Opis
1. Osušite goveđi rep papirnatim ručnicima. Začinite ga solju i paprom. U tavi ugrijte jednu žlicu maslinova ulja na srednjoj ili jakoj vatri. Zapecite goveđi rep sa svih strana dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Hvataljkom komade goveđeg repa prebacite na tanjur i odložite sa strane.
2. U tavi rastopite komad maslaca, dodajte luk, mrkvu, celer, lovorov list i grančicu timijana. Kuhajte nekoliko minuta dok luk ne postane proziran. Vratite goveđi rep u tavu. Dodajte cijele režnjeve češnjaka, vino i dovoljno temeljca da prekrijete goveđi rep. Pustite da zavrije. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 1 ½ do 2 sata dok meso ne omekša.
3. Za pire kuhajte pastrnjak, repu, celer korjenaš i krumpire u loncu u posoljenoj kipućoj vodi 20-30 minuta. Uklonite s vatre i ocijedite. Vratite povrće natrag u lonac, dodajte komad maslaca, sol i vrhnje i napravite pire.
4. Začinite gulaš od goveđeg repa svježe sjeckanim peršinom i poslužite na posteljici od pirea.
Sastojci
Sastojci
- 1 goveđi rep
- narezan
- sol i papar
- maslinovo ulje
- 1 srednja glavica žutog luka
- nasjeckana
- 1 nasjeckana stabljika celera
- 1 velika mrkva
- nasjeckana
- 2 šalice goveđeg temeljca
- 2 šalice crnog vina
- 3 cijela režnja češnjaka u ljusci
- lovorov list
- grančica timijana
- peršin
- pire
- 1 pitomi pastrnjak
- narezan na komade široke 2
- 5 cm i velike komade narezane po dužini
- 1 repa
- narezana na komade široke 2
- 5 cm
- 2 krumpira voštane strukture
- oguljena i narezana
- ½ celera korjenaša
- nasjeckanog
- vrhnje
- maslac