Kroštule
Recept iz: David Skoko
Priprema
Odvojimo 2 žumanjka od bjelanjaka i u žumanjke dodamo 1 cijelo jaje. Pjenjačom umiješamo šećer, žlicu do žlicu i po rakije, rum, malo praška za pecivo, par žličica vina i 2 do 3 žlice ulja. Naribamo koricu 1 limuna. Polako dodajemo brašno konstantno miješajući ovaj put kuhačom. Tijesto prebacimo na dasku i nastavimo miješati ručno dok ne postane glatko.
Gotovo tijesto podijelimo na 4 dijela, omotamo u foliju i stavimo u hladnjak.
Zagrijat ćemo ulje za prženje.
Razvaljamo tijesto na debljinu 2 mm te ga režemo nazubljenim kotačićem za rezanje tijesta na trakice širine 1 cm.
Narezane trakice tijesta motamo u mašnu i pržimo u dubokom ulju dok ne poprime zlatno žutu boju. Izvadimo ih da se ocijede.
Ohlađene kroštule pospemo šećerom u prahu netom prije serviranja.
Sastojci
- Namirnice
- 500 g brašna (50% glatko
- 50% oštro)
- 100 g šećera
- 3 žumanjka
- 1 bjelanjak
- 3 žlice ulja
- 1
- 5 žlice rakije
- 3 žličice bijelog vina
- 1 žlica ruma
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- Ribana korica jednog limuna
- ulje za prženje
- 50 g šećera u prahu (za posipanje)
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima
Recepti David Skoko
Njoki od skute i pirovog brašna s raguom od sipa