U tavi koja se ne lijepi promjera cca 22cm zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri te dodajte luk, češnjak i čili pahuljice. Kad omekšaju, dodajte rajčice, grožđice i začinite solju. Neka se krčka poklopljeno 15 minuta ili dok ne postane gusto i mirisno.

Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Sad dodajte umak od rajčice i dobro ga umiješajte pomoću vilice. Provjerite je li dovoljno začinjeno.

Prebrišite tavu u kojoj ste kuhali rajčice tako da bude čista pa dodajte preostali maslac i ulje na srednjoj vatri. Rasporedite kriške tikvice po maslacu pa dodajte smjesu riže te poleđinom velike žlice pritisnite da se stiješti. Prekrije poklopcem ili folijom i pecite 8-10 minuta ili dok ne namirišete da se riža tostirala.  

Kad je pečeno, maknite s vatre i lagano preokrenite rižin kolač da se odvoji od dna. Stavite tanjur na vrh i preokrenite tavu. U redu je ako palo popuca. Glavno vam je da ima zlatnu hrskavu koricu.

Pomiješajte zajedno jogurt, kumin i prstohvat soli. Pokapajte ulje po couscousu i ukrasite biljem.  

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja + još za ukrašavanje
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka,sitno nasjeckana
  • 1/4 žličice čili pahuljica
  • 1 x 400g konzerva zdrobljenih rajčica
  • 2 žlice grožđica
  • 256 g kuhane riže dugog zrna
  • 20g maslaca
  • ½ tikvice, narezane na kolutove
  • 1 dl grčkog jogurta
  • Prstohvat kumina
  • Soli
  • 3 grančice svježe mente

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve