Pita od piletine i gljiva
Recept iz: Mark Moriarty

"Mark Moriarty: Off Duty – Bringing It Home" je kulinarska emisija u kojoj irski chef Mark Moriarty priprema ukusna, moderna jela namijenjena kućnoj kuhinji. Kao vrhunski chef s iskustvom u fine dining restoranima, Mark u ovoj emisiji pokazuje kako tehniku i znanje iz profesionalne kuhinje može prenijeti u jednostavne, svakodnevne recepte koje svatko može napraviti kod kuće.
Sastojci
- 5 pilećih prsa
- 4 velike gljive portobello
- 1 žlica umaka od soje
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 jaje
- 1 žlica morske soli
- šaka svježeg estragona
- šaka svježe majčine dušice
- 1 limun
- 2 lista kupovnog lisnatog tijesta
- 1 umućeno jaje, za premazati tijesto
Priprema
- Započnite od pilećih prsa. Četiri prsa ujednačeno narežite tako da od svakih dobijete 5 komada mesa. Jedna prsa odvojite za pripremu pileće kreme. Narezane komade piletine premjestite u zdjelu, prekrijte ih i odložite u hladnjak. Posljednja prsa narežite na sitnije komadiće pa sa soli, jajetom i vrhnjem stavite u blender. Sjedinite ih u glatku kremu pa prekrivene odložite u hladnjak.
- Zatim popirjajte gljive. Tavu s neprianjajućim dnom stavite na vatru i obložite s malo biljnog ulja. Gljive ogulite i narežite na četvrtine pa ih smjestite u tavu. Pirjajte ih 2 do 3 minute na jakoj vatri dok ne puste vodu i očvrsnu. Sklonite ih s vatre i začinite umakom od soje. Ostavite ih 20 minuta hladiti u hladnjaku.
- Sada sjedinite nadjev za pitu. U pileću kremu umiješajte komade piletine i ohlađene četvrtine gljiva. Dosolite ih, popaprite i unutra naribajte malo limunove korice. U smjesu dodajte natrgane listiće estragona i majčine dušice. Sve dobro promiješajte.
- Tavicu ili plitku posudu obložite prianjajućom folijom pa unutra izlijte nadjev za pitu. Sabijte ga da ga poravnate i ispunite šupljine. Ostavite ga najmanje 30 minuta odstajati u hladnjaku.
- Dok se nadjev hladi, na papir za pečenje rasprostrite prvi list lisnatog tijesta. Izrežite ga u veliki krug, a višak tijesta sačuvajte za kasnije ukrašavanje. Podlogu lagano premažite umućenim jajetom. Uklonite prianjajuću foliju s vrha rashlađenog nadjeva, preokrenite ga na podlogu od tijesta pa posve uklonite foliju. Drugim listom lisnatog tijesta prekrijte nadjev da dobijete pitu.
- Dlanovima i prstima pažljivo zapečatite rub tijesta s podlogom. Pazite da istisnete sve džepove zraka. Višak odrežite okruglim rezačem ili preokrenutim kalupom za pite.
- Pitu kistom premažite umućenim jajetom i 10 minuta hladite u hladnjaku pa ponovno premažite jajetom i još 10 minuta hladite. Pitu sada možete dodatno ukrasiti ostacima tijesta.
- Za pečenje pite, pećnicu zagrijte na 240 °C. Na štednjaku zagrijte tešku tavu od lijevanog željeza ili pleh s debelim dnom u pećnici. Pitu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Tavu ili pleh obložite listom papira za pečenje pa gore pažljivo smjestite pitu. Temperaturu pećnice smanjite na 210 °C i pitu pecite 30 minuta da lijepo porumeni. Prije rezanja je ostavite 15 minuta odstajati.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Piletina s hosini umakom i indijskim orahom
Recepti Mark Moriarty
Klasični coq au vin
Recepti Justine Schofield
Pileći curry
Recepti Nadiya Hussain
Piletina u kikirikiju zapečena s povrćem
Recepti Ainsley Harriott
Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima
Recepti Michel Albert Roux
Pečena piletina sa sortiranim krumpirima
Recepti Donal Skehan
Shawarma od piletine i zelenja
Recepti Donal Skehan
Konfitirana piletina s 20 češanja češnjaka
Recepti Donal Skehan
Nostalgično pileće varivo
Recepti Donal Skehan
Piletina s maslacem iz sporog kuhala