Svinjeći medaljoni s karameliziranim umakom od luka

Donal Skehan kuhinja je spoj moderne udobne hrane (modern comfort food) i praktičnih recepata za svaki dan, inspiriranih irskom tradicijom, ali i svjetskim okusima. Njegov stil kuhanja je opušten, pristupačan i razigran – savršen za domaće kuhare koji žele ukusno, brzo i vizualno privlačno jelo. To nije čista fusion ni strogo tradicionalna kuhinja, već savremena, međunarodno nadahnuta kuhinja s naglaskom na svježinu, sezonalnost i jednostavnost.

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500g svinjećeg karea, narezanog na medaljone debele 1,5 cm
  • Dobar grumen maslaca
  • 2 ljubičasta luka, tanko narezana
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 12 listova kadulje
  • 4 grančice timijana, skinutih listova
  • 125ml bijelog vina
  • 200ml pilećeg temeljca
  • 1 žličica Dijon senfa
  • Šaka peršina ravnih listova, narezanog
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za pire od češnjaka:
  • 800g brašnastog krumpira, narezanog na komade
  • 4 češnja češnjaka, oguljena
  • 30g maslaca, i dodatno po potrebi
  • Mlijeko
  • 70ml slatkog vrhnja
  • Za brokulu:
  • 300g brokolina
  • 2 žličice jabučnog octa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice kapra, ocijeđenog i osušenog

Priprema

  • Stavite krumpire i češnjak za pire u lonac hladne posoljene vode. Neka uzavre i krčka 15 minuta.
  • U međuvremenu, zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri. Začinite svinjeće medaljone i pustite da posmeđe s obje strane, pa odložite sa strane. Smanjite vatru i u tavu dodajte maslac i luk. Pržite 10 minuta dok ne postanu jako mekani. Dodajte jabučni ocat, javorov sirup, kadulju i timijan, dobro začinite i pržite još pet minuta.
  • Vratite svinjetinu u tavu, dodajte vino i krčkajte minutu da se malo reducira, pa dodajte temeljac i senf i krčkajte pet-šest minuta dok se svinjetina ne smekša i propeče.
  • Procijedite i zgnječite krumpir i češnjak s maslacem, mlijekom i vrhnjem. Dobro začinite.
  • Staviti brokulu u zdjelu za mikrovalnu s dvije žlice hladne vode. Poklopite i držite u mikrovalnoj četiri-pet minuta. Začinite solju i paprom i polijte jabučnim octom i maslinovim uljem. Pospite kaprom.
  • Pospite peršin po svinjetini i poslužite s kremastim pireom od češnjaka i brokulom.

Povezani recepti

Vidi sve