperaturi šest sati.
- 4. Pažljivo prebacite piletinu u ugrijanu zdjelu (bit će vrlo mekana te će se raspadati). Umak će izgledati malo razdvojen, ali ne brinite, spojit će se.
- 5. Sotiranjem na sporom kuhalu ili na tavi nad srednje jakom vatrom, reducirajte umak 5-6 minuta dok se ne zgusne, pa umiješajte slatko vrhnje. Pustite još par minuta dok ne dobijete bogati kremasti umak. Vratite piletinu u umak i poslužite s rižom i mnogo svježeg korijandra.
- 6.Tostirajte kupovni naan kruh i poslužite s korijandrom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Piletina s hosini umakom i indijskim orahom
Recepti Mark Moriarty
Pita od piletine i gljiva
Recepti Mark Moriarty
Klasični coq au vin
Recepti Justine Schofield
Pileći curry
Recepti Nadiya Hussain
Piletina u kikirikiju zapečena s povrćem
Recepti Ainsley Harriott
Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima
Recepti Michel Albert Roux
Pečena piletina sa sortiranim krumpirima
Recepti Donal Skehan
Shawarma od piletine i zelenja
Recepti Donal Skehan
Konfitirana piletina s 20 češanja češnjaka
Recepti Donal Skehan
Nostalgično pileće varivo