Bliskoistočna pržena riža s rajčicom
Recept iz: Justine Schofield
U tavi koja se ne lijepi promjera cca 22cm zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri te dodajte luk, češnjak i čili pahuljice. Kad omekšaju, dodajte rajčice, grožđice i začinite solju. Neka se krčka poklopljeno 15 minuta ili dok ne postane gusto i mirisno.
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Sad dodajte umak od rajčice i dobro ga umiješajte pomoću vilice. Provjerite je li dovoljno začinjeno.
Prebrišite tavu u kojoj ste kuhali rajčice tako da bude čista pa dodajte preostali maslac i ulje na srednjoj vatri. Rasporedite kriške tikvice po maslacu pa dodajte smjesu riže te poleđinom velike žlice pritisnite da se stiješti. Prekrije poklopcem ili folijom i pecite 8-10 minuta ili dok ne namirišete da se riža tostirala.
Kad je pečeno, maknite s vatre i lagano preokrenite rižin kolač da se odvoji od dna. Stavite tanjur na vrh i preokrenite tavu. U redu je ako palo popuca. Glavno vam je da ima zlatnu hrskavu koricu.
Pomiješajte zajedno jogurt, kumin i prstohvat soli. Pokapajte ulje po couscousu i ukrasite biljem.
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja + još za ukrašavanje
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka,sitno nasjeckana
- 1/4 žličice čili pahuljica
- 1 x 400g konzerva zdrobljenih rajčica
- 2 žlice grožđica
- 256 g kuhane riže dugog zrna
- 20g maslaca
- ½ tikvice, narezane na kolutove
- 1 dl grčkog jogurta
- Prstohvat kumina
- Soli
- 3 grančice svježe mente
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Sarawak laksa
Recepti Justine Schofield
Ljepljiva krilca
Recepti Justine Schofield
Salata od svježe ribe – hinava
Recepti Justine Schofield
Kajgana s manicaijem
Recepti Justine Schofield
Mee Kolok
Recepti Justine Schofield
Jastučići s goveđim curryjem i krumpirom
Recepti Justine Schofield
Nasi dagang
Recepti Justine Schofield
Nasi lemak
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Justine Schofield
Omlet s kamenicama