Rotolo sa špinatom i bundevom

Rotolo sa špinatom i bundevom

Opis

  • 1 muškatna bundeva (oko 2 kg)
  • 1 ljubičasti luk
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica sušene majčine dušice
  • 500 g smrznutog špinata
  • 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
  • 4 češnja češnjaka
  • 700 ml pasirane rajčice
  • 6 velika komada svježe tjestenine
    (dimenzija oko 15 x 20 cm)
  • 50 g feta sira
  • 20 g parmezana
  • po želji: nekoliko svježih grančica kadulje

Zagrijte pećnicu na 180 ºC /350 ºF/, plinska na 4. Pecite bundevu cijelu na limu za pečenje oko 1 sat i 30 minuta, a potom izvadite iz pećnice. U međuvremenu, ogulite i grubo nasjeckajte luk, te ga pržite oko 10 minuta na srednje jakoj vatri u malo ulja s majčinom dušicom, i prstohvatom soli i papra, povremeno miješajući. Umiješajte smrznuti špinat, poklopite i polako pirjajte još 15 minuta ili dok sva tekućina ne ispari, a potom maknite s vatre. Prerežite bundevu popola, bacite sjemenke i koru, te je zgnječite vilicom. Ne miješajući ih začinite bundevu i špinat soli, paprom i muškatnim oraščićem.

Češnjak ogulite i narežite na tanke kriške, a potom ga u plitkoj posudi za složenac promjera 28 cm pržite na laganoj vatri i na malo ulja nekoliko minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ulijte pasiranu rajčicu, dolijte još vode u staklenku, promućkajte i to ulijte u tavu. Kada zavrije, ostavite da krčka tri minute, a potom začinite.

Prije upotrebe blanširajte tjesteninu 20 sekundi u loncu vrele vode. Tjesteninu stavite na čistu radnu površinu okrenutu okomito. Brzo, da se tjestenina ne osuši, premažite je vodom, a potom ravnomjerno raspodijelite bundevu. Posipajte špinatom i razmrvljenom fetom. Zamotajte tjesteninu i svaki komad prerežite na četiri dijela, koje potom stavite jedan do drugoga u umak od rajčice. Posipajte naribanim parmezanom, otrgnite listiće kadulje (ako je koristite), pomiješajte s malo ulja te posipajte po vrhu. Pecite 35 do 40 minuta u donjem dijelu pećnice dok ne dobije zlatnu hrskavu koricu, na sredini pečenja maknite foliju. Ovo jelo se odlično slaže sa svježom zelenom salatom.
  • 1 muškatna bundeva (oko 2 kg)
  • 1 ljubičasti luk
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica sušene majčine dušice
  • 500 g smrznutog špinata
  • 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
  • 4 češnja češnjaka
  • 700 ml pasirane rajčice
  • 6 velika komada svježe tjestenine
    (dimenzija oko 15 x 20 cm)
  • 50 g feta sira
  • 20 g parmezana
  • po želji: nekoliko svježih grančica kadulje

Zagrijte pećnicu na 180 ºC /350 ºF/, plinska na 4. Pecite bundevu cijelu na limu za pečenje oko 1 sat i 30 minuta, a potom izvadite iz pećnice. U međuvremenu, ogulite i grubo nasjeckajte luk, te ga pržite oko 10 minuta na srednje jakoj vatri u malo ulja s majčinom dušicom, i prstohvatom soli i papra, povremeno miješajući. Umiješajte smrznuti špinat, poklopite i polako pirjajte još 15 minuta ili dok sva tekućina ne ispari, a potom maknite s vatre. Prerežite bundevu popola, bacite sjemenke i koru, te je zgnječite vilicom. Ne miješajući ih začinite bundevu i špinat soli, paprom i muškatnim oraščićem.

Češnjak ogulite i narežite na tanke kriške, a potom ga u plitkoj posudi za složenac promjera 28 cm pržite na laganoj vatri i na malo ulja nekoliko minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ulijte pasiranu rajčicu, dolijte još vode u staklenku, promućkajte i to ulijte u tavu. Kada zavrije, ostavite da krčka tri minute, a potom začinite.

Prije upotrebe blanširajte tjesteninu 20 sekundi u loncu vrele vode. Tjesteninu stavite na čistu radnu površinu okrenutu okomito. Brzo, da se tjestenina ne osuši, premažite je vodom, a potom ravnomjerno raspodijelite bundevu. Posipajte špinatom i razmrvljenom fetom. Zamotajte tjesteninu i svaki komad prerežite na četiri dijela, koje potom stavite jedan do drugoga u umak od rajčice. Posipajte naribanim parmezanom, otrgnite listiće kadulje (ako je koristite), pomiješajte s malo ulja te posipajte po vrhu. Pecite 35 do 40 minuta u donjem dijelu pećnice dok ne dobije zlatnu hrskavu koricu, na sredini pečenja maknite foliju. Ovo jelo se odlično slaže sa svježom zelenom salatom.

Sastojci