Kolibrijeva torta

Kolibrijeva torta

Opis

Zagrijte prethodno pećnicu na 180 ºC. Namastite i obložite papirom za pečenje dva kalupa za torte s odvojivim dnom promjera 23 cm. Prosijte brašno i cimet u zdjelu, zatim dodajte šećer i velik prstohvat morske soli. Oljuštite banane i zgnječite ih vilicom u drugoj zdjeli. Ocijedite i sitno nasjeckajte ananas te ga dodajte bananama zajedno s uljem, jajima i ekstraktom vanilije. Miješajte dok se sve ne poveže, a zatim pomiješajte sa suhim sastojcima dok ne dobijete glatku smjesu. Sitno nasjeckajte orahe pekan i nježno ih umiješajte. Zatim ravnomjerno podijelite smjesu u dva kalupa koje ste prije pripremili. Pecite 35 do 40 minuta, odnosno dok se biskviti ne dignu, dobiju zlatnu boju i dok se ne počnu vraćati u prvotni položaj kad nježno pritisnete sredinu biskvita. Nožem prođite uz rub kalupa i ostavite da se hladi 10 minuta prije prebacivanja na rešetku da se u potpunosti ohladi.

 

U međuvremenu, da biste napravili glazuru, prosijte šećer u prahu u zdjelu samostojećeg električnog miksera, dodajte maslac te miksajte dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte kremasti sir, u to sitno naribajte 1 limetu i dodajte malo soka limete te miksajte samo dokad sve ne postane glatko – vrlo je važno da ne miksate previše. Držite u hladnjaku dok vam ne zatreba. Za krokant, stavite fini šećer i malo vode u tavu s premazom protiv lijepljenja na srednju vatru. Protresite da se sadržaj tave poravna i nemojte miješati. Povremeno samo protresite tavu dok se šećer ne otopi i dobije blijedozlatnu boju. Dodajte orahe pekan, prstohvat soli i miješajte žlicom kako bi se orasi u potpunosti obložili šećerom. Kad smjesa dobije lijepu zlatnu boju, izlijte je na papir za pečenje da se stvrdne. Kad se ohladi, razbijte krokant u prah (trebat će vam pola krokanta za posipanje po vrhu torte, ostalo sačuvajte za posipanje po sladoledu).

 

Da biste složili tortu, postavite jedan biskvit na stalak za tortu te ga premažite s pola glazure. Pokrijte drugim biskvitom, premažite ostatkom glazure i preko toga naribajte koricu druge limete. Pospite prahom krokanta i dekorirajte s nekoliko jestivih cvjetova kao što su ljubice, boražina ili cvjetovi začinskog bilja ako vam se to sviđa.

Sastojci

Sastojci

  • 250 ml djevičanskog maslinova ulja
  • 350 g namjenskog brašna za dizana tijesta
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 350 g smeđeg šećera
  • 4 banane
  • 425 g limenka s komadićima ananasa
  • 2 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 50 g oraha pekan

Glazura

  • 400 g šećera u prahu
  • 150 g neslanog maslaca
  • 200 g kremastog sira
  • 2 limete
  • sok

Krokant

  • 100 g finog šećera
  • 50 g oraha pekan