Sažetak
Pati istražuje Chihuahuu, najveću državu Meksika, kako bi upoznala njezinu kulinarsku dušu. S malo sastojaka, koji su fantastični, te mnogo kreativnosti i sazóna, hrana iz Chihuahue može se mjeriti s hranom iz ostalih dijelova Meksika.
Pati istražuje Chihuahuu, najveću državu Meksika, kako bi upoznala njezinu kulinarsku dušu. S malo sastojaka, koji su fantastični, te mnogo kreativnosti i sazóna, hrana iz Chihuahue može se mjeriti s hranom iz ostalih dijelova Meksika.
Umirovljeni mehaničar Gualberto Elizondo, iznenadio je svoju odraslu djecu nakon ga je njegov hobi roštiljanja pretvorio u lokalnu i internet senzaciju. U svom starom automobilu, vozi Pati kroz planine La Huasteca, a zatim je časti rebricama.
Nemojte se žaliti, ne pitajte gdje je zahod i svakako ne tražite sol. Na rijeci Ramos, dvije sestre, koje nisu tražile vaše mišljenje, poslužuju jedno jelo, tradicionalno varivo Cortadillo. Pazite se njihove papige, ona grize.
Država Nuevo León podijeljena je između dva profesionalna nogometna tima: Los Tigres i Los Rayados. Pati isprobava hranu na stadionu sa zvijezdama iz svakog tima kako bi presudila tko će pobijediti u borbi torti i tacosa.
Čovjek koji je doslovce napisao knjigu o meksičkom kruhu, Irving Quiroz, dovodi Pati u svoju radionicu u Monterreyu. Ovdje u Monterreyu upoznajemo obitelj koja posjeduje mesnicu za koju se zna da ima najbolji chicharrón u gradu.
Obitelj Garza poziva Pati na godišnju tradiciju u njihovom vinogradu kada otvaraju vrata cijeloj zajednici za pomoć u izradi Piloncilla. Zatim odlazimo u čarobni grad Bustamante, gdje upoznajemo tri sestre koje posjeduju poznatu pekarnicu.
Huerto Urbano ili "urbana farma" rješava problem raznolikih lokalnih sastojaka razvijanjem uzgoja u teškim uvjetima. Suprug vlasnice jedan je od velikih pionira kulinarskih inovacija u Monterreyu koji je predvodio put do transformacije grada.
Kantine su nekoć bile okupljališta muškaraca u kojima se pilo, jelo, veselilo, a katkad liječilo i pokoje slomljeno srce. Pati će s lokalnim povjesničarom posjetiti dvije vrlo različite kantine, čuti njihove priče i kušati hranu koju nude.
Teksaški roštilj u Meksiku? Zašto ne! Pati uči razliku carne asada i teksaškog roštilja, posjećuje nasad naranči i na obiteljskoj roštiljadi ne zaboravlja na tradicionalnog kozlića na žaru. Usput učimo kako se proizvode omiljene meksičke karamele.
Kuhar Hugo Guajardo iz El Jonuca najboljim namirnicama pomiče granice kuhinje sjevernog Meksika. Hugo Pati otkriva obiteljski restoran koji je usavršio sušenje mesa, kuha vlastite specijalitete i uči je roštiljati piletinu poput vrhunskog kuhara.
Patini novi prijatelji planinari vode je izbliza doživjeti planine i otkrivaju joj omiljene planinarske grickalice. Nakon planinarske pustolovine, za četiri vrhunska lokalna kuhara priprema carne asadu s pogledom na zapanjujuće planine Huasteca.
Pati istražuje najbolja jela glavnog grada Jalisca, Guadalajare. Sastaje se s jednim od najboljih gradskih kuhara, Fabianom Delgadom a kasnije u svojoj kuhinji Pati priprema bolillos i tortu s tatemadom de puercom.
Guadalajara je kulturni centar Jalisca koji privlači umjetnike, glazbenike i kuhare iz cijelog Meksika. Pati će istražitimjesta na kojima se hrana i umjetnost doista povezuju. Posjetit će kuhare koji stvaraju umjetnička, šarena jela.
Pati će zastati u nekoliko omiljenih restorana u Guadalajari kako bi dobila dva klasična recepta te regije. Na povratku u svoju kuhinju Pati usavršava svoje recepte za nekoliko favorita iz regije Jalisco: menudo, tepache i jericalla.
Kažu da je u Jaliscu nastala glazba mariachi. Pati uči o povijesti, instrumentima i značenju te glazbe. U Guadalajari će ručati s vođom najpoznatije meksičke grupe Mariachi Nuevo Tecalitlán. U svojoj kuhinji Pati izrađuje carne en su jugo.
Jalisco je poznat po svojim charrosima. Pati doživljava jedinstven i poznat dio ovog dijela kulture: escaramuzu. U kuhinji Pati priprema birriju u stilu Jalisca, a njezina prijateljica, slastičarka, radi meksički žele za desert.
Pati upoznaje kuhara i povjesničara Marua Toleda koji radi na očuvanju i prenošenju nekih od najvažnijih regionalnih recepata Jalisca. U kuhinji, Pati priprema pileći tamales u stilu Jalisca i čili relleno rižu začinjenu salsa rojom.
Pati upoznaje mlade kuhare i vlasnike restorana koju se vraćaju svojim korijenima i autohtonoj biljci - kukuruzu - za stvaranje jelovnika prepunog ukusnih jela. Poziva svog prijatelja koji radi deserte pellizcadu i chicharrón u salsa verde.
Pati posjećuje Jalisco, rodno mjesto meksičkog žestokog pića, tekile. Uči o povijesti pravljenja tekile i promatra proces izrade. Zatim priprema veliki doručak od kukuruznih tortilja sa salsom verde con chile de árbol i tradicionalnim arroz rojo.
Pati je u Puerto Vallarti. Dobiva insajderski obilazak najbolje ulične hrane od jednog od najpriznatijih kuhara grada, Thierryja Bouleta, kao i informacije kako svaki dan poslužiti na tisuće turista. Za večeru – specijalitet: pescado zarandeado.
Ovu epizodu Pati posvećuje - tacosu. Kuša dva najbolja tacosa u Jaliscu - marlin tacos u Puerto Vallarti i barbacoa tacos u Guadalajari. I sama stvara par tacosa nadahnutih Jaliscom i Ceviche tostadu koji će zadovoljiti prave ljubitelje tacosa.
U Tucsonu, Pati uči osnove pravljenja kruha od jednog od najboljih američkih pekara, Don Guerre iz pekare Barrio. To iskustvo će je nagnati da ode u Sonoru, kako bi vidjela odakle potječe sonoranska pšenica.
Pati će provesti dan u glavnom gradu Sonore, Hermosillu, gdje će posjetiti najbolje kulinarske destinacije. Od gigantskih burritosa kod Dona Guille, do gozbe za ljubitelje mesa u popularnom restoranu Mochomos.
Pati će doživjeti dvije kulinarske tradicije Sonore. Prvo, lokalni ribar primit će blagoslov od žene iz plemena Seri, a u planinskom gradu Matape, nekoliko ženskih mesara kolje kravu za tradiciju koja se zove “korist.”
Pati će provesti neko vrijeme sa svojim momcima kuhajući klasična jela u sonoranskom stilu. Prvo, uči ih osnovama istinske sonoranske tradicije - carne asada. Zatim, za desert, galeta od grožđa s kremom od kikirikija.
Pšenica i meso dva su kamena temeljca sonoranske kuhinje, a Pati će pokazati svoju verziju klasičnog recepta koji sadrži oba sastojka. U jednom od najstarijih mlinova u Hermosillu, Pati će dobiti lekciju u pripremanju coyotasa.
Pati će provesti dan u kuhinji sa svojim srednjim sinom, Samijem, kuhajući recepte inspirirane putovanjima u Sonori. U Sonori, Pati će iz prve ruke vidjeti kako obiteljska povezanost može biti ključ za ukusne recepte.
Pati putuje obalom Sonore, gdje će je lokalna legenda Toño Contreras odvesti u obilazak koji uključuje školjke, njegov restoran i domaću kuhinju, za neke stvarno primamljive recepte.
Pati radi tri klasična recepta iz Sonore, riblji specijalitet zvan pescado zarandeado, bogati gulaš gallina pinta i ukusnu prljavu riža sa školjkama.
Dok Pati putuje sa svojom snimateljskom ekipom kroz veliku meksičku državu Sonoru, inspirirana je odvažnim okusima i sastojcima. Zaustavit će se u prekrasnoj hacijendi izvan Hermosilla, gdje će pripremiti pravu gozbu u rustikalnoj vanjskoj kuhinji.
Pati je nadahnuta "sjevernim okusima" Sonore, gdje vruća i suha pustinja prožima divnim, iznenađujućim receptima. Pripremit će tradicionalne tamalese s kukuruzom, čilijem i sirom, a zatim odreske sa salatom od ukiseljenog grožđa.
Pati će posjetiti Culiacán, središte pokrajine Sinaloa. Culiacán je centar trgovine za meso, ribu, a lokalci se ponose time što su proizvodi s obližnje zemlje ili iz mora. Patijin vodič poznati je kuhar i kulinarski ambasador Miguel Taniyama.
Altata je gradić na obali Sinaloe, zapadno od Culiacána. Pati će putovati brodom kako bi kušala svježe školjke. Stat će u restoranima koji služe svježu ribu, školjke i škampe. U kuhinji će prirediti morsku hranu inspiriranu divnim zaljevom Altata.
Pati će u svojoj kuhinji dočekati dragu prijateljicu i TV kuharicu Vivian Howard. Pati i Vivian skuhat će svoje klasične recepte dok traže poveznicu između kultura i hrane.
Pati odlazi u Los Mochis, priobalni grad na sjeveru Sinaloe. Nakon što je naučila nešto o njegovoj jedinstvenoj povijesti i imala vrlo ukusnu turneju ulične hrane, Pati se vraća u svoju kuhinju kako bi stvorila dva taco recepta.
Sinaloin je vrhunski grad za odmor, s ulicama punim žarko obojenih kućica i nekim od najboljih meksičkih restorana. Kuhar Luis odvest će Pati u obiteljski restoran koji je započeo kao mala pekara, a narastao u jednu od najvećih franšiza Sinaloe.
Pati putuje u sjeverni dio Sinaole i u grad El Fuerte, jedan od meksičkih "čarobnih sela". Nakon razgledavanja i odmora u hotelu Posada Hildago, Pati stvara nekoliko recepata s jastogom u svojoj kuhinji, inspirirana ovim iskustvom.
Pati putuje u planine Sinaloe gdje je maleno selo Jinetes – mjesto koje se čini kao da je zapelo u vremenu. U selu živi 100 ljudi koji preživljavaju od stvari koje im daje zemlja. Miljama udaljeni od civilizacije, sačuvali su stare običaje i recepte.
Napravljena da povezuje stočni sajam u Kansasu i luku Topolobampo u Meksiku, danas je El Chepe pruga povijesna željeznica. U ovoj epizodi, Pati će se voziti prvim dijelom rute vlaka od Los Mochisa do El Fuertea.
Mocorito je miran gradić prepun boja poznat po omiljenim receptima: sporo kuhano jelo od svinjetine koje se zove chilorio. Pati i Victoria odlaze posjetiti njezinu sestru Fabiolu, koja živi blizu mjesta koji radi specijalitet, jamoncillo.
Ruralni primorski gradić Celestino Gasca postao je idealno mjesto za odmor zbog svojih idiličnih uvjeta za surfere. Pati upoznaje vlasnicu lokalnog restorana i pomaže joj pripremiti legendarno jelo, pescado zarandeado.
U ovoj epizodi Pati putuje na selo, vidjeti farme i ribarnice kako bi pobliže upoznala bogatstvo koje Sinaloa nudi. Posjetit će mljekaru koja je poznata po svježem siru i dobiti lekciju iz slatkovodnog pecanja.
U ovoj epizodi Pati posjećuje domove i legendarne restorane Sinaloe, gdje će isprobati neke od najpoznatijih jela te države. Kušat će morska jela koje vole slavne osobe, političari i lokalno stanovništvo.
U ovoj specijalnoj epizodi, Pati putuje na sjever Arizone, u Tucson, grad koji tvrdi da ima najbolje 23 milje meksičke hrane na svijetu. Posjetit će restorane i upoznati lokalne kuhare, te pokušati razumjeti što je zapravo meksička hrana u Americi.
Jedna od najobećavajućih novih destinacija što se tiče jela u Meksiku, Tijuana, puna je mladih, svježih kulinarskih talenata. Neki od najboljih svjetskih kuhara na svijetu dolaze ovamo kako bi sudjelovati u ovom uzbudljivom kulinarskom pokretu.
Život na granici podrazumijeva miješanje kultura i kuhinja koje stvara jedinstvenu kulinarsku scenu. Kao meksička imigrantkinja u Americi, Pati cijeli život kombinira kuhinje, a sad će istražiti kako kombinacija kultura utječe na hranu u Tijuani.
Lučki grad Ensenada je meka morskih plodova. Svježa riba je svuda oko vas, a kroz njega se dolazi i do meksičkog vinogradarskog područja. Pati jede morske plodove u restoranu koji navodno ima najbolju uličnu hranu na svijetu.
Pati posjećuje legendarnu kuharicu Donu Esthelu koja priprema najbolje doručke. Počela je sa štandom ispred kuće i usmenom predajom njen je restoran došao na glas kao jedan od najboljih na svijetu. Pati naučeno primjenjuje u doručku za svoje dečke.
Valle de Guadalupe ima preko 100 vinarija koje posjećuju ljudi odasvud. Vinska regija obuzima hranom, vinom i novim pustolovinama. Pati kuša razna vina i hranu, susreće se s prijateljima te otkriva povijest regije koja je zaslužna za njen uspjeh.
Loreto je mali, uzbudljivi grad bogate povijesti. Skriven dragulj dom je najstarijih samostana gdje Pati uči o povijesti. Mora probati čokoladne školjke i kuhati na plaži. Nabasa na pravu talijansku pizzu i lokal bogate tradicije s ukusnom hranom.
Pati istražuje ljepote La Paza, glavnog grada Baja Sura, i podmorje Korteškog mora. Pliva s kitopsinama, kuša hranu na institutu za morsku hranu i susreće se s duhovitim kuharom Carlosom Valdezom.
Pati provodi dan sa slavim kuharom Javierom Plascencijom. Upoznaje je s čarima Todos Santosa i Pescadera. Jedu s njegovih omiljenih štandova, posjećuju farmu jagoda i njegov restoran Jazamango s prekrasnim vrtom.
Pati cijeli dan provodi s Edith Jimenez na kulinarskom institutu. Edith je sa 15 g. sanjala da ima restoran, a danas ih ima dva. Koristi lokalne recepte i posjećuju obitelj koja ju je naučila pripremati tamale i sopu frescu.
Pati uranja u kristalne vode Korteškog mora u potrazi za najsvježijom i najukusnijom ribom. S kuharom Guilermom Gomezom priprema ulovljeno na drevnoj plaži s pogledom na ocean dok razgovaraju o procvatu Cabo San Lucasa.
Pati je pozvana pripremiti večeru u prestižni James Beard House u New Yorku i podijeliti svoju hranu i kulturu sa svijetom. Posjećuje tri autentična i uspješna meksičko-američka restorana s kuharima koji poštuju tradiciju meksičke kuhinje.
Prijatelji i obitelj oduvijek govore Pati da ima izuzetno fotografsko pamćenje za hranu. Može se prisjetiti pamtljivog jela od prije 10 godina kao da je bilo jučer. Zato Pati odlučuje pripremiti neka od njoj omiljenih jela koje pamti i ispričati nam o njima.
Patina strast prema putovanjima ne prestaje u Meksiku, jer ona voli i svoja putovanja Amerikom. Plus, Pati stalno hrani svoja tri gladna meksičko-američka sina u razvoju. Osim što obožavaju mamina meksička jela, dečki vole i američke klasike.
Pati pokazuje gledateljima kako najbolje iskoristiti dan u Oaxaci. U 24 sata obići će glavne znamenitosti, sastati se s lokalnim vodičem, otići na tržnicu na ručak i pokazati živopisnu restoransku scenu jedne od glavnih kulinarskih destinacija u Meksiku.
Pati uranja gledatelje u povijest kuhinje u Oaxaci u doba prije Španolaca pa do uvođenja španjolskih tehnika i suvremenih kretanja. Počinje kušanjem obiteljskog recepta na lokalnoj tržnici, a zatim je prijatelj vodi u restoran gdje kušaju tradicionalna Oaxaca jela uz trunku modernosti.
Pati putuje u gradić Teotitlan de Valle ako bi se sastala s jednom od najboljih kuharica u Oaxaci, Abigail Mendozom. Abigail u svom domu pokazuje Pati koliko je odlučna u pčuvanju predšpanjolskih tehnika i recepata njezinih Zapotec predaka. Pati u kuhinji koristi sastojke iz regije za nove recepte.
Pati se vozi u regiju u Oaxaci koja je poznata po najboljem mezcalu u Meksiku. Upoznaje vlasnika obiteljskog pogona za proizvodnju i saznaje kako se mezcal pravi, od polja do flaširanja. Kod kuće s prijateljima priprema meksičku salatu s odreskom i kiseliš napravljen s mezcalom.
Pati provodi dan s jednim od najpoznatijih chefova i vlasnikom Casa Oaxace, Alexom Ruizom. Alex pokazuje Pati svoju omiljenu tržnicu i obiteljsku farmu, pokazujući Oaxacu koju poznaje i voli. U kuhinji Pati stvara obiteljske recepte nadahnute provodom s Alexom i kuha ih svom sinu Jujuu.
Pati upoznaje kuharice, poslovnjakinje i društveno utjecajne žene te propituje ulogu žena u Oaxaci te njihov utjecaj na običaje i kuhinju. U kuhinji priprema jela prema receptima koje je naučila od tih žena, koji uključuju coloradito piletinu i cazuela pire krumpir i mliječni čokoladni desert.
Pati vodi gledatelje na istraživanje svega vezanog uz mole. Oaxaca je poznata kao zemlja molea i tamo postoji gomila varijanti. Kroz istraživanja u Oaxaci, dat će gledateljima osnove za mole te nešto njegove povijesti i važnosti, a otkrit će i neke recepte koji su joj osobno najdraži.
Pati putuje u regiju Oaxaca, koju još zovu i La Mixteca te saznaje što tamošnju hranu i kulturu čini tako jedinstvenom. Sastaje se s Ixchelom Ornellasom, chefom i vlasnikom restorana, koji će je osobno provesti gradom.
Pati posjećuje grad San Martin Tilcajete kako bi se našla s Mariom i Jacobom u njihovoj poznatoj umjetničkoj školi. Tamo saznaje tajne njihove umjetnosti i kuša nevjerojatno ukusnu jetru s jajima pripremljenu za umjetnike.
Ljudi uvijek pitaju Pati kako je strast prema hrani pretvorila u karijeru. Tijekom godina je ispričala dijelove, ali nikad cijelu priču. Ispričat će vam kako se zaljubila u hranu, kako je počela i kako je došla do ovoga što ima danas.
Pati provodi dan s najmlađim sinom, Jujuom. Juju je poznat po ljubavi prema čokoladi. U ovoj epizodi provode dan u kuhinji i osmišljavaju tri ukusna recepta: kruh od banane s čokoladom, palačinke s čokoladom i milkshake s čokoladom.
Epizoda je posvećena jednoj od Patinih omiljenih namirnica – siru. Pati u svojoj kuhinji priprema tri jela sa sirom, jedno za po svakog sina. Posjećuju Oaxacu kako bi saznali kako se proizvodi tamošnji sir.
U ovoj epizodi Pati priprema nekoliko uobičajenih obiteljskih jela koja se mogu pripremiti na više načina. Savršena su za zaposlene obitelji i mogu se spremiti u hladnjak i pojesti kasnije. To nisu samo jela, ona hrane vašu obitelj cijeli tjedan.