Opis
1. Prvo pripremite mesne okruglice. Pirjajte luk i češnjak sa začinima u vrućoj nauljenoj tavi približno 5 minuta dok ne omekšaju i poprime malo boje. Sušeni čili u listićima dodajte nakon minute ili dvije prženja. Stavite mljeveno meso u veliku zdjelu te začinite. Ubacite krušne mrvice u odvojenu zdjelu i navlažite ih mlijekom. Dodajte začine, zatim umiješajte mješavinu krušnih mrvica i luka u mljeveno meso i sve dobro povežite. Mokrim rukama smjesu oblikujte u okruglice veličine golfske loptice. Prebacite na lagano nauljeni tanjur i ostavite da odstoje 30 minuta dok se ne stisnu.
2. Popržite mesne okruglice na očišćenoj, nauljenoj tavi 4 do 5 minuta, uz redovito okretanje, kako bi se okruglice ravnomjerno popržile sa svih strana.
3. Dodajte sjemenke korijandra, sjemenke kardamoma, kurkumu, cimet, sušeni čili u listićima, limunsku travu i đumbir. Zagrijte i miješajte dok se ne osjeti aroma. Zatim dodajte temeljac i kokosovo mlijeko te ostavite da lagano proključa. Kušajte i ako je potrebno, dodatno začinite. Kuhajte na laganoj vatri 8 do 12 minuta dok umak ne postigne puni okus i zgusne se, a mesne se okruglice u potpunosti ne skuhaju.
4. Dodajte limunovu koricu i sok te poslužite vruće.
Sastojci
Sastojci
- 2 žličice sjemenki korijandra
- 4 sjemenke kardamoma
- lagano zdrobljene
- 1 žličica mljevene kurkume
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- 1.5 žličice čili-pahuljica
- po želji
- 2 stabljike limunske trave
- očišćene
- zgnječene i narezane na trakice
- 5 cm svježeg korijena đumbira
- oguljenog i sitno sjeckanog
- 400 ml pilećeg temeljca
- 400 ml limenka kokosova mlijeka
- korica i sok 1 limete
Za mesne okruglice
- 1 mali luk
- oljušten i sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- za prženje
- 1 žličica sušenog čilija u listićima
- 500 g mljevene govedine
- 75 g svježih krušnih mrvica
- 3.5 žlica mlijeka
- morska sol i svježe mljeveni crni papar