Opis
1. Zagrijati pećnicu na vrući zrak na 200 stupnjeva. Osušiti jabuke i staviti ih u lim. Posipati ih mješavinom šećera i cimeta i staviti malo maslaca na svaku jabuku. Uliti jabučni ocat i peći oko 25 minuta.
2. Izmrviti pogaču u lim za pečenje. Posipati đumbirom i sjeckanim lješnjacima. Preliti preostalim, prethodno rastopljenim maslacem.
3. Peći u pećnici na 180 stupnjeva dok ne postane zlatne boje, oko 80 do 10 minuta, uz povremeno miješanje.
4. Za umak, u metalnoj posudi umutiti žumanjke, vrhnje, burbon vanilin šećer, rum, 100 ml tekućine od kuhanja jabuka i šećer. Kuhati na pari u posudi s dvostrukim dnom, dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i po želji dodati 1 jušnu žlicu maslaca.
5. Poslužiti jabuke s umakom od vanilije i hrskavom pogačom s lješnjacima.
Sastojci
Sastojci
- 6 jabuka (srednje veličine)
- 300 ml jabučnog octa
- 50 g smeđeg šećera
- ¼ čajne žličice cimeta
- 80 g maslaca
- 2–3 kriške pogače
- 50 g svježih lješnjaka
- ½ čajne žličice đumbira
Za umak
- 100 ml tekućeg vrhnja
- 10 g šećera burbon vanilije
- 2 žumanjka
- 50 ml ruma
- 80 g šećera