Tajne tete Cátie

Tajne tete Cátie

Sažetak

Katie Goarmon bivša je finalistica portugalske inačice Masterchefa, iznimno kreativna kuharica koja od svakog modernog ili tradicionalnog jela napravi pravo malo osobno remek djelo. Zbog svojeg prirodnog stila prezentacije u kuhinji, kao i zbog svojih kulinarskih tajni, opravdano je stekla ugled i postala jedan od omiljenih portugalskih televizijskih chefova. Njezine su emisije uvijek pune ukusne hrane, kao i zanimljivih priča iz njezina privatna života. 

Epizode

  • 1

    +

  • 2

    +

  • 3

    Kinoa

    +

    Kinoa je popularna u Južnoj Americi. Ali odgovara li portugalskoj kuhinji? Teta Cátia kaže: da! Popečci od bakalara s kinoom, peršinom i lukom, a za desert jaja od kestena s kinoinim brašnom.

  • 4

    Poslastice na različitim jezicima

    +

    Odlazimo s tetom Cátiom u Francusku, Njemačku i Kinu. U manje od 30 minuta priprema tri međunarodna deserta. Njemačku Blattertorte, francuski Paris-Brest, stvoren 1910. Ostatak epizode je recept za sebe. Kinesko fa-si voće, kojega nikad dosta.

  • 5

    Lagana i zdrava jela

    +

    Kako jesti zdravu, ali i ukusnu hranu? Teta Cátia će vam pokazati. Punjene tikvice s ratatouilleom su nutritivna bomba. Slastan kremasti bakalar bez vrhnja. Marakuja s panna cottom. Bez šećera, bez vrhnja, ali s puno svježine.

  • 6

    Vino i sir

    +

    Bakho je inspiracija za tri jela s vinom i sirom koje treba jesti umjereno jer biste mogli razviti ovisnost o tim okusima. Savršen su par i u juhi od luka. Glavno jelo je piletina u vinu. Desert: čokoladna torta s vinom, poslužena s portom i vrhnjem.

  • 7

    Putujući mojom zemljom

    +

  • 8

    Jela u loncu

    +

  • 9

    Slatkiši bez šećera

    +

  • 10

    Kruh

    +

  • 11

    Tapasi i grickalice

    +

  • 12

    Recepti bez laktoze

    +

  • 13

    Aromatični začini

    +

  • 14

    Tisuću i jedna noć

    +

  • 15

    Brašno

    +

  • 16

    Pite i male pite

    +

  • 17

    Tvornica čokolade

    +

  • 18

    Svježa tjestenina

    +

  • 19

    Puna kuća

    +

  • 20

    Hamburger

    +

  • 21

    Grickalice

    +

  • 22

    Bez glutena

    +

  • 23

    Krumpir

    +

  • 24

    Bakalar

    +

  • 25

    Pjenice i nabujci

    +

  • 26

    Pite

    +

  • 27

    Zeleno: Povrće i voće

    +

  • 28

    Riža

    +

  • 29

    Punjena jela

    +

  • 30

    Voljena obitelj

    +

  • 31

    Gljive

    +

    Danas slavimo omiljeni sastojak tete Cátie. Pripremit će tri jela s gljivama. Počet ćemo s bijelim gljivama, punjenim zeljem. Zatim, Cordon Bleu: pura s ribanim sirom i gljivama. Za kraj, gljive à brás u košarici od slame.

  • 32

    Poslastice

    +

    Danas će teta Cátia pripremati poslastice koje vole djeca. S vremena na vrijeme ih treba iznenaditi slatkišima koje obično ne mogu jesti: šarenim bombonima i spiralnim lizalicama, krafnama ukrašenim čokoladom i bojama te energetskim pločicama.

  • 33

    Proljeće

    +

    Proljeće, vrijeme njegovanja i slavljenja života. Teta Cátia predlaže zabavno i svježe jelo, puno boja. Zabava: kuhati kozice u juhi od raka u aparatu za kavu. Svježina: u voću. Boja: u torti, žutoj kao mimoze. Pripremimo jelo lijepo kao proljeće.

  • 34

    Citrusi

    +

  • 35

    Svete sardine

    +

    Teta Cátia, kao i milijuni Portugalaca, voli sardine. Pripremit ćemo puding od sardina s rajčicom i posebnim umakom od maslina, pinjola i peršina, popečke od sardina, u jajima. Sardine su u glavnoj ulozi i kao simbol festivala svetaca u Lisabonu.

  • 36

    Azija s Manuelom Fernandesom

    +

    Istraživači novih okusa će uživati. Azija, s posebnim gostom Manuelom Fernandesom. Započinjemo s wontonima, s gorko-slatkim umakom. Slijedi curry s govedinom i batatom. Na kraju, sladoled od kokosa, kolač s kikirikijem i svježi mango.

  • 37

    Salate

    +

    Zaboravimo na dosadnu zelenu salatu i rajčice. Teta Cátia priprema salatu od hrskavih dagnji, salatu od zeca i tost s paprikom, inspiriranu "à S. Cristóvão" receptom. Završavamo s izvrsnom salatom od ananasa. Salate tete Cátie nisu samo zelene.

  • 38

    Voće

    +

    Znamo da je zdravo. Zašto ga onda jedemo kao desert ili između obroka? Teta Cátia nam pravi voćnu juhu, puru punjenu kruškama i orasima sa sokom od naranče. Na kraju dolazi voćni kolač. Ružno ili lijepo, veliko ili malo, voće je danas gazda.

  • 39

    Terine

    +

    Terine su imale vrijeme slave. U sjećanje na to doba, teta Cátia nam priprema: terinu sa slojevima češnjaka, skute i crvene paprike, terinu punjenu oslićem, lososom i kozicama. Za desert imamo terinu od naranče s bijelim portom. Što slavimo?

  • 40

    Iz mora na stol

    +

    Teta Cátia priprema tri jela koja povezuje s lijepim trenucima s obitelji i prijateljima i aromom mora. Juha od kozica u oklopu sa školjkama. Pretvorimo grdobinu u jastoga. Sjetimo se dana na plaži i dovedimo more na stol.

  • 41

    Začini

    +

    Kuhinja bez začina nije nikako zabavna. Teta Cátia slavi otkriće začina. Indijski karanfilić, anis, kardamom, papar, smreka, samo su neki od začina koji će preobraziti šunku s kuskusom u poslasticu. Isprobajmo šafran, đumbir, cimet.

  • 42

    Ljetna hrana: osvježavajuća jela

    +

    Teta Cátia posvećuje ovu emisiju svježim i laganim jelima. Prva je na redu torta od sira s dinjom i šunkom. Slijedi jelo od mesa s umakom od tune, jajima, inćunima i kaparima. Završimo sa sladoledom od jagoda na sendviču od vafla.

  • 43

    Hladne juhe

    +

    Dani su topliji, a juhe hladnije. Teta Cátia će nam pripremiti osvježavajuće juhe, ali ne sve u tekućem stanju. Prva je juha od cikle s malo đimbira. Slijedi Vichyssoise, klasična hladna juha i gazpacho kao puding.

  • 44

    Božićni specijal

    +

    Teta Cátia voli Božić. Danas s nama dijeli svoja tri najdraža recepta, slanu kraljevsku tortu s koricom naranče i pitu od bakalara. Ukrasimo božićno drvce kolačima od đumbira i cimeta. Sve je spremno. Počinje Božić.