Opis
Priprema:
1. Pripremiti ribu. Izvaditi iznutrice. Dobro isprati i osušiti kuhinjskim papirom.
2. Samljeti kruh u posudi i posoliti. U drugoj posudi razbiti dva jaja i kratko ih promiješati.
3. Prvo posoliti haringe i umočiti ribu u jaja, pa u mrvice (jednom rukom umočite ribu u jaja, drugom u mrvice, da ne stvarate nered).
4. Ispržiti u tavi na maslacu. Kad se riba isprži, izvaditi je i staviti na kuhinjski papir da se ocijedi višak masti.
5. Oguliti i narezati krumpire i batat na štapiće. Pomiješati sve sastojke marinade i ravnomjerno razmazati na krumpiriće. Peći na 200 °C u pećnici oko 30 minuta.
6. Za umak, pomiješati sastojke i probati. Poslužiti kao prilog.
7. Poslužiti haringe s batatom i krumpirićima.Sastojci
Riba
- 350 g svježe haringe
- maslac za prženje
Valjanje u mrvice
- 2 jajeta
- 1 ¾ dl hrskavih rižinih mrvica
- sol
Batat i pomfrit
- 1 veliki batat
- narezan na štapiće
- 6–7 krumpira
- narezanih na štapiće
- 3–4 žlice ulja
- ½ vezice začinskog bilja
- sjeckane
- ½ korice limuna
- 1 čajna žličica češnjaka
- naribanog
- crni papar
- sol
Umak
- 4 žlice majoneze
- 2 žlice kiselog vrhnja s niskim postotkom masti
- ½ čajne žličice dijon senfa
- limunova korica
- naribana
- korica limete
- naribana
- crni papar
- sol