Breskva – mirisno i slatko ljetno osvježenje
Utorak 29 Rujan
Breskva je ukusna i vrlo zdrava voćka, popularna baš u svakom kutku svijeta. Pripada porodici ružovki, a uz nektarinu, marelicu, šljivu, trešnju i višnju ubraja se u koštičave voćne vrste.
Uzgoj breskvi počeo je prije 4000 godina u Kini, gdje se naziv "breskva" odnosio na mladenku. Breskve su također bile simbol besmrtnosti i dugog života. Grčka i Perzija počele su s uzgojem bresaka 300 godina prije Krista, dok su Rimljani prenijeli njezin uzgoj na cijelu Europu. Smatra se da su je Španjolci prenijeli u Novi svijet, gdje je sredinom 18. st. već postala autohtonom vrstom. Danas se breskva najviše uzgaja u Europi, a od europskih zemalja prednjači Italija te je slijede Španjolska, Grčka i Francuska.
Breskve su niskokalorično voće, jedan plod sadrži samo 60 kalorija, a njegovom konzumacijom osigurat ćete si bogatstvo vitamina i minerala. Vlakna iz breskve dat će vam osjećaj sitosti i regulirati razinu šećera u krvi. Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C. Beta-karoten, crveno-narančasti pigment koji se nalazi u voću i povrću a u tijelu dijeluje kao antioksidans. Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija. Među rijetkim je voćem koje sadrži selen. Breskve imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu. Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože. Visoki udio kalija u plodu breskve zaslužan je za sprečavanje bubrežnih oboljenja kao i za prevenciju čira na želucu.
Iako se breskve smatraju plemenitim stolnim voćem, koje najbolje prija u svježem obliku, one se mogu kuhati, konzervirati, sušiti, pariti ili peći. Svježa, kuhana ili pečena breskva može se koristiti u povrtnim i voćnim salatama te kao izvrstan dodatak šunki i patki. U nekim svjetskim kuhinjama može zamijeniti mango, osobito u jelima od rakova. Osim u kolačima i salatama breskve možete iskoristiti za kompot, džem, umak ili liker, a savršene su i za pripremu osvježavajućeg domaćeg čaja. kombinaciji s alkoholom mogu se flambirati ili biti dio koktela i bola. Opcija ima mnogo te svatko može pronaći idealnu ljetnu kombinaciju za sebe i oduševiti prijatelje ili ukućane vrhunskim receptima s breskvom.
Recept:
SOČAN KOLAČ S KOMADIĆIMA BRESKVE
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 1-2 breskve
- 120 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Premažite duguljasti kalup maslacem i pobrašnite ili ga obložite papirom za pečenje.
- Prosijte 180 g glatkog brašna pa ga pomiješajte s praškom za pecivo i soli.
- Narežite breskvu na kockice i uvaljajte ju u preostalih 20 g brašna.
- Izmiksajte šećer s maslacem u pahuljastu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije.
- Potom umiješajte smjesu s brašnom i dobro promiješajte drvenom žlicom ili špatulom.
- Umiješajte breskve pa smjesu prebacite u pripremljeni kalup i zagladite.
- Pecite otprilike sat vremena pa čačkalicom provjeri je li pečeno.
- Kolač narežite tek nakon što se u potpunosti ohladi, a po želji ga prelijte glazurom od šećera.