Shawarma od piletine i zelenja
Recept iz: Donal Skehan

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.
Sastojci
- 8 fileta od pilećih bedara, narezanih na tri komada
- 1 mala tikva, narezana na kriške
- 250g mladih krumpira, prepolovljenih
- 1 veliki ljubičasti luk
- Glavica češnjaka, vrh odrezan kako bi otkrio češnje
- 3 žlice maslinovog ulja
- Ruj, za posipanje
- 2 žlice tanko narezanog peršina ravnih listova
- 100g listova rige
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za marinadu:
- 5 mahuna kardamoma, otvorenih
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica mljevenog kumina
- 2 žličice mljevenog korijandra
- 2 žličice dimljene slatke paprike
- 1⁄2 žličice čili pahuljica
- 2 žlice meda
- Sitno ribana korica i sok 1 limuna
- Za umak:
- 250ml prirodnog jogurta
- 2 žlice tahinija
- Limunov sok
- Za lepinje:
- 300g jakog bijelog brašna, dodatno za posipanje
- 1 žlica sjemenki crnjike
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli i papra
- 50ml ulja od uljane repice, dodatno za premazivanje
- 100ml vode
Priprema
- Počnite s marinadom. Otvorite mahune kardamoma u tučku i mužaru, uklonite ljuske i zdrobite sjemenke. Pomiješajte s ostalim sastojcima za marinadu, dodajte komade piletine i pustite da se marinira bar 30 minuta, idealno 3 sata.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Poredajte tikvu, krumpire, ljubičasti luk i glavicu češnjaka na vrlo veliku pliticu za pečenje i polijte maslinovim uljem (ili koristite dvije plitice). Dodajte piletinu, dobro začinite i prelijte preostalom marinadom. Pecite 30 minuta, pa okrenite i pecite još 15-20 minuta dok piletina i povrće ne postanu mekani i smeđe zlatni.
- U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte sastojke za umak i ostavite sa strane.
- Za lepinje, stavite suhe sastojke u zdjelu i napravite jamicu u sredini. Ulijte ulje i vodu i koristeći drvenu žlicu pomiješajte kako biste dobili tijesto.
- Iskrenite tijesto na površinu posutu brašnom i nježno mijesite dvije minute dok ne postane glatko. Podijelite tijesto na šest jednakih dijelova i izvaljajte da budu što tanji.
- Zagrijte veliku roštilj-tavu na srednje jakoj vatri i premažite jednu stranu lepinje s malo ulja. Pržite na tavi i pritom uljem premažite drugu stranu. Pržite lepinje jednu po jednu dok ne dobiju dobru boju s obje strane. Na kraju ih možete na brzinu okrenuti nad otvorenim plamenom.
- Maknite s tave i stavite na rešetku, pokrivši čistim ručnikom da ostane toplo.
- Kade se ispeku, prebacite piletinu, tikvu, krumpire i ljubičasti luk na veliki pladanj za posluživanje.
- Istisnite pečeni češnjak iz glavice, pomiješajte s preostalim sokovima na plitici i umiješajte u tahini umak.
- Pospite piletinu i povrće rujem, peršinom i rigom, pa poslužite s toplim lepinjama i tahini umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Piletina s hosini umakom i indijskim orahom
Recepti Mark Moriarty
Pita od piletine i gljiva
Recepti Mark Moriarty
Klasični coq au vin
Recepti Justine Schofield
Pileći curry
Recepti Nadiya Hussain
Piletina u kikirikiju zapečena s povrćem
Recepti Ainsley Harriott
Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima
Recepti Michel Albert Roux
Pečena piletina sa sortiranim krumpirima
Recepti Donal Skehan
Konfitirana piletina s 20 češanja češnjaka
Recepti Donal Skehan
Nostalgično pileće varivo
Recepti Donal Skehan
Piletina s maslacem iz sporog kuhala