Mesne okruglice u aromatičnom umaku od kokosa

Sastojci

  • 2 žličice sjemenki korijandra
  • 4 sjemenke kardamoma lagano zdrobljene
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 0.5 žličice mljevenog cimeta
  • 1.5 žličice čili-pahuljica po želji
  • 2 stabljike limunske trave očišćene zgnječene i narezane na trakice
  • 5 cm svježeg korijena đumbira oguljenog i sitno sjeckanog
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 400 ml limenka kokosova mlijeka
  • korica i sok 1 limete
  • 1 mali luk oljušten i sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje za prženje
  • 1 žličica sušenog čilija u listićima
  • 500 g mljevene govedine
  • 75 g svježih krušnih mrvica
  • 3.5 žlica mlijeka
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Prvo pripremite mesne okruglice. Pirjajte luk i češnjak sa začinima u vrućoj nauljenoj tavi približno 5 minuta dok ne omekšaju i poprime malo boje. Sušeni čili u listićima dodajte nakon minute ili dvije prženja. Stavite mljeveno meso u veliku zdjelu te začinite. Ubacite krušne mrvice u odvojenu zdjelu i navlažite ih mlijekom. Dodajte začine, zatim umiješajte mješavinu krušnih mrvica i luka u mljeveno meso i sve dobro povežite. Mokrim rukama smjesu oblikujte u okruglice veličine golfske loptice. Prebacite na lagano nauljeni tanjur i ostavite da odstoje 30 minuta dok se ne stisnu.
  • 2. Popržite mesne okruglice na očišćenoj, nauljenoj tavi 4 do 5 minuta, uz redovito okretanje, kako bi se okruglice ravnomjerno popržile sa svih strana.
  • 3. Dodajte sjemenke korijandra, sjemenke kardamoma, kurkumu, cimet, sušeni čili u listićima, limunsku travu i đumbir. Zagrijte i miješajte dok se ne osjeti aroma. Zatim dodajte temeljac i kokosovo mlijeko te ostavite da lagano proključa. Kušajte i ako je potrebno, dodatno začinite. Kuhajte na laganoj vatri 8 do 12 minuta dok umak ne postigne puni okus i zgusne se, a mesne se okruglice u potpunosti ne skuhaju.
  • 4. Dodajte limunovu koricu i sok te poslužite vruće.

Povezani recepti

Vidi sve