Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 2 x 150 g loptice tijesta za pizzu (recept je u nastavku)
  • 3/4 šalice umaka marinara, ohlađenog
  • 150 g svježe mozzarelle, natrgane
  • 1/3 šalice sitno ribanog parmezana
  • 1/2 žličice ljuskica čilija
  • 2 šake rukole
  • 1/2 šalice listića svježeg bosiljka, natrganih
  • tanke ploške raznih suhomesnatih proizvoda (poput sušene govedine, buđole, pršuta i slanine)
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 1/3 šalice tople vode (40-50 °C)
  • 1 žlica meda ili agavinog sirupa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 1/2 žličica soli
  • 3 1/4 šalice neizbjeljenog krušnog brašna
  • 1 žlica instant suhog kvasca
  • maslinovo ulje, za premazati lim

Priprema

  • 1. Rešetku za pečenje postavite na najnižu policu pećnice za suho prženje i prethodno je zagrijte na 230 °C s kruženjem zraka.
  • 2. Pobrašnite dlanove pa tijesto razvucite u neprianjajući lim za pečenje veličine otprilike 30 cm x 20 cm. Površinu tijesta prelijte s malo umaka marinara pa po vrhu razbacajte mozzarellu, parmezan i ljuskice čilija.
  • 3. Pizzu pecite oko 12 do 15 minuta ili dok ne dobije hrskav rub i rumeno dno. Pečenu pizzu premjestite na dasku za rezanje.
  • 4. Po pizzi najprije razbacajte rukolu i bosiljak pa tanke ploške suhomesnatih proizvoda po izboru. Pokapajte je uljem, pospite svježe mljevenim crnim paprom i poslužite. Za sljedeću pizzu ponovite postupak.
  • 5. U kalup pekača za kruh namjestite kuku za miješenje tijesta. Ulijte vodu pa med, ulje i sol. Preko sastojaka lagano istresite brašno. U brašnu napravite udubinu pa unutra usipajte kvasac.
  • 6. Kalup za kruh vratite u pekač. U izborniku pekača odaberite program za miješenje tijesta. Mjerač vremena postavite na 1 sat i 30 minuta. Započnite mijesiti tijesto.
  • 7. Kad pekač umijesi tijesto, premjestite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu. Podijelite ga na 6 podjednakih dijelova. Svaki grumen tijesta valjajte dlanom da ga zagladite u lopticu pa loptice tijesta ravnomjerno rasporedite po velikom limu za pečenje. Loptice tijesta labavo prekrijte prianjajućom folijom i ostavite dizati 45 minuta ili dok se tijesto ne udvostruči. Tijesto upotrijebite odmah.

Povezani recepti

Vidi sve