Kroštule

Priprema

Odvojimo 2 žumanjka od bjelanjaka i u žumanjke dodamo 1 cijelo jaje. Pjenjačom umiješamo šećer, žlicu do žlicu i po rakije, rum, malo praška za pecivo, par žličica vina i 2 do 3 žlice ulja. Naribamo koricu 1 limuna. Polako dodajemo brašno konstantno miješajući ovaj put kuhačom. Tijesto prebacimo na dasku i nastavimo miješati ručno dok ne postane glatko.

Gotovo tijesto podijelimo na 4 dijela, omotamo u foliju i stavimo u hladnjak.

Zagrijat ćemo ulje za prženje.

Razvaljamo tijesto na debljinu 2 mm te ga režemo nazubljenim kotačićem za rezanje tijesta na trakice širine 1 cm.

Narezane trakice tijesta motamo u mašnu i pržimo u dubokom ulju dok ne poprime zlatno žutu boju. Izvadimo ih da se ocijede.

Ohlađene kroštule pospemo šećerom u prahu netom prije serviranja.

 

Sastojci

  • Namirnice
  • 500 g brašna (50% glatko
  • 50% oštro)
  • 100 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 bjelanjak
  • 3 žlice ulja
  • 1
  • 5 žlice rakije
  • 3 žličice bijelog vina
  • 1 žlica ruma
  • 1 čajna žlica praška za pecivo
  • Ribana korica jednog limuna
  • ulje za prženje
  • 50 g šećera u prahu (za posipanje)

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve