Pirjani poriluk s lješnjacima

Sastojci

  • maslinovo ulje
  • 4 poriluka samo bijeli dijelovi narezani na kriške duge 4-5 cm
  • 2 oguljena i zgnječena češnja češnjaka
  • 3 grančice timijana
  • komadić maslaca
  • 150 ml bijelog vina
  • 50 g blanširanih tostiranih te krupno zgnječenih ili nasjeckanih lješnjaka
  • 2 žličice nasjeckanog peršina
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1.              Stavite tavu za pirjanje s debelim dnom na srednje jaku vatru i dodajte malo ulja. Kada se zagrije, dodajte poriluk i začine pa kuhajte 3-4 minute uz često okretanje dok poriluk ne poprimi lijepu zlatnu boju barem s dvije strane.
  • 2.              Dodajte češnjak, timijan i maslac. Kada se maslac rastopi, dodajte vino i pustite da zavri. Djelomično pokrijte tavu, smanjite temperaturu i kuhajte na temperaturi laganog vrenja 12-15 minuta dok poriluk ne omekša, pazeći pritom da se ne raspadne. Ako ima mnogo tekućine, skinite poklopac tijekom posljednjih 5 minuta kuhanja kako bi nepotrebna tekućina isparila.
  • 3.              Prebacite pirjani poriluk u zdjelu za posluživanje, posipajte ga lješnjacima i peršinom i prelijte sokovima od kuhanja.

Povezani recepti

Vidi sve