Mesne okruglice u aromatičnom umaku od kokosa

1. Prvo pripremite mesne okruglice. Pirjajte luk i češnjak sa začinima u vrućoj nauljenoj tavi približno 5 minuta dok ne omekšaju i poprime malo boje. Sušeni čili u listićima dodajte nakon minute ili dvije prženja. Stavite mljeveno meso u veliku zdjelu te začinite. Ubacite krušne mrvice u odvojenu zdjelu i navlažite ih mlijekom. Dodajte začine, zatim umiješajte mješavinu krušnih mrvica i luka u mljeveno meso i sve dobro povežite. Mokrim rukama smjesu oblikujte u okruglice veličine golfske loptice. Prebacite na lagano nauljeni tanjur i ostavite da odstoje 30 minuta dok se ne stisnu.

2. Popržite mesne okruglice na očišćenoj, nauljenoj tavi 4 do 5 minuta, uz redovito okretanje, kako bi se okruglice ravnomjerno popržile sa svih strana.

3. Dodajte sjemenke korijandra, sjemenke kardamoma, kurkumu, cimet, sušeni čili u listićima, limunsku travu i đumbir. Zagrijte i miješajte dok se ne osjeti aroma. Zatim dodajte temeljac i kokosovo mlijeko te ostavite da lagano proključa. Kušajte i ako je potrebno, dodatno začinite. Kuhajte na laganoj vatri 8 do 12 minuta dok umak ne postigne puni okus i zgusne se, a mesne se okruglice u potpunosti ne skuhaju.

4. Dodajte limunovu koricu i sok te poslužite vruće. 

Sastojci

  • Sastojci2 žličice sjemenki korijandra 4 sjemenke kardamoma lagano zdrobljene 1 žličica mljevene kurkume 0.5 žličice mljevenog cimeta 1.5 žličice čili-pahuljica po želji 2 stabljike limunske trave očišćene zgnječene i narezane na trakice 5 cm svježeg korijena đumbira oguljenog i sitno sjeckanog 400 ml pilećeg temeljca 400 ml limenka kokosova mlijeka korica i sok 1 limeteZa mesne okruglice1 mali luk oljušten i sitno nasjeckan 2 češnja češnjaka maslinovo ulje za prženje 1 žličica sušenog čilija u listićima 500 g mljevene govedine 75 g svježih krušnih mrvica 3.5 žlica mlijeka morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema