Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 poriluka, temeljito oprana, bijeli dio tanko narezan
  • 1.2kg koma svinjske vratine, svezan
  • 8 suhih šljiva, otkoštenih
  • 170 ml višnjevca (ili porta)
  • 4 krumpira, oguljena i raščetvorena
  • 230 ml pilećeg temeljca
  • Soli i papra

Priprema

  • 1. Unaprijed zagrijte pećnicu na 160°C.
  • 2. Zagrijte višnjevac u lončiću dok ne zakipi, a zatim maknite s vatre. Dodajte otkoštene suhe šljive i namačite ih 15 minuta.
  • 3. Zagrijte žlicu ulja u velikom loncu za pečenje na jakoj vatri. Začinite svinjetinu sa svih strana solju i paprom. Prepecite svinjetinu sa svih strana dok ne posmeđi, a zatim je izvadite iz lonca. Dodajte preostalo ulje i poriluk s prstohvatom soli i pecite 5-6 minuta, redovito miješajući dok ne postane mekano i karamelizirano. Vratite meso u tavu, a zatim dodajte suhe Šljive i višnjevac. Neka zakipi kako bi ispario alkohol, a zatim dodajte temeljac te poredajte krumpire oko svinjetine. Poklopite i pecite u pećnici 1½ sat.
  • 4. Jednom kad je pečeno, izvadite svinjetinu i stavite je na dasku. Vratite lonac na štednjak i pustite da umak kipi nekoliko minut kako bi se zgusnuo. Maknite konopac sa svinjetine i narežite na medaljone debljine 1 cm. Aranžirajte krumpire i umak preko mesa pa poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve