Svinjeći medaljoni s karameliziranim umakom od luka
Recept iz: Donal Skehan

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500g svinjećeg karea, narezanog na medaljone debele 1,5 cm
- Dobar grumen maslaca
- 2 ljubičasta luka, tanko narezana
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica javorovog sirupa
- 12 listova kadulje
- 4 grančice timijana, skinutih listova
- 125ml bijelog vina
- 200ml pilećeg temeljca
- 1 žličica Dijon senfa
- Šaka peršina ravnih listova, narezanog
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za pire od češnjaka:
- 800g brašnastog krumpira, narezanog na komade
- 4 češnja češnjaka, oguljena
- 30g maslaca, i dodatno po potrebi
- Mlijeko
- 70ml slatkog vrhnja
- Za brokulu:
- 300g brokolina
- 2 žličice jabučnog octa
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice kapra, ocijeđenog i osušenog
Priprema
- Stavite krumpire i češnjak za pire u lonac hladne posoljene vode. Neka uzavre i krčka 15 minuta.
- U međuvremenu, zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri. Začinite svinjeće medaljone i pustite da posmeđe s obje strane, pa odložite sa strane. Smanjite vatru i u tavu dodajte maslac i luk. Pržite 10 minuta dok ne postanu jako mekani. Dodajte jabučni ocat, javorov sirup, kadulju i timijan, dobro začinite i pržite još pet minuta.
- Vratite svinjetinu u tavu, dodajte vino i krčkajte minutu da se malo reducira, pa dodajte temeljac i senf i krčkajte pet-šest minuta dok se svinjetina ne smekša i propeče.
- Procijedite i zgnječite krumpir i češnjak s maslacem, mlijekom i vrhnjem. Dobro začinite.
- Staviti brokulu u zdjelu za mikrovalnu s dvije žlice hladne vode. Poklopite i držite u mikrovalnoj četiri-pet minuta. Začinite solju i paprom i polijte jabučnim octom i maslinovim uljem. Pospite kaprom.
- Pospite peršin po svinjetini i poslužite s kremastim pireom od češnjaka i brokulom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Svinjetina s ljepljivom sojom i đumbirom
Recepti Mark Moriarty
Rolice sa svinjskom kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Svinjetina s majčinom dušicom i češnjakom na naglo s raspucanim rajčicama i krumpirom pečenim na malteški
Recepti Michel Albert Roux
Hamburger od dimljene patke s lisičkama
Recepti Donal Skehan
Svinjeća plećka s pečenim krumpirom i parmezanom
Recepti Michela Tuscan
Svinjeći medaljoni s jabukom, lukom i jabukovačom
Recepti Michela Tuscan
Svinjetina s mangom i pepperoncinom
Recepti Luke Nguyen
Ljubičasti rezanci u woku s bambusom i svinjetinom (hu tieu xao mang thit lon)
Recepti Luke Nguyen
Brzo prženi svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao khom)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnaskim začinskim biljem-Bun Cha