Konfitirana piletina s 20 češanja češnjaka

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.

Sastojci

  • 8 cijelih pilećih nogu
  • 2 grančice ružmarina, iglice skinute
  • 5 grančica timijana, listovi skinuti
  • Oguljena kora 1 limuna
  • 20 češanja češnjaka (oko 2 glavice)
  • 12 malih ljutika, oguljenih
  • 6 mladih poriluka, očišćenih
  • 1 litra ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za hasselback krumpire
  • 800g malih/srednjih crvenih krumpira
  • 2 žlice maslinovog ulja (koristite ostatak ulja od konfitiranja)
  • Pahuljasta morska sol
  • Za salatu
  • 2 glave cikorije, listovi odvojeni
  • 1 kovrčava endivija, ugrubo potrgana
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 3 žlice ulja od konfitiranja

Priprema

  • Stavite piletinu u veliku vatrostalnu posudu, pospite listovima ružmarina i timijana, limunovom koricom, češnjima češnjaka, solju i paprom. Utrljajte u piletinu, pa pokrijte i pustite da se preko noći ohladi.
  • Zagrijte pećnicu na 150°C. Izvadite piletinu iz hladnjaka i okrenite je kožom prema gore. Oko nje stavite ljutike i poriluk, pa prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
  • Stavite u pećnicu i otkriveno pecite dva do dva i po sata, ili dok piletina skoro ne otpadne s kosti. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi u ulju, poželjno preko noći. Kad se ulje ohladi, ocijedite ga u teglicu i držite u hladnjaku.
  • Pripremite krumpire: napravite male ureze uz dužinu, pa utrljajte ulje od konfitirane piletine, stavite u pliticu za pečenje i pospite pahuljastom morskom solju i crnim paprom.
  • Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite krumpire 40 minuta, pa pojačajte na 220°C.
  • Stavite piletinu, luk i poriluk u pliticu za pečenje. Stavite piletinu u pećnicu s krumpirima preostalih 20 minuta. Pecite dok kožica ne bude hrskava i zlatna, a krumpiri zlatni i mekani.
  • Dok se piletina i krumpiri peku, pripremite salatu. Dodajte listove u zdjelu. Umutite bijeli vinski ocat, ulje od konfitiranja, sol i papar. Prelijte po listovima i pomiješajte.

Povezani recepti

Vidi sve