Pirjana piletina s rajčicom i ljetnim povrćem
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.
Donalovi recepti dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 komada pilećih prsa, djelomično razrezana i rastvorena kao krila leptira
- 1 crveni luk, narezan na tanke kriške
- 2 češnja češnjaka, smrvljenog
- 4–5 izdanaka majčine dušice
- 3 male tikvice, izrezane na štapiće
- 200 g mladog krumpira, tanko narezanog
- 400 g nasjeckanih rajčica
- 250 ml svježeg pilećeg temeljca
- 320 g mahuna
- fino naribane korice od limuna i malo soka
Priprema
- 1. Zagrijte malo ulja u velikoj, plitkoj tavi. Istrljajte svaki komad piletine solju i paprom i dobro prepržite na jakoj vatri do zlatne boje; potrajat će neke 2–3 minute. Izvadite iz tave i odložite.
- 2. Dodajte u tavu ostatak ulja, smanjite vatru na srednju jačinu i polako pržite luk, češnjak, majčinu dušicu i tikvice 8 minuta dok luk taman ne omekša, a tikvice počnu smeđiti.
- 3. Dodajte krumpir, rajčicu i temeljac, pa vratite piletinu u tavu i lagano kuhajte 10 minuta, djelomično pokriveno, dok krumpir ne bude mekan, a piletina potpuno skuhana.
- 4. Dodajte mahune i koricu limuna i pirjajte još 2 minute dok mahune malo ne omekšaju.
- 5. Umiješajte malo limunova soka i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju
Recepti Nadiya Hussain
Kus-kus s piletinom u umaku od grejpa