Tajne tete Cátie

Sažetak

Katie Goarmon bivša je finalistica portugalske inačice Masterchefa, iznimno kreativna kuharica koja od svakog modernog ili tradicionalnog jela napravi pravo malo osobno remek djelo. Zbog svojeg prirodnog stila prezentacije u kuhinji, kao i zbog svojih kulinarskih tajni, opravdano je stekla ugled i postala jedan od omiljenih portugalskih televizijskih chefova. Njezine su emisije uvijek pune ukusne hrane, kao i zanimljivih priča iz njezina privatna života. 

Epizode

  • 1

    Mini užitci

    +

    Sve što je malo ima čar. Teta Katie primjenjuje ovu popularnu poslovicu u kuhinji, pripremajući tri delikatese u malim dozama. Za otvaranje apetita imamo povrtne kekse s umakom od jogurta i krastavcima. Sve u malim dozama, ali velikim okusom...

  • 2

    Riba originalnih okusa

    +

    Tko ne riskira, ne gricka, kaže izreka! Danas je dan kuhanja ribe intenzivnog okusa u kreativnim kombinacijama. Tko voli inćune? S njima ćemo napraviti palmirice i fini tanjur pun rezanaca od tikvica! Lovimo originalne okuse!

  • 3

    Nedjeljni doručak

    +

    Za tetu Katie, jedno od čuda vikenda je imati vremena za dobar doručak. Ako je to i vaš slučaj, probajte kruh od tikvica, cimeta i orašastih plodova, punjenu omlet roladu sa špinatom i lososom, te obiteljsku palačinku. Svi će iskočiti iz kreveta!

  • 4

    Zobena kaša, kako je volim

    +

    Varaju se ako misle da se zob odnosi samo na slatke recepte. Teta Katie donosi tri slana jela na bazi ove superhrane. Za početak, palačinke od zobenih pahuljica, skute i špinata servirane uz poširana jaja, na licu mjesta!

  • 5

    Jela za svaki dan

    +

    Svakodnevnim jelima dodajte jedan poseban sastojak kako biste imali jednostavan jelovnik, ali vrijedan slavlja. Jednostavnoj kremi od cvjetače dodajemo curry i bademe, koji daju poseban štih. Uz škampe, lignje i chorizo napravit će rižu iz pećnice.

  • 6

    Jela za dijeljenje

    +

    Za tetu Katie, oni koji dijele, uvijek dijele najbolji dio! Danas imamo tri recepta osmišljena za dijeljenje s onima koje volimo. Za prijatelje, tu je vrući lonac od ribe. Za obitelj radimo sir, teletinu i prekrasan indijski kruh, naan.

  • 7

    Grah je danas kralj

    +

    Grah je jedan od omiljenih sastojaka tete Katie jer je hranjiv i svestran. U današnja tri recepta grah je kralj! Za početak imamo krokete od crvenog graha napravljene s patkom i poslužene s rižom. Nastavljamo s bijelim grahom i pohanim kunićem.

  • 8

    Logika krumpira

    +

    Danas teta Katie odaje počast jednoj od najvažnijih namirnica u povijesti, čime krumpir postaje kralj gozbe. Imamo kutije od krumpira sa slaninom, sirom i peršinom. Za drugo jelo ide krompiruša s mesom. Jelo za jelom, provjerimo logiku krumpira!

  • 9

    Hrana s poviješću

    +

    Hrana mnogo govori o kulturi jednog naroda. Teta Katie predlaže tri recepta koji prepričavaju dijelove naše priče. Na primjer, napravit ćemo jarebicu Montemor da uokvirimo neka od iskustava Kinga D. Carlosa.

  • 10

    Jela iz pećnice

    +

    Koliko stvari možete raditi dok vam pećnica pomaže kuhati? Teta Katie priprema tri jela iz pećnice. S kasavom, jamom, krumpirom i repom napravit ćemo bogati pire punjen lingo pastom od rajčice. Danas teta Katie kuha u čarapama... s pećnicom u kući!

