Nordijska riba s krumpirićima

ulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama. 

Sastojci

  • 350 g svježe haringe
  • maslac za prženje
  • 2 jajeta
  • 1 ¾ dl hrskavih rižinih mrvica
  • sol
  • 1 veliki batat narezan na štapiće
  • 6–7 krumpira narezanih na štapiće
  • 3–4 žlice ulja
  • ½ vezice začinskog bilja sjeckane
  • ½ korice limuna
  • 1 čajna žličica češnjaka naribanog
  • crni papar
  • sol
  • 4 žlice majoneze
  • 2 žlice kiselog vrhnja s niskim postotkom masti
  • ½ čajne žličice dijon senfa
  • limunova korica naribana
  • korica limete naribana
  • crni papar
  • sol

Priprema

  • 1. Pripremiti ribu. Izvaditi iznutrice. Dobro isprati i osušiti kuhinjskim papirom.
  • 2. Samljeti kruh u posudi i posoliti. U drugoj posudi razbiti dva jaja i kratko ih promiješati.
  • 3. Prvo posoliti haringe i umočiti ribu u jaja, pa u mrvice (jednom rukom umočite ribu u jaja, drugom u mrvice, da ne stvarate nered).
  • 4. Ispržiti u tavi na maslacu. Kad se riba isprži, izvaditi je i staviti na kuhinjski papir da se ocijedi višak masti.
  • 5. Oguliti i narezati krumpire i batat na štapiće. Pomiješati sve sastojke marinade i ravnomjerno razmazati na krumpiriće. Peći na 200 °C u pećnici oko 30 minuta.
  • 6. Za umak, pomiješati sastojke i probati. Poslužiti kao prilog.
  • 7. Poslužiti haringe s batatom i krumpirićima.

Povezani recepti

Vidi sve