Kroštule

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. 

David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima.

Sastojci

  • Namirnice
  • 500 g brašna (50% glatko
  • 50% oštro)
  • 100 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 bjelanjak
  • 3 žlice ulja
  • 1
  • 5 žlice rakije
  • 3 žličice bijelog vina
  • 1 žlica ruma
  • 1 čajna žlica praška za pecivo
  • Ribana korica jednog limuna
  • ulje za prženje
  • 50 g šećera u prahu (za posipanje)

Priprema

  • 1. Odvojimo 2 žumanjka od bjelanjaka i u žumanjke dodamo 1 cijelo jaje.
  • 2. Pjenjačom umiješamo šećer, žlicu do žlicu i po rakije, rum, malo praška za pecivo, par žličica vina i 2 do 3 žlice ulja.
  • 3. Naribamo koricu 1 limuna. Polako dodajemo brašno konstantno miješajući ovaj put kuhačom.
  • 4. Tijesto prebacimo na dasku i nastavimo miješati ručno dok ne postane glatko.
  • 5. Gotovo tijesto podijelimo na 4 dijela, omotamo u foliju i stavimo u hladnjak.
  • 6. Zagrijat ćemo ulje za prženje.
  • 7. Razvaljamo tijesto na debljinu 2 mm te ga režemo nazubljenim kotačićem za rezanje tijesta na trakice širine 1 cm.
  • 8. Narezane trakice tijesta motamo u mašnu i pržimo u dubokom ulju dok ne poprime zlatno žutu boju. Izvadimo ih da se ocijede.
  • 9. Ohlađene kroštule pospemo šećerom u prahu netom prije serviranja.

Povezani recepti

Vidi sve