Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • 300 g svinjskog vrata, tanko narezanog
  • 1 žličica crnog papra
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 ljutike, sitno nasjeckane
  • 1/2 paprike, očišćene od sjemenki i izrezane na kockice veličine2 x 2 cm
  • 1 rajčica, narezana na kriške
  • 100 g slatkog ananasa, narezanog na komade veličine zalogaja
  • 1 crveni čili, narezan na ploške
  • 1 luk, narezan na kriške
  • 4 mlada luka, narezana na 4 cm duljine
  • 1/2 vezice azijskog celera (30 g), opranog i narezanog na komade od 4 cm
  • mala šaka korijandra
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica alkoholnog octa
  • 2 žličice pasirane rajčice
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica kukuruznog škroba otopljenog u 2 žličice vode
  • Vrijeme mariniranja: 2 sata

Priprema

  • 1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za umak, promiješajte ih pa odložite dok vam ne zatrebaju.
  • 2. U drugoj zdjeli miješajte šećer i riblji umak dok ne otopite šećer. Dodajte svinjetinu pa crni papar i ostavite ih dva sata marinirati u hladnjaku.
  • 3. Wok stavite na jaku vatru. Kada je vruć, ulijte žlicu ulja pa ubacite češnjak i svinjetinu. Uz neprestano je miješanje pržite 3 minute, a zatim izvadite i odložite dok vam ne zatreba.
  • 4. U isti vrući wok dodajte preostalo ulje, ljutiku, papriku, rajčicu, ananas i čili pa ih uz neprestano miješanje pržite 3 minute. U wok vratite svinjetinu i zalijte je pripremljenim umakom. Promiješajte je pa dodajte luk, mladi luk i azijski celer. Uz neprestano ih miješanje pržite još 2 minute da zgusnete umak.
  • 5. Ukrasite ih korijanderom i poslužite s rižom jasmin te umačite u zdjelicu čilija u svijetlom umaku od soje.

Povezani recepti

Vidi sve