Goveđe pite sa sirnom korom
Recept iz: Adam Liaw

Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode.
Sastojci
- 1,5 kg goveđih odrezaka
- Maslinovo ulje
- 400 ml vode
- 3 zgnječena češnja češnjaka
- 3 velika luka, 2 narezana na kockice 5 mm, 1 narezan na 3 mm
- 2 velike mrkve, oguljene, uzdužno narezane na četvrtine
- 1 stabljika celera uzdužno prepolovljena, tanko narezana
- Buket garni: 2 lista lovora, 2 grančice ružmarina, 10 grančica majčine dušice, 4 stabljike peršina
- 750 ml tamnog piva
- 2 žlice worcestershire umaka
- 2 žlice bijelog vina (po izboru)
- 2 - 3 žlice crnog vinskog octa
- 150 g maslaca, omekšalog
- 40 g glatkog brašna
- Sol i papar
- 800 g glatkog brašna
- 340 g plavog sira ili cheddara
- 100 g maslaca
- 80 g kokosovog ulja
- 250 ml hladne vode
- 2 jaja, dobro umućena, za premazivanje
Priprema
- 1. Zagrijte tavu od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza na jakoj vatri.
- 2. Natrljajte odreske s malo maslinova ulja, a zatim ih obilno začinite solju i svježe mljevenim bijelim ili crnim paprom. Dobro karamelizirajte odreske. Prebacite ih u ekspres lonac i ulijte vodu. Odreske kuhajte oko 25 minuta pa ih narežite. Sačuvajte tekućinu za kuhanje.
- 3. Prelijte narezani luk s dosta maslinovog ulja u maloj tavi na jakoj vatri pa ga pržite dok ne poprimi tamno smeđu boju. Izvadite i ostavite za poslije.
- 4. Da biste napravili umak, pomiješajte samo 80 g maslaca, malo maslinova ulja, češnjak, luk narezan na kockice, mrkvu, celer i začinsko bilje s prstohvatom soli u loncu na umjerenoj vatri. Kuhajte neprestano miješajući dok umak ne postane proziran. Umiješajte nasjeckanu govedinu, tekućinu od kuhanja, worcestershire umak i bijelo vino. Zatim dodajte crveni vinski ocat po ukusu. Zgnječite 50 g maslaca i brašna u glatku smjesu koju umiješajte u smjesu govedine. Miješajte dok se ne zgusne pa kušajte i po potrebi dodatno začinite. Izvadite začinsko bilje i tanko rasporedite smjesu po pladnju. Prije posluživanja, potpuno ohladite.
- Kora od sira:
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC.
- 2. Pomiješajte glatko brašno, plavi sir, maslac i kokosovo ulje i miksajte dok ne dobijete pješčanu teksturu. Stisnite i spljoštite tijesto i ostavite u hladnjaku oko 20 minuta.
- 3. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na 4 mm debljine i time obložite posudu za pitu i napunite ohlađenim nadjevom.
- 4. Preostali dio tijesta razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini do 4 mm debljine. Razvaljano tijesto pažljivo stavite preko nadjeva i odrežite višak tijesta.
- 5. Pecite 45 minuta ili dok pite ne porumene.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Adam Liaw
Australska laksa
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Adam Liaw
Lamington kocke crvene unutrašnjosti
Recepti Adam Liaw
Umak od crnog vina i rajčica
Recepti Adam Liaw
Začin za slaninu i jaja
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Adam Liaw
Ljepljivi kolač od datulja s preljevom butterscotch