Pita od piletine i gljiva

"Mark Moriarty: Off Duty – Bringing It Home" je kulinarska emisija u kojoj irski chef Mark Moriarty priprema ukusna, moderna jela namijenjena kućnoj kuhinji. Kao vrhunski chef s iskustvom u fine dining restoranima, Mark u ovoj emisiji pokazuje kako tehniku i znanje iz profesionalne kuhinje može prenijeti u jednostavne, svakodnevne recepte koje svatko može napraviti kod kuće.

Sastojci

  • 5 pilećih prsa
  • 4 velike gljive portobello
  • 1 žlica umaka od soje
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • 1 žlica morske soli
  • šaka svježeg estragona
  • šaka svježe majčine dušice
  • 1 limun
  • 2 lista kupovnog lisnatog tijesta
  • 1 umućeno jaje, za premazati tijesto

Priprema

  • Započnite od pilećih prsa. Četiri prsa ujednačeno narežite tako da od svakih dobijete 5 komada mesa. Jedna prsa odvojite za pripremu pileće kreme. Narezane komade piletine premjestite u zdjelu, prekrijte ih i odložite u hladnjak. Posljednja prsa narežite na sitnije komadiće pa sa soli, jajetom i vrhnjem stavite u blender. Sjedinite ih u glatku kremu pa prekrivene odložite u hladnjak.
  • Zatim popirjajte gljive. Tavu s neprianjajućim dnom stavite na vatru i obložite s malo biljnog ulja. Gljive ogulite i narežite na četvrtine pa ih smjestite u tavu. Pirjajte ih 2 do 3 minute na jakoj vatri dok ne puste vodu i očvrsnu. Sklonite ih s vatre i začinite umakom od soje. Ostavite ih 20 minuta hladiti u hladnjaku.
  • Sada sjedinite nadjev za pitu. U pileću kremu umiješajte komade piletine i ohlađene četvrtine gljiva. Dosolite ih, popaprite i unutra naribajte malo limunove korice. U smjesu dodajte natrgane listiće estragona i majčine dušice. Sve dobro promiješajte.
  • Tavicu ili plitku posudu obložite prianjajućom folijom pa unutra izlijte nadjev za pitu. Sabijte ga da ga poravnate i ispunite šupljine. Ostavite ga najmanje 30 minuta odstajati u hladnjaku.
  • Dok se nadjev hladi, na papir za pečenje rasprostrite prvi list lisnatog tijesta. Izrežite ga u veliki krug, a višak tijesta sačuvajte za kasnije ukrašavanje. Podlogu lagano premažite umućenim jajetom. Uklonite prianjajuću foliju s vrha rashlađenog nadjeva, preokrenite ga na podlogu od tijesta pa posve uklonite foliju. Drugim listom lisnatog tijesta prekrijte nadjev da dobijete pitu.
  • Dlanovima i prstima pažljivo zapečatite rub tijesta s podlogom. Pazite da istisnete sve džepove zraka. Višak odrežite okruglim rezačem ili preokrenutim kalupom za pite.
  • Pitu kistom premažite umućenim jajetom i 10 minuta hladite u hladnjaku pa ponovno premažite jajetom i još 10 minuta hladite. Pitu sada možete dodatno ukrasiti ostacima tijesta.
  • Za pečenje pite, pećnicu zagrijte na 240 °C. Na štednjaku zagrijte tešku tavu od lijevanog željeza ili pleh s debelim dnom u pećnici. Pitu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Tavu ili pleh obložite listom papira za pečenje pa gore pažljivo smjestite pitu. Temperaturu pećnice smanjite na 210 °C i pitu pecite 30 minuta da lijepo porumeni. Prije rezanja je ostavite 15 minuta odstajati.

Povezani recepti

Vidi sve