Kardamom

Srijeda 19 Veljača

Kardamom

Prije otprilike 3000 godina u Europu je, preko Perzije, iz jugoistočne Azije stigao zanimljiv začin - kardamom. Iako se u zemljama porijekla koristio kao začin u jelima, u Europi se najviše koristio za izradu parfema. U ajurvedskoj se medicini kardamom koristi za liječenje astme jer potiče cirkulaciju krvi u plućima.

 

Nakon šafrana i vanilije, kardamom je treći najskuplji začin na svijetu.
Upotrebljavali su ga još stari Egipćani, zatim Grci i Rimljani, a starim je karavanskim putovima došao u Europu iz Indije i Bliskog istoka. Zemlje koje su najveći proizvođači kardamoma su Indija (obilno raste na obali Malabar), Šri Lanka, Malezija i Papua Nova Gvineja.
Smatra se članom porodice đumbira. Raste kao mali, trajni grm, visine 1-3 metra, s kopljastim listovima i kratkim cvjetajućim stapkama. Cvate između siječnja i svibnja, a cvjetovi su zelenkastobijele ili ljubičaste boje.

Zelene komuške kardamoma su najuobičajenije, a bijele komuške su zapravo zelene koje su izblijedjele. Smeđe komuške kardamoma nisu pravi kardamom već srednja podvrsta. Okus i tekstura smeđe podvrste nisu tako delikatni. Cijele ili mljevene sjemenke brzo gube okus pa je najbolje kupovati cijele komuške. Aroma kardamoma je jaka, ali sočna, voćna i prodorna. Okus je limunast i cvjetni, s notama kamfora i eukaliptusa zbog cineola u eteričnom ulju; opor je i dimljen, s toplom, gorko-slatkom notom, a opet je čista i svježa.

 

Kardamom u sebi sadrži vitamin C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin, a od minerala možemo posebno navesti kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan. Stari Egipćani su žvakali sjemenke kardamoma, te tako čistili svoje zube. Pun je esencijalnih ulja s antioksidacijskim svojstvima.

 

Kardamom u kuhinji - dodaje se i slanim i slatkim jelima. Na Bliskom istoku ga koriste za pripremu kolača i slastica te za razblaživanje okusa jake kave, a dodaje se i u čaj jer potiče probavu. Kardamom se odlično sljubljuje i s voćem (npr. s kuhanim kruškama ili pečenim jabukama), a ako prah dodate voćnoj salati, bit ćete oduševljeni bogatim okusom. Njime možete začiniti basmati rižu, bulgur ili proso, a svakako ga preporučljivo ponekad popiti u obliku čaja.

Ayurvedski čaj od kardamoma radi se od pola žličice kardamom praha, 3 zrna papra, 2 kličnića i jednog malog štapića cimeta. Kad voda zavrije dodajemo začine i kuhamo ih 5 - 10 minuta, dok voda polovično ne ispari. Nakon što maknemo čaj s vatre, pustimo da se malo ohladi, zatim ga se može zasladiti medom ili stevijom.

 

Zelene mahune u kojima su sjemenke, mogu izdržati do godinu dana ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi, ali boja i aroma će im izblijediti. Izložene zraku, sjemenke će brzo izgubiti svoja eterična ulja, a njihovo mljevenje dodatno ubrzava gubitak arome.