Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 1 žlica šećera
- 2 žlice ribljeg umaka
- 300 g svinjskog vrata, tanko narezanog
- 1 žličica crnog papra
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 ljutike, sitno nasjeckane
- 1/2 paprike, očišćene od sjemenki i izrezane na kockice veličine2 x 2 cm
- 1 rajčica, narezana na kriške
- 100 g slatkog ananasa, narezanog na komade veličine zalogaja
- 1 crveni čili, narezan na ploške
- 1 luk, narezan na kriške
- 4 mlada luka, narezana na 4 cm duljine
- 1/2 vezice azijskog celera (30 g), opranog i narezanog na komade od 4 cm
- mala šaka korijandra
- 2 žlice šećera
- 1 žlica alkoholnog octa
- 2 žličice pasirane rajčice
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica kukuruznog škroba otopljenog u 2 žličice vode
- Vrijeme mariniranja: 2 sata
Priprema
- 1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za umak, promiješajte ih pa odložite dok vam ne zatrebaju.
- 2. U drugoj zdjeli miješajte šećer i riblji umak dok ne otopite šećer. Dodajte svinjetinu pa crni papar i ostavite ih dva sata marinirati u hladnjaku.
- 3. Wok stavite na jaku vatru. Kada je vruć, ulijte žlicu ulja pa ubacite češnjak i svinjetinu. Uz neprestano je miješanje pržite 3 minute, a zatim izvadite i odložite dok vam ne zatreba.
- 4. U isti vrući wok dodajte preostalo ulje, ljutiku, papriku, rajčicu, ananas i čili pa ih uz neprestano miješanje pržite 3 minute. U wok vratite svinjetinu i zalijte je pripremljenim umakom. Promiješajte je pa dodajte luk, mladi luk i azijski celer. Uz neprestano ih miješanje pržite još 2 minute da zgusnete umak.
- 5. Ukrasite ih korijanderom i poslužite s rižom jasmin te umačite u zdjelicu čilija u svijetlom umaku od soje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom