Shawarma od piletine i zelenja

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.

 

Sastojci

  • 8 fileta od pilećih bedara, narezanih na tri komada
  • 1 mala tikva, narezana na kriške
  • 250g mladih krumpira, prepolovljenih
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • Glavica češnjaka, vrh odrezan kako bi otkrio češnje
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Ruj, za posipanje
  • 2 žlice tanko narezanog peršina ravnih listova
  • 100g listova rige
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za marinadu:
  • 5 mahuna kardamoma, otvorenih
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica mljevenog kumina
  • 2 žličice mljevenog korijandra
  • 2 žličice dimljene slatke paprike
  • 1⁄2 žličice čili pahuljica
  • 2 žlice meda
  • Sitno ribana korica i sok 1 limuna
  • Za umak:
  • 250ml prirodnog jogurta
  • 2 žlice tahinija
  • Limunov sok
  • Za lepinje:
  • 300g jakog bijelog brašna, dodatno za posipanje
  • 1 žlica sjemenki crnjike
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli i papra
  • 50ml ulja od uljane repice, dodatno za premazivanje
  • 100ml vode

Priprema

  • Počnite s marinadom. Otvorite mahune kardamoma u tučku i mužaru, uklonite ljuske i zdrobite sjemenke. Pomiješajte s ostalim sastojcima za marinadu, dodajte komade piletine i pustite da se marinira bar 30 minuta, idealno 3 sata.
  • Zagrijte pećnicu na 200°C. Poredajte tikvu, krumpire, ljubičasti luk i glavicu češnjaka na vrlo veliku pliticu za pečenje i polijte maslinovim uljem (ili koristite dvije plitice). Dodajte piletinu, dobro začinite i prelijte preostalom marinadom. Pecite 30 minuta, pa okrenite i pecite još 15-20 minuta dok piletina i povrće ne postanu mekani i smeđe zlatni.
  • U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte sastojke za umak i ostavite sa strane.
  • Za lepinje, stavite suhe sastojke u zdjelu i napravite jamicu u sredini. Ulijte ulje i vodu i koristeći drvenu žlicu pomiješajte kako biste dobili tijesto.
  • Iskrenite tijesto na površinu posutu brašnom i nježno mijesite dvije minute dok ne postane glatko. Podijelite tijesto na šest jednakih dijelova i izvaljajte da budu što tanji.
  • Zagrijte veliku roštilj-tavu na srednje jakoj vatri i premažite jednu stranu lepinje s malo ulja. Pržite na tavi i pritom uljem premažite drugu stranu. Pržite lepinje jednu po jednu dok ne dobiju dobru boju s obje strane. Na kraju ih možete na brzinu okrenuti nad otvorenim plamenom.
  • Maknite s tave i stavite na rešetku, pokrivši čistim ručnikom da ostane toplo.
  • Kade se ispeku, prebacite piletinu, tikvu, krumpire i ljubičasti luk na veliki pladanj za posluživanje.
  • Istisnite pečeni češnjak iz glavice, pomiješajte s preostalim sokovima na plitici i umiješajte u tahini umak.
  • Pospite piletinu i povrće rujem, peršinom i rigom, pa poslužite s toplim lepinjama i tahini umakom.

Povezani recepti

Vidi sve