Nostalgično pileće varivo

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 8 pilećih bedara (s kosti i kožom)
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • 3 štapića celera, narezana
  • 3 velike mrkve, narezane
  • 2 češnja češnjaka, naribana
  • 3–4 grančice svježeg timijana
  • 2 žlice običnog brašna
  • 400ml pilećeg temeljca
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Peršin ravnih listova, za prilog
  • Za valjuške:
  • 60g hladnog maslaca
  • 150g samodižućeg brašna
  • Dobar prstohvat soli
  • 1 žlica narezanog vlasca
  • 50g naribanog čedara
  • 100ml mlaćenice (ili koristite mlijeko ili prirodni jogurt)

Priprema

  • Piletinu začinite solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri, ili sotirajte u sporom kuhalu. Dodajte piletinu i pustite da posmeđi, pa ostavite sa strane.
  • U istu tavu dodajte luk, celer i mrkvu i krčkajte pet minuta, pa dodajte češnjak i timijan.
  • Umiješajte obično brašno, polako dodajte temeljac i krčkajte minutu-dvije. Vratite piletinu u tavu i dobro začinite.
  • Krčkajte na laganoj vatri sat i po, ili u pećnici zagrijanoj na 160°C (ili u sporom kuhalu pet sati).
  • Sat vremena prije kraja, napravite valjuške. Prstima umiješajte maslac i brašno dok ne postanu poput krušnih mrvica, pa dodajte sol, vlasac i sir. Napravite jamicu u sredini i ulijte mlaćenicu. Pomiješajte kako biste dobili mekano tijesto.
  • Ako kuhate u sporom kuhalu, pojačajte temperaturu.
  • Iz tijesta istrgnite komade veličine loptice za golf i pospite po varivu. Poklopite i kuhajte još sat vremena.
  • Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve