Bakalar u miso marinadi

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama. 

Sastojci

  • 4 filea bakalara
  • 2–4 mala bok choyja
  • ½ pakiranja rižinih rezanaca
  • 1 svežanj mladog luka
  • puna šaka lisičarki
  • puna šaka šumskih gljiva sušenih
  • 8 dl kipuće vode
  • Miso marinada za ribu
  • ¾ dl sakea
  • ¾ dl rižinog vina mirin
  • 3–4 žlice miso paste
  • 3 jušne žlice šećera
  • 4 ½ dl juhe od gljiva (pogledajte iznad)
  • 2 žlice ulja
  • 1 vrećica dashi praha
  • ¼ čajne žličice češnjaka naribanog
  • 1 čajna žličica đumbira naribanog
  • kap sezamovog ulja
  • 1 ½ žlica sojinog umaka

Priprema

  • 1. Pripremiti juhu od gljiva potapanjem gljiva u kipuću vodu.
  • 2. Pomiješati sastojke za miso marinadu i namočiti bakalar najmanje 2 sata. Okus će biti jači ako ga ostavite da se namače preko noći.
  • 3. Pripremiti paketiće. Staviti svežanj rižinih rezanaca, lišće bok choya i mladi luk na komad aluminijske folije i preliti tekućinom iz vrućih rezanaca (otprilike 1,5 dl po paketiću). Dodati gljive.
  • 4. Čvrsto zamotati da juha ostane unutra i peći u pećnici na 180 °C 13 do 15 minuta.
  • 5. U međuvremenu, ispržiti file bakalara na tavi dok ne porumeni s obje strane. Staviti na tanjur. Otvoriti paketiće rezanaca i staviti hrskavi file bakalara odozgo.

Povezani recepti

Vidi sve