Pirjani poriluk s lješnjacima
Sastojci
- maslinovo ulje
- 4 poriluka samo bijeli dijelovi narezani na kriške duge 4-5 cm
- 2 oguljena i zgnječena češnja češnjaka
- 3 grančice timijana
- komadić maslaca
- 150 ml bijelog vina
- 50 g blanširanih tostiranih te krupno zgnječenih ili nasjeckanih lješnjaka
- 2 žličice nasjeckanog peršina
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Stavite tavu za pirjanje s debelim dnom na srednje jaku vatru i dodajte malo ulja. Kada se zagrije, dodajte poriluk i začine pa kuhajte 3-4 minute uz često okretanje dok poriluk ne poprimi lijepu zlatnu boju barem s dvije strane.
- 2. Dodajte češnjak, timijan i maslac. Kada se maslac rastopi, dodajte vino i pustite da zavri. Djelomično pokrijte tavu, smanjite temperaturu i kuhajte na temperaturi laganog vrenja 12-15 minuta dok poriluk ne omekša, pazeći pritom da se ne raspadne. Ako ima mnogo tekućine, skinite poklopac tijekom posljednjih 5 minuta kuhanja kako bi nepotrebna tekućina isparila.
- 3. Prebacite pirjani poriluk u zdjelu za posluživanje, posipajte ga lješnjacima i peršinom i prelijte sokovima od kuhanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama