Nordijska riba s krumpirićima

Nordijska riba s krumpirićima

Opis

Priprema:

1. Pripremiti ribu. Izvaditi iznutrice. Dobro isprati i osušiti kuhinjskim papirom.

2. Samljeti kruh u posudi i posoliti. U drugoj posudi razbiti dva jaja i kratko ih promiješati.

3. Prvo posoliti haringe i umočiti ribu u jaja, pa u mrvice (jednom rukom umočite ribu u jaja, drugom u mrvice, da ne stvarate nered).

4. Ispržiti u tavi na maslacu. Kad se riba isprži, izvaditi je i staviti na kuhinjski papir da se ocijedi višak masti.

5. Oguliti i narezati krumpire i batat na štapiće. Pomiješati sve sastojke marinade i ravnomjerno razmazati na krumpiriće. Peći na 200 °C u pećnici oko 30 minuta.

6. Za umak, pomiješati sastojke i probati. Poslužiti kao prilog.

7. Poslužiti haringe s batatom i krumpirićima.

Sastojci

Riba

  • 350 g svježe haringe
  • maslac za prženje

Valjanje u mrvice

  • 2 jajeta
  • 1 ¾ dl hrskavih rižinih mrvica
  • sol

Batat i pomfrit

  • 1 veliki batat
  • narezan na štapiće
  • 6–7 krumpira
  • narezanih na štapiće
  • 3–4 žlice ulja
  • ½ vezice začinskog bilja
  • sjeckane
  • ½ korice limuna
  • 1 čajna žličica češnjaka
  • naribanog
  • crni papar
  • sol

Umak

  • 4 žlice majoneze
  • 2 žlice kiselog vrhnja s niskim postotkom masti
  • ½ čajne žličice dijon senfa
  • limunova korica
  • naribana
  • korica limete
  • naribana
  • crni papar
  • sol

Povezani recepti