Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodatno ulje za kapanje
  • 1 luk, narezan na tanke ploške
  • 400 g pasirane rajčice
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1-2 žlice sušenog origana
  • 80 g svježe ribanog tvrdog sira poput caciocavalla, pecorina ili zrelog provolonea
  • 50 g krušnih mrvica (po želji)
  • 6-8 fileta inćuna u maslinovom ulju, ocijeđenih
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 425 ml mlake vode
  • 450 g brašna tip 00
  • 100 g pšenične krupice (griza)
  • krupna sol

Priprema

  • 1. Za pripremu tijesta za pizzu u zdjelici pomiješajte kvasac i mlaku vodu, pa ih nekoliko minuta ostavite dizati da se zapjeni kvasac. Brašno isipajte u veliku zdjelu, dodajte smjesu kvasca i miješajte ih 1-2 minute ili dok ih ne povežete u tijesto. Dodajte 3 žličice soli i tijesto mijesite da ga grubo sjedinite. Tijesto premjestite na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 5-7 minuta ili dok ne postane glatko (možete upotrijebiti i električni mikser s kukom za tijesto). Tijesto oblikujte u loptu, premjestite u nauljenu zdjelu i pokapajte s malo maslinovog ulja da se ne skori. Pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i na sobnoj temperaturi ostavite dizati 30 minuta ili dok tijesto ne postane vrlo elastično i glatko.
  • 2. Tijesto pobrašnjenim rukama razvucite u pravokutnik veličine 40 cm x 50 cm. Gornju i donju trećinu tijesta preklopite u sredinu, kao da savijate omotnicu za pisma. Rubove tijesta podignite u središte da oblikujete loptu. Pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i na sobnoj temperaturi ostavite dizati još 3-4 sata ili dok se ne udvostruči.
  • 3. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, posolite ga prstohvatom soli i pirjajte 2-3 minute ili dok ne omekša. Dodajte rajčicu i dodatno je posolite. Krčkajte ih 20 minuta ili dok ne reducirate umak. Odložite ga dok vam ne zatreba.
  • 4. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Nauljite pleh za pečenje.
  • 5. Dignuto tijesto za pizzu sabijte šakama i kratko premijesite na blago pobrašnjenoj radnoj površini da izbacite sve mjehuriće zraka, pa rukama razvucite na 1,5 cm debljine. Razvučeno tijesto smjestite u pleh. Vrh prelijte umakom od rajčice, začinite ga prstohvatom soli, dobrim prstohvatom svježe mljevenog papra i origanom. Po vrhu naribajte sir i pokapajte ga maslinovim uljem. Po želji ga možete posuti i krušnim mrvicama.
  • 6. Pizzu pecite 25-30 minuta ili dok ne porumeni i dodatno se digne. Po vrhu razbacajte inćune, a poslužite je vruću, toplu ili sobne temperature.

Povezani recepti

Vidi sve