Konfitirana piletina s 20 češanja češnjaka
Recept iz: Donal Skehan

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.
Sastojci
- 8 cijelih pilećih nogu
- 2 grančice ružmarina, iglice skinute
- 5 grančica timijana, listovi skinuti
- Oguljena kora 1 limuna
- 20 češanja češnjaka (oko 2 glavice)
- 12 malih ljutika, oguljenih
- 6 mladih poriluka, očišćenih
- 1 litra ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za hasselback krumpire
- 800g malih/srednjih crvenih krumpira
- 2 žlice maslinovog ulja (koristite ostatak ulja od konfitiranja)
- Pahuljasta morska sol
- Za salatu
- 2 glave cikorije, listovi odvojeni
- 1 kovrčava endivija, ugrubo potrgana
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 3 žlice ulja od konfitiranja
Priprema
- Stavite piletinu u veliku vatrostalnu posudu, pospite listovima ružmarina i timijana, limunovom koricom, češnjima češnjaka, solju i paprom. Utrljajte u piletinu, pa pokrijte i pustite da se preko noći ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 150°C. Izvadite piletinu iz hladnjaka i okrenite je kožom prema gore. Oko nje stavite ljutike i poriluk, pa prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
- Stavite u pećnicu i otkriveno pecite dva do dva i po sata, ili dok piletina skoro ne otpadne s kosti. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi u ulju, poželjno preko noći. Kad se ulje ohladi, ocijedite ga u teglicu i držite u hladnjaku.
- Pripremite krumpire: napravite male ureze uz dužinu, pa utrljajte ulje od konfitirane piletine, stavite u pliticu za pečenje i pospite pahuljastom morskom solju i crnim paprom.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite krumpire 40 minuta, pa pojačajte na 220°C.
- Stavite piletinu, luk i poriluk u pliticu za pečenje. Stavite piletinu u pećnicu s krumpirima preostalih 20 minuta. Pecite dok kožica ne bude hrskava i zlatna, a krumpiri zlatni i mekani.
- Dok se piletina i krumpiri peku, pripremite salatu. Dodajte listove u zdjelu. Umutite bijeli vinski ocat, ulje od konfitiranja, sol i papar. Prelijte po listovima i pomiješajte.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Piletina s hosini umakom i indijskim orahom
Recepti Mark Moriarty
Pita od piletine i gljiva
Recepti Mark Moriarty
Klasični coq au vin
Recepti Justine Schofield
Pileći curry
Recepti Nadiya Hussain
Piletina u kikirikiju zapečena s povrćem
Recepti Ainsley Harriott
Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima
Recepti Michel Albert Roux
Pečena piletina sa sortiranim krumpirima
Recepti Donal Skehan
Shawarma od piletine i zelenja
Recepti Donal Skehan
Nostalgično pileće varivo
Recepti Donal Skehan
Piletina s maslacem iz sporog kuhala