Nordijska riba s krumpirićima
Recept iz: Sara La Fountain
ulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama.
Sastojci
- 350 g svježe haringe
- maslac za prženje
- 2 jajeta
- 1 ¾ dl hrskavih rižinih mrvica
- sol
- 1 veliki batat narezan na štapiće
- 6–7 krumpira narezanih na štapiće
- 3–4 žlice ulja
- ½ vezice začinskog bilja sjeckane
- ½ korice limuna
- 1 čajna žličica češnjaka naribanog
- crni papar
- sol
- 4 žlice majoneze
- 2 žlice kiselog vrhnja s niskim postotkom masti
- ½ čajne žličice dijon senfa
- limunova korica naribana
- korica limete naribana
- crni papar
- sol
Priprema
- 1. Pripremiti ribu. Izvaditi iznutrice. Dobro isprati i osušiti kuhinjskim papirom.
- 2. Samljeti kruh u posudi i posoliti. U drugoj posudi razbiti dva jaja i kratko ih promiješati.
- 3. Prvo posoliti haringe i umočiti ribu u jaja, pa u mrvice (jednom rukom umočite ribu u jaja, drugom u mrvice, da ne stvarate nered).
- 4. Ispržiti u tavi na maslacu. Kad se riba isprži, izvaditi je i staviti na kuhinjski papir da se ocijedi višak masti.
- 5. Oguliti i narezati krumpire i batat na štapiće. Pomiješati sve sastojke marinade i ravnomjerno razmazati na krumpiriće. Peći na 200 °C u pećnici oko 30 minuta.
- 6. Za umak, pomiješati sastojke i probati. Poslužiti kao prilog.
- 7. Poslužiti haringe s batatom i krumpirićima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)