Kroštule
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće.
David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima.
Sastojci
- Namirnice
- 500 g brašna (50% glatko
- 50% oštro)
- 100 g šećera
- 3 žumanjka
- 1 bjelanjak
- 3 žlice ulja
- 1
- 5 žlice rakije
- 3 žličice bijelog vina
- 1 žlica ruma
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- Ribana korica jednog limuna
- ulje za prženje
- 50 g šećera u prahu (za posipanje)
Priprema
- 1. Odvojimo 2 žumanjka od bjelanjaka i u žumanjke dodamo 1 cijelo jaje.
- 2. Pjenjačom umiješamo šećer, žlicu do žlicu i po rakije, rum, malo praška za pecivo, par žličica vina i 2 do 3 žlice ulja.
- 3. Naribamo koricu 1 limuna. Polako dodajemo brašno konstantno miješajući ovaj put kuhačom.
- 4. Tijesto prebacimo na dasku i nastavimo miješati ručno dok ne postane glatko.
- 5. Gotovo tijesto podijelimo na 4 dijela, omotamo u foliju i stavimo u hladnjak.
- 6. Zagrijat ćemo ulje za prženje.
- 7. Razvaljamo tijesto na debljinu 2 mm te ga režemo nazubljenim kotačićem za rezanje tijesta na trakice širine 1 cm.
- 8. Narezane trakice tijesta motamo u mašnu i pržimo u dubokom ulju dok ne poprime zlatno žutu boju. Izvadimo ih da se ocijede.
- 9. Ohlađene kroštule pospemo šećerom u prahu netom prije serviranja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća