Šareni ekleri

Sastojci:

TIJESTO ZA PRINCES-KRAFNICE:

  • 1/4 šalice mlijeka
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice superfinog šećera
  • 60 g maslaca, kockice
  • 2/3 šalice glatkog brašna
  • 2 velika jaja

SLASTIČARSKA KREMA:
  • 1/4 šalice superfinog šećera
  • 3 žumanjka
  • 2 velike žlice gustina
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 šalica mlijeka

GLAZURA:

  • 1 šalica šećera u prahu, prosijanog, plus dodatno ako je potrebno
  • 3/4 do 1 čajna žličica limunova soka
  • 1/2 bjelanjka

VOĆE:

  • 5 malih jagoda, očišćenih i narezanih na tanke ploške
  • 1 kivi, očišćen i narezan na tanke ploške
  • 1/4 malog oguljenog ananasa, narezanog na tanke ploške
  • 60 g malina
Priprema:

Posebna oprema: slastičarska vrećica ili plastična vrećica koja se može zatvoriti s nastavkom širine 2 cm

Za tijesto: zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C (ventilatorom). U lonac srednje veličine ulijte ¼ šalice vode i mlijeko te dodajte sol, šećer i maslac. Stavite lonac na jaku vatru i otopite maslac. Pustite da proključa, zatim smanjite temperaturu na nisku i dodajte brašno.

Tucite jako. U ovoj fazi smjesa će imati teksturu pirea od krumpira s grudicama. Nastavite tući dok ne dobijete glatku kuglu koja se odvaja od stranica lonca bez lijepljenja. Za to je potrebna oko jedna minuta.

Maknite lonac s vatre i nastavite tući dok tijesto ne bude dovoljno hladno da ga se može dotaknuti, oko četiri do pet minuta. Umiješajte jedno po jedno jaje – u tijestu će se pojaviti grudice kad mu dodate jaja, no tucite ga i dalje pa će ponovno biti glatko. Kada ste dodali oba jaja i dobili glatku smjesu, prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu na koju ste pričvrstili okrugli nastavak širine 2 cm.

Uzmite veliki lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. U sva četiri kuta lima kapnite malo tijesta kako bi se papir zalijepio. Istisnite liniju od 10 cm pod kutom od 45 stupnjeva. Ponovite s preostalim tijestom da dobijete osam eklera.

Pecite dok ne poprime zlatnu boju i postanu hrskavi, 25 minuta. Dok se ekleri peku, napravite slastičarsku kremu.

Za kremu: u velikoj zdjeli uz pomoć električnog miksera ručno ili uz pomoć stajaćeg miksera s nastavkom za tučenje tucite šećer i žumanjke dok ne dobijete svijetlu i gustu smjesu. Zatim umiješajte gustin.

Razrežite mahunu vanilije na pola. Sastružite sjemenke vanilije i dodajte ih u mlijeko. Zagrijte mlijeko do tik prije ključanja te potom maknite s vatre.

U tankom mlazu dodajte mlijeko u smjesu s jajima te cijelo vrijeme snažno tucite. Vratite smjesu u čistu posudu i stalno tucite na srednjoj temperaturi. Pazite da dohvatite i strane i dno lonca. U protivnom će vam smjesa izgorjeti.

Krema će se početi zgušnjavati. Kada otpusti mjehurić ili dva, maknite je s vatre. Ulijte u zdjelu da se ohladi i prekrijte plastičnom folijom tako da folija dotakne površinu kreme kako se ne bi stvorila korica (lagano tapšite po površini tako da se folija zalijepi direktno za kremu). Prvo ohladite na sobnoj temperaturi te potom stavite u hladnjak barem na sat vremena prije uporabe.

Kada je spremno za uporabu, tucite kako biste dobili glatku kremu te je zatim prebacite u slastičarsku vrećicu ili u običnu vrećicu koja se može zatvoriti. Razrežite eklere horizontalno i unutra istisnite dio kreme. Zatim vratite poklopac i napravite glazuru.

Za glazuru: miješajte šećer u prahu, limunov sok i bjelanjak dok ne dobijete vrlo gustu pastu. Ako je previše tekuća, neće se pravilno zalijepiti. U tom slučaju dodajte još malo šećera u prahu. Na poklopcu svakog eklera napravite tanku liniju od glazure. Tako narežite voće te ga rasporedite po vrhu kreme. Učvrstite ga pomoću glazure.

Svaki ekler ukrasite s dvije kriške jagoda, kivija, ananasa i malina.

Sastojci

    Priprema