Sicilijanska pizza s debelim tijestom
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.
Sastojci
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodatno ulje za kapanje
- 1 luk, narezan na tanke ploške
- 400 g pasirane rajčice
- svježe mljeveni crni papar
- 1-2 žlice sušenog origana
- 80 g svježe ribanog tvrdog sira poput caciocavalla, pecorina ili zrelog provolonea
- 50 g krušnih mrvica (po želji)
- 6-8 fileta inćuna u maslinovom ulju, ocijeđenih
- 2 žličice suhog kvasca
- 425 ml mlake vode
- 450 g brašna tip 00
- 100 g pšenične krupice (griza)
- krupna sol
Priprema
- 1. Za pripremu tijesta za pizzu u zdjelici pomiješajte kvasac i mlaku vodu, pa ih nekoliko minuta ostavite dizati da se zapjeni kvasac. Brašno isipajte u veliku zdjelu, dodajte smjesu kvasca i miješajte ih 1-2 minute ili dok ih ne povežete u tijesto. Dodajte 3 žličice soli i tijesto mijesite da ga grubo sjedinite. Tijesto premjestite na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 5-7 minuta ili dok ne postane glatko (možete upotrijebiti i električni mikser s kukom za tijesto). Tijesto oblikujte u loptu, premjestite u nauljenu zdjelu i pokapajte s malo maslinovog ulja da se ne skori. Pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i na sobnoj temperaturi ostavite dizati 30 minuta ili dok tijesto ne postane vrlo elastično i glatko.
- 2. Tijesto pobrašnjenim rukama razvucite u pravokutnik veličine 40 cm x 50 cm. Gornju i donju trećinu tijesta preklopite u sredinu, kao da savijate omotnicu za pisma. Rubove tijesta podignite u središte da oblikujete loptu. Pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i na sobnoj temperaturi ostavite dizati još 3-4 sata ili dok se ne udvostruči.
- 3. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, posolite ga prstohvatom soli i pirjajte 2-3 minute ili dok ne omekša. Dodajte rajčicu i dodatno je posolite. Krčkajte ih 20 minuta ili dok ne reducirate umak. Odložite ga dok vam ne zatreba.
- 4. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Nauljite pleh za pečenje.
- 5. Dignuto tijesto za pizzu sabijte šakama i kratko premijesite na blago pobrašnjenoj radnoj površini da izbacite sve mjehuriće zraka, pa rukama razvucite na 1,5 cm debljine. Razvučeno tijesto smjestite u pleh. Vrh prelijte umakom od rajčice, začinite ga prstohvatom soli, dobrim prstohvatom svježe mljevenog papra i origanom. Po vrhu naribajte sir i pokapajte ga maslinovim uljem. Po želji ga možete posuti i krušnim mrvicama.
- 6. Pizzu pecite 25-30 minuta ili dok ne porumeni i dodatno se digne. Po vrhu razbacajte inćune, a poslužite je vruću, toplu ili sobne temperature.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Pizza s rukolom i suhim mesom iz mesnice Gwen
Recepti Donal Skehan
Pizza s bulgogi govedinom
Recepti Lora i Stoyan
Pizza-salata
Recepti Martha Stewart
Pizza od limuna I sira
Recepti Paul Hollywood
Pizza sa smokvama, pršutom i gorgonzolom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s plodovima mora kuhana u vrećici
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica