Bakalar u miso marinadi
Recept iz: Sara La Fountain
Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama.
Sastojci
- 4 filea bakalara
- 2–4 mala bok choyja
- ½ pakiranja rižinih rezanaca
- 1 svežanj mladog luka
- puna šaka lisičarki
- puna šaka šumskih gljiva sušenih
- 8 dl kipuće vode
- Miso marinada za ribu
- ¾ dl sakea
- ¾ dl rižinog vina mirin
- 3–4 žlice miso paste
- 3 jušne žlice šećera
- 4 ½ dl juhe od gljiva (pogledajte iznad)
- 2 žlice ulja
- 1 vrećica dashi praha
- ¼ čajne žličice češnjaka naribanog
- 1 čajna žličica đumbira naribanog
- kap sezamovog ulja
- 1 ½ žlica sojinog umaka
Priprema
- 1. Pripremiti juhu od gljiva potapanjem gljiva u kipuću vodu.
- 2. Pomiješati sastojke za miso marinadu i namočiti bakalar najmanje 2 sata. Okus će biti jači ako ga ostavite da se namače preko noći.
- 3. Pripremiti paketiće. Staviti svežanj rižinih rezanaca, lišće bok choya i mladi luk na komad aluminijske folije i preliti tekućinom iz vrućih rezanaca (otprilike 1,5 dl po paketiću). Dodati gljive.
- 4. Čvrsto zamotati da juha ostane unutra i peći u pećnici na 180 °C 13 do 15 minuta.
- 5. U međuvremenu, ispržiti file bakalara na tavi dok ne porumeni s obje strane. Staviti na tanjur. Otvoriti paketiće rezanaca i staviti hrskavi file bakalara odozgo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Curtis Stone
Brzo pržene kozice s limunskom travom