Pečene jabuke s umakom od vanilije

Pečene jabuke s umakom od vanilije

Opis

1. Zagrijati pećnicu na vrući zrak na 200 stupnjeva. Osušiti jabuke i staviti ih u lim. Posipati ih mješavinom šećera i cimeta i staviti malo maslaca na svaku jabuku. Uliti jabučni ocat i peći oko 25 minuta.

2. Izmrviti pogaču u lim za pečenje. Posipati đumbirom i sjeckanim lješnjacima. Preliti  preostalim, prethodno rastopljenim maslacem.

3. Peći u pećnici na 180 stupnjeva dok ne postane zlatne boje, oko 80 do 10 minuta, uz povremeno miješanje.

4. Za umak, u metalnoj posudi umutiti žumanjke, vrhnje, burbon vanilin šećer, rum, 100 ml tekućine od kuhanja jabuka i šećer. Kuhati na pari u posudi s dvostrukim dnom, dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i po želji dodati 1 jušnu žlicu maslaca.

5. Poslužiti jabuke s umakom od vanilije i hrskavom pogačom s lješnjacima.

 

Sastojci

Sastojci

  • 6 jabuka (srednje veličine)
  • 300 ml jabučnog octa
  • 50 g smeđeg šećera
  • ¼ čajne žličice cimeta
  • 80 g maslaca
  • 2–3 kriške pogače
  • 50 g svježih lješnjaka
  • ½ čajne žličice đumbira

Za umak

  • 100 ml tekućeg vrhnja
  • 10 g šećera burbon vanilije
  • 2 žumanjka
  • 50 ml ruma
  • 80 g šećera

Povezani recepti