Klasični coq au vin

"Mark Moriarty: Off Duty – Bringing It Home" je kulinarska emisija u kojoj irski chef Mark Moriarty priprema ukusna, moderna jela namijenjena kućnoj kuhinji. Kao vrhunski chef s iskustvom u fine dining restoranima, Mark u ovoj emisiji pokazuje kako tehniku i znanje iz profesionalne kuhinje može prenijeti u jednostavne, svakodnevne recepte koje svatko može napraviti kod kuće.

Sastojci

  • 1 cijelo pile, razrezano (na prsa bez kosti, batake i zabatake)
  • 500 ml crnog vina (tradicionalno pinot crni)
  • 2 lovorova lista
  • 8 češanja češnjaka, bez ljuske
  • šaka majčine dušice
  • 1 žlica mljevenog crnog papra
  • 1 srednje veliki luk, bez ljuske i razrezan na kriške
  • 4 mrkve, narezane na komade veličine palca
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 kocke ugušćenog kokošjeg temeljca (čista jušna osnova)
  • 1 u vrh puna žličica meda
  • 500 ml vode
  • 100 g manjih šampinjona
  • 100 g kockica slanine
  • 100 g ukiseljenih lučica luka srebrenca (iz staklenke)
  • 4 kriške kruha
  • 2 žlice maslaca
  • šaka listića peršina, za ukrašavanje

Priprema

  • Započnite s mariniranjem piletine. Razrezane dijelove u velikoj posudi zalijte crnim vinom. Dodajte lovorov list, češnjeve češnjaka, majčinu dušicu i crni papar. Dobro ih promiješajte i prekrijte pa najmanje 4 sata ili najbolje preko noći ostavite u hladnjaku.
  • Piletinu idući dan izvadite iz vina, ali sačuvajte svu tekućinu. Pećnicu zagrijte na 150 °C.
  • Dno emajliranog lonca od lijevanog željeza dobro obložite biljnim uljem. Zagrijte ulje.
  • Piletinu uvaljajte u brašno pa u više navrata porumenite u loncu, a zapečene komade vadite na tanjur. Tijekom prženja ćete možda trebati dolijevati još biljnog ulja. Kada porumenite sve komade mesa, po potrebi obrišite dno lonca.
  • U lonac zatim stavite komade luka i mrkve pa ih zapecite da porumene. Nakon otprilike 2 minute, u lonac vratite piletinu pa koncentrat rajčice i još 2 žlice brašna. Pirjajte ih 1 minutu pa zalijte marinadom od vina, uključujući češnjak i začinsko bilje.
  • Kada ispari polovica vina, dodajte vodu, ugušćeni temeljac i med. Zakuhajte ih pa sklonite s vatre. U juhu umetnite šampinjone, kockice slanine i ukiseljene lučice. Lonac poklopite i premjestite u pećnicu. Pecite ih 1,5 sat dok posve ne omekšate pileće batake i zgusnete juhu.
  • U velikoj tavi s neprianjajućim dnom na laganoj vatri s malo ulja rastopite maslac. Kruh rezačima za kekse ili nožem izrežite u srca. Stavljajte ih na tavu i polako prepecite dok ravnomjerno ne porumene. Piletinu poslužite u zdjelicama i ukrasite krutonima te pokojim listićem peršina.

Povezani recepti

Vidi sve