  • 11

    Duga na stolu

    +

    Nadahnuto idejom da nam oči isto jedu, teta Katie priprema tri recepta koji stavljaju dugu na stol. S povrćem u raznim bojama, radimo pite, falafele i voćne tartove. Bilo ljeto ili zima, neka vam boje uljepšaju dan.

  • 12

    Alternativni kolači

    +

    Nemojte raditi omlete bez jaja. Ali rade kolače bez mliječnih proizvoda i pšenice. S maslacem od badema i bez pšeničnog brašna, teta Katie napravit će kocke od badema s jagodama. S maslacem od indijskih oraščića, radi kolačiće uz kavu ili čaj.

  • 13

    To je ZOI

    +

    Sljedeća tri recepta su posebna, rade se s jednim ili više ZOI sastojaka, tj. zaštićene oznake izvornosti. Za predjelo imamo West Rock pletenicu od kruške karameliziranu s Nisa sirom.Glavno jelo je teleći burger Barrosan s ljubičastim lukom.

  • 14

    Savršen duo

    +

    Znate li one sastojke koji su dobri sami, a još bolje uz pratnju? Nadahnuto okusima kukuruznog kruha i bakalara, teta Katie odlučila je napraviti paštetu od kukuruznog kruha i ikre bakalara. Za glavno jelo tu je riža na žaru s alheirom od divljači.

  • 15

    Večera na kauču

    +

    Danas je teta Katie u kućnom kinu. Za tu priliku vam je poslužen jednostavan jelovnik jer će večera... biti na kauču! Za početak filma imamo pileće quesadille, servirane s meksičkim umakom, blago začinjene. Jesi li spreman? Film samo što nije počeo!

  • 16

    Posebni dani u godini

    +

    U kući tete Katie se nekoliko puta godišnje obilježavanja majčin dan, dan očeva i dan djeteta. Počinjemo s jednim od omiljenih predjela tete Katie: tartom od bosiljka s kozjim sirom, ljutikom i kompotom od šumskog voća. Pridružite se zabavi!

  • 17

    Domaće osnove

    +

    U trenu smo pripremili dva maslaca: jedan od bosiljka i češnjaka, a drugi od indijskog oraha bez laktoze. Za flaširanje skuhajmo liker od kave i džem od jagoda i chia...bez šećera! I za kraj imamo pureće kobasice s umakom od senfa.

  • 18

    Likeri u loncu

    +

    Ponekad je dovoljno malo pića za radost u okusima kuhanja. Zato, teta Katie radi jelovnik baziran na likerima. Tu su svinjski kotleti kuhani s likerom od višanja. Ukusna torta od sira s likerom od kave. Danas likeri idu na lonac i na hladno!

  • 19

    Dobro popraćeno voće

    +

    Teta Katie ne misli da je voće samo za desert. U tri recepta koja slijede voće je itekako prisutno. Za predjelo imamo osvježavajuću morsku salatu s ananasom. Završavamo iznenađenjem s kremom od malina i lješnjaka u domaćoj tjestenini!

  • 20

    Afričko nadahnuće

    +

    Teta Katie je oduvijek željela posjetiti afričke zemlje u kojima se govori portugalski. Jeste li ikada čuli za paracucu? U Angoli svi to rade, kod kuće, s kikirikijem, šećerom i vodom. Za kraj tu je puding od kasave iz Mozambika

  • 21

    Ljuto: 1, 2 ili 3?

    +

    Začini mogu učiniti čuda za svako jelo, ali koja je prava doza? Danas recepti tete Katie imaju tri stupnja začinjenosti. Od bogate kreme od bundeve s čilijem do crnih svinjskih pečenica. Pripremite se, jer danas temperatura raste!

  • 22

    Španjolska na stolu

    +

    Nekada je teta Katie često išla u Madrid. Danas nam donosi tri jela koja je tamo jela i zavoljela! Iberico kroketi od šunke, paella sa škampima, piletinom, chorizom, te slatki natillasi, napravljeni od mlijeka, jaja i šećera! Idemo u Španjolsku!

  • 23

    Od obične ribe do kraljevskog jela!

    +

    Budući da je dobar i jeftin, teta Katie u zamrzivaču uvijek ima oslića, crvene ribe i krumpira. Danas će od ove obične ribe napraviti posebna jela. Uz oslić, tu su prženi, super hrskavi popečci u kojima možete uživati s majonezom od bosiljka.

  • 24

    Beira

    +

    Teta Katie je obožavateljica Beira kuhinje i stoga će isprobati svoju interpretaciju na tri primjera. Kao predjelo predlaže juhu od graha proširenu šunkom, cvjetačom i rižom. Danas imamo regionalnu hranu inspiriranu Beiraom.

  • 25

    2 jednostavna = 1 genijalno

    +

    U životu i u kuhinji, teta Katie voli jednostavne stvari... one uvijek rade! Dakle, danas ćete spojiti skromne recepte za stvaranje izvrsnih jela! Na primjer, što mislite o omletu od šunke i paprike, uz rižu od povrća i brusnice?

  • 26

    Zakuska za godišnjicu

    +

    Proslave rođendana u parkovima ili na plaži sve su češće. Ali što uzeti za jelo? Teta Katie donosi tri prijedloga. Prvi je, prijenosna peciva s dva nadjeva, jednim od kobasice, a drugim sa sirom i šunkom. Jeste li spremni za zabavu na otvorenom?

  • 27

    Prijenosni zalogaji

    +

    Danas će teta Katie otkriti prenosive grickalice kako nas glad nikad ne bi uhvatila nespremne. S rajčicama, orašastim plodovima, sirom i origanom napravit će slane štapiće koje vole djeca i odrasli. Na kraju završavamo s mrkvom, začinima i čokoladom.

  • 28

    Iz Alenteja s ljubavlju

    +

    Kuhinja Alentejo osvaja tetu Katie zbog jednostavnosti sastojaka. Danas imamo limenu juhu, mrvice od Alentejane sa zelenim šparogama. Završavamo sa Sericaia: tradicionalni slatkišem. Ako ste ljubitelj gastronomije Alenteja, ostanite s tetom Katijom!

  • 29

    Ribom protiv vremena

    +

    Teta Katie predlaže tri jednostavna riblja jela koja se pripremaju u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Prekrasna riba list s limunom na podlozi od batata, mrkve i pastrnjaka te burger od tune s krumpirom pečenim na maslacu. Danas je dan za ribu!

  • 30

    Tjestenina kakvu još niste vidjeli!

    +

    Današnji dan donosi originalne kombinacije. Pripremit ćemo lazanje u obliku paketa, s povrćem i umakom od rajčice, špagete s crnilom sipe, natopljene umakom od crnog vina i poslužene s pirjanom tunom, a za kraj prženo tijesto s dva umaka.

  • 31

    Izazov: tri recepta, jedna tava

    +

    Kuhinja je stalni izazov u kojem nema monotonije. Danas je letvica visoka jer će teta Katie kuhati samo u tavi. Za one koji vole meso, imamo prekrasnu štrucu s grahom i ružmarinom. S piletinom i sirom napravit ćemo pizzu... koja ne ide u pećnicu!

  • 32

    Bilo jednom na Islandu

    +

    Teta Katie želi posjetiti Island. Već je započela istraživanje. Danas ima tri recepta koje je otkrila. Raženi kruh u tavi poslužen s lososom, bakalar i juha od kakaa sa sladoledom. Putujte s tetom Katie u jednu od najizoliranijih zemalja na svijetu.

  • 33

    Piletina za tri recepta

    +

    S dobrom piletinom, teta Katie predlaže tri recepta za četiri osobe. Napravit će ukusan kremasti brudet. Nastavljamo s linguinima od limuna s brokulom i ribanim sirom. Završavamo s prekrasnim pilećim pudingom. Danas ćemo u kuhinji izvesti čudo.

  • 34

    Filmska hrana

    +

    Za one koji, poput tete Katie, vole ići u kino i kod kuće isprobavati recepte koje vidi u filmovima, danas su tu komedije, romanse i animacije u prekrasnom jelovniku nadahnutom kinematografijom. Uzmi tanjur, idemo u kino!

  • 35

    Juhe svijeta

    +

    U kući tete Katie nema obroka bez juhe. Godinama proširuje svoju ponudu recepata, koja uključuje i neke juhe iz cijelog svijeta. Od Mađarske verzije gulaša, preko Ekvadora do Australije. Danas je vrijeme da pojedete cijelu juhu!

  • 36

    Koktel zabava

    +

    Kuća tete Katie često je pozornica tematskih večeri s prijateljima. Zadnji put je svatko donio jelo s koktelom. Krema od rajčice s povrćem, malo vrhnja i gina! Entrecot u pećnici uz celer, krumpir, ljutiku i Bloody Mary umak. Danas je koktel zabava!

  • 37

    Riba za svačiji ukus

    +

    S crvenim grahom, plodovima mora, lignjama i nekoliko šarenih sastojaka napravit ćemo ukusan i brz morski chili; za ljubitelje kruha, škampi s kukuruznim kruhom, dobro začinjen korijanderom; a za one tradicionalnije, nema ništa bolje od kuhane ribe.

  • 38

    Cikla je zvijezda

    +

    Ima predivnu boju i hranjiva je. Ali je dosadila u juhama i salatama, zato teta Katie predlaže tri recepta koja će ciklu pretvoriti u zvijezdu. Zašto pizzu ne bismo napravili s ciklom? Za kraj ćemo spojiti ciklu i čokoladu. Danas je dan cikle!

  • 39

    Okusi Ribatejana kuhinje

    +

    Prilikom nedavnog posjeta Santarému, teta Katie ponovno je otkrila ribatejansku kuhinju. Iz regije je ponijela lijepe uspomene i recepte. Kupus s tijestom, janjetina na žaru s grahom, Pampilhos de Santarém. Danas imamo okuse prekrasne Ribatejade!

  • 40

    Meso koje se rijetko koristi

    +

    Tetu Katie se ne slaže s idejom da su neka mesa bolja od drugih. Danas ćemo pripremiti pohani kravlji jezik, chambon od crnog vina s mljevenim krumpirom i jabukom, te pureća krilca s patlidžanima. Pa nema tu drugorazrednog mesa!

  • 41

    Kruh za sve prilike

    +

    Kruh je najvažnija hrana u povijesti. Danas će kruh biti protagonist u tri recepta. Radimo Tartelette uz kremastu majonezu od sira i kobasice. S raženim kruhom oblažemo pladanj i punimo ga mozzarellom. Za kraj, čokolada s kompotom od šljiva.

  • 42

    Recepti moje ekipe

    +

    Za proslavu ovu sezonu, teta Katie odlučila je iznenaditi svoj tim s tri vrlo posebna recepta... a vidjet ćete i zašto! Imamo Majsku tortu s čokoladom, cimetom i medom, a završavamo kolačem od oraha i mekih jaja! Slatko za slatki tim tete Katie!

  • 43

    Fumeiro Nacional

    +

    Kobasice i šunka među najomiljenijim su jelima tete Katie jer mogu od svakog jela načiniti specijalitet. Danas imamo na jelovniku hrskavu chorizo svinjsku kobasicu s okruglicama, a zatim slijedi quiche od kobasica i mille-feuille sa sušenom šunkom.

  • 44

    É Natal

    +

    Za Božić teta Katie kuha različita jela i koristi uobičajene sastojke. Primjerice, bakalar može biti serviran u krpicama s domaćom pastom, a pečeni odojak u piti s umakom od špinata. Žitne pahuljice mogu se oblikovati kao grašak i kuhati u pećnici